vineri, 2 iulie 2010

Ghimpu: Rusia a recunoscut independenţa RM, deci şi ocupaţia din 1940

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, consideră că Federaţia Rusă a recunoscut ocuparea Basarabiei din 1940, recunoscând independenţa Republicii Moldova, în a cărei Declaraţie de Independenţă este prevăzut acest fapt.

Solicitat joi să comenteze declaraţia din ajun a Dumei de Stat în care este condamnat decretul său privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice, Ghimpu a făcut referire la faptul că Rusia a recunoscut independenţa ţării sale, în a cărei Declaraţie de Independenţă este menţionată ocuparea de către URSS din 1940 şi a solicitat deputaţilor ruşi 'să se conformeze voinţei poporului'.

"Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova? A recunoscut. Aceasta înseamnă că a recunoscut şi Declaraţia de independenţă, care menţionează că fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940, precum şi a celei din RASS Moldovenească (Transnistria), formată la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al URSS, încălcând chiar prerogativele sale constituţionale, a adoptat la 2 august 1940 'Legea URSS cu privire la formarea RSS Moldoveneşti unionale", a spus Ghimpu.

Important este că Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova, care prevede şi ocupaţia, iar 28 iunie 1940 vine în urma pactului Ribbentrop-Molotov, condamnat şi de premierul Federaţiei Ruse, a mai adăugat el, menţionând că îşi doreşte ca 'deputaţii Dumei de Stat să se conformeze voinţei poporului'.

Solicitat să comenteze dacă interdicţiile anunţate miercuri privind importul vinurilor moldoveneşti în Rusia ar constitui urmări ale decretului său, Ghimpu a arătat că nu este pentru prima dată când Rusia înaintează pretenţii în acest sens. "Nu cred că Rusia va coborî de la o problemă atât de importantă, care ţine de soarta unui popor, la soarta unor roşii şi morcovi", a spus el.

Acum o săptămână, preşedintele interimar al Republicii Moldova a emis un decret prin care declară 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist şi cere Rusiei să-şi retragă urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Duma de Stat a Rusiei a condamnat decretul, într-o declaraţie votată în unanimitate, în care se spune că "este nu numai un act al unei campanii politice planificate, îndreptată împotriva relaţiilor ruso-moldovene, ci şi o încercare directă de a denatura faptele istorice, de a revizui istoria mondială şi totodată de a justifica eşecul politicii duse de puterea din Moldova".
sursa: jurnal.md/agerpres.ro

2 comentarii:

  1. se pare ca ghimbu a vrut sa protejeze mandria si orgoliul rusofonilor prin aceasta declaratie...vrea sa impace si capra si varza...te astept la mine pe blog unde discutam cum a saracit curuletz nastasian...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar putea r.moldova sa se uneasca cu rominia,numai ca s-ar putea ca mai incool sa se uneasca poate cu rusia si sa ia si moldova romineasca.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro