marți, 6 iulie 2010

(Galerie foto) 13 iunie 1941, 28 iunie 1940 şi 6 iulie 1949: Adevărul ne va elibera!

Astăzi, 6 iulie 2010, se împlinesc  61 de ani de la al treilea val de deportări staliniste. Pentru această cauză, oficialii au depus dimineaţă flori şi au ţinut discursuri de comemorare în faţa Gării Feroviare din Chişinău,  lângă piatra comemorativă a victimelor deportărilor.

La eveniment au fost prezenţi membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, în formulă completă. De asemenea, nu au lipsit de la acţiune primarul municipiului Chişinău, feţele bisericeşti, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Mihai Cimpoi, precum şi funcţionarii ministerelor.  La eveniment au fost invitaţi şi artişti, printre care surorile Osoianu şi ansamblul colectiv etnofolcloric condus de Nicolae Gribincea.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că anul acesta pentru prima dată sunt prezente oficialităţile înalte ale Republicii Moldova, menţionând prezenţa premierului şi a preşedintelui interimar.  De asemenea, şi-a exprimat convingerea că din an în an numărul de participanţi la acţiunea de comemorare din 6 iulie va fi din ce în de mai mare. Chirtoacă a ţinut să asigure că piatra comemorativă va deveni în  cel mai scurt timp un monument şi „adevărul va fi beton”.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a menţionat că în primul rând au fost deportaţi şi împuşcaţi ruşii şi ucrainenii din stânga Nistrului. „Îmi pare rău că astăzi unii vorbitori de limbă rusă ţin cu comuniştii şi nu vor să înţeleagă că, comuniştii au fost şi rămân să fie departe de sufletul omului indiferent de naţionalitate”, a declarat Ghimpu.  „Gândiţi-vă atunci când vă duceţi şi votaţi moartea”, a spus preşedintele interimar, referindu-se la numărul de victime care au avut de suferit în urma deportărilor, „toate sub ştampila secera şi ciocanul”.

Începând cu 29 iulie 2009 nu doar am adus condamnări, dar am avut şi un impact. Astfel, acolo  unde PCRM a vrut să facă acţiuni electorale noi am comemorat  o zi neagră”,  a declarat premierul Vlad Filat.  Prim-ministrul a asigurat că în cel mai scurt timp clădirea în care s-a decis să fie înfiinţat muzeul victimelor şi represiunilor politice va fi restaurată.  Filat a menţionat că statul e cel responsabil să despăgubească victimele deportărilor şi regimului comunist. „Mulţumesc celor care au reuşit să înţeleagă neputinţa statului până în prezent”, a mai adăugat premierul.

Amintim că în februarie 1949 a avut loc congresul al II-lea al Partidului Comunist din Moldova, care a luat decizia de a colectiviza agricultura (operaţiune denumită conspirativ „IUG”/Sud). Puţin mai târziu, reprezentantul PC în Moldova a emis hotărârea specială nr. 509 „Cu privire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, foşti moşieri şi de mari comercianţi”. Decizia prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni” şi era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 2:00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20:00.











Sursa: UNIMEDIA
www.tribuna-basarabiei.ro

5 comentarii:

  1. A fost ceva in trecutul indepartyat, trebuie sa acceptam trecutul pentru ca nu il putem schimba si sa privim spre viitor

    RăspundețiȘtergere
  2. cine nu ia aminte la greselile trecutului, risca sa le repete!

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai uniți vom putea sa invingem aceste forte, care au fost mai presus de vointa noastra.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iata si ADEVARUL CARE DERANJEAZA COLOANA a-5-a a CALAILOR OCUPANTI RUSI:

    „Cine controlează trecutul, controlează viitorul.
    Iar cine controlează prezentul, controlează trecutul, deci şi viitorul”


    George Orwell, 1984

    Vedeti de ce NE ATACA CU URA CALAII RUSI OCUPANTI de cate ori SE INVOCA TRECUTUL?

    RăspundețiȘtergere
  5. Atenţie la FORUMIŞTII KGB tip "Rhodiolin" cu care CĂLĂII OCUPANŢI RUŞI au umplut forumurile şi blogurile de pe ambele parţi ale Prutului!
    FORUMIŞTII KGB împrăştie pe internet VENINUL PROPAGANDEI RUSEŞTI prin VICLENIE şi MINCIUNI ORDINARE.
    Scopul lor este UNUL SINGUR: SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!!!
    "Rhodiolin",MANIPULATOR KAGHEBIST,nu intelegi?
    RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Mamă ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!
    AFARĂ CU ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE!

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro