vineri, 25 iunie 2010

Ziua de 28 iunie este desemnată zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940

Ziua de 28 iunie a fost desemnată astăzi, 24 iunie 2010, printr-un decret prezidenţial drept zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populației acestor ţinuturi, conform declaraţiei preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. „Trebuie să promovăm adevărul şi să educăm noua generaţie prin adevăr.  Nu poate exista o societate sănătoasă atunci când politica adevărului este înlocuită cu o politică a minciunii şi a nedreptăţii”, a ţinut să menţioneze preşedintele interimar.

Decretul prezidenţial cuprinde mai multe articole, care prevăd consemnarea anuală a zilei de 28 iunie prin momente de reculegere, depuneri de flori şi mediatizare, menţionându-se în acelaşi timp interzicerea organizării în această zi a manifestaţiilor distractive de masă. Decretul stipulează de asemenea edificarea unui monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice în faţa sediului Guvernului. Până la ridicarea monumentului, acţiunile de comemorare vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde Primăria va instala provizoriu o piatră simbolică comemorativă. Decretul se încheie cu solicitarea retragerii de către Federaţia Rusă, succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a trupelor şi armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Cetăţenii Republicii Moldova au avut un trecut tragic. Astăzi am ajuns să fim cea mai săracă ţară din Europa. Tocmai data de 28 iunie 1940, când comunismul a fost adus cu baioneta şi cu tancul sunt motivul acestei sărăcii”, a declarat preşedintele interimar.

Ghimpu susţine că în general se consultă cu membrii Alianţei în deciziile pe care le ia, dar sunt şi situaţii în care îşi exercită funcţia de şef al statului în conformitate cu prevederile constituţiei. „Eu, ca şeful statului, răspund de integritatea, demnitatea, independenţă, securitatea ţării şi, în calitate de comandant suprem, am luat o decizie care v-am adus-o astăzi la cunoştinţă”, a declarat Mihai Ghimpu

UNIMEDIA menţionează că luni, 28 iunie 2010, conform declaraţiei preşedintelui interimar, va fi prezentat mesajul preşedintelui în baza raportului Comisiei pentru elucidarea crimelor regimului totalitar comunist. În acelaşi timp va fi prezentat şi un proiect de hotărâre şi un  proiect de modificare a legii cu privire la partidele politice. Ghimpu nu a afirmat, nici infirmat dacă aceste proiecte se vor referi la interzicerea simbolicii comuniste.

Sursa: UNIMEDIA

Un comentariu:

  1. Mihai Ghimpu este un adevarat roman ce merita sa conduca Basarabia.

    Felicitari d-le Ghimpu!

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro