sâmbătă, 24 iulie 2010

Rusia „se leapădă” de Transnistria?

Rusia a îngheţat ajutorul financiar destinat Transnistriei. Astfel, Tiraspolul a încetat să primească din partea Moscovei ajutorul, care era oferit transnistrenilor pentru adaosul la pensiile lunare, începând cu anul 2008.

Pe contul bancar al pretinsului organ legislativ al regiunii transnistrene nu a fost transferată a treia tranşă din acest an, destinată pensionarilor, scrie „Kommersant”.

Anunţul despre încetarea ajutorului din partea Moscovei pentru regiunea separatistă a fost făcut de câteva surse de la Kremlin şi a fost confirmat, oficial, de autorităţile neconstituţionale separatiste. „Ajutorul umanitar a fost stopat. Nu am primit banii nici luna trecută, nici luna aceasta”, a declarat pretinsul speaker al Sovietului Suprem al autoproclamatei republici nistrene, Anatolii Kaminskii.

Acesta a comunicat că nu cunoaşte care ar fi motivele, dar că se promite că până la urmă banii vor ajunge în regiune.

Potrivit publicaţiei ruseşti, Tiraspolul a fost avertizat încă din iarnă referitor la problemele legate de transfer. „Autorităţile ruseşti au fost informate că banii pe care îi transferă în regiune sunt retransferați pe contul celei mai mari bănci de la Tiraspol, „Gazprombank”, controlată de fiul preşedintelui ilegal al regiunii transnistrene, Igor Smirnov”, scrie „Kommersant”.

Autorităţile de la Kremlin au rugat ca această întrebare, legată de cheltuirea banilor Federaţiei Ruse, să fie soluţionată operativ, într-un mod transparent. „Smirnov a fost avertizat că autorităţile separatiste trebuie să lucreze în interesul cetăţenilor, şi nu să rezolve din contul ajutorului rus problemele sale familiale”, a mai precizat un funcţionar al Ministerului rus de Externe.

Între timp, pensionarii din Transnistria continuă să primească adaosul la pensii, chipurile oferit de Rusia, care în realitate este achitat din plăţile acumulate de la întreprinderi şi populaţie pentru gazul rusesc, mai scrie „Kommersant”. Potrivit publicaţiei, acest lucru este foarte simplu, întrucât Transnistria demult nu mai achită gazele naturale, datoriile regiunii depăşind suma de 2 miliarde de USD. Sursa: Jurnal.md / Tribuna Basarabiei

3 comentarii:

  1. Sa nu ne facem iluzii.
    1. Lectia din istorie: Rusii au fost aliatii Poloniei pina-n Septembrie 1939. Insa, cind Polonia era invadata de trupele naziste si-a realizat planul diabolic, inghitind cealalta parte a statului slav si au aplicat genocid de care nici hitleristii la timpul cela nu recurgeau.
    2. Interes economic al unor deputati din Duma Rusa:
    Ca sa fie vestea asta intr-adevar imbucuratoare - as fi vrut sa-i vad cu tancurile acasa si ,mai important,fara scheme economice frauduloase care s-au aplicat de la 91 incoace... Din "tita" asta multi deputati rusi au subt si nu cred sa cedeze cu una cu doua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu fim naivi ! Niciodata Rusia nu va renunta la Transnistria ! Niciodata ! Este un interes geopolitic de sute de ani.Daca ar sti rusii din Rusia cat cheltuiesc guvernantii lor pentru asi face mendrele in Transnistria,cred ca ar provoca o revolta...
    Aceleasi interese le urmareste si Ucraina,care deja ne-a ocupat toata piata economica.!Intrati in magazine-12-feluri de bere,bomboane,fainoase etc, etc...pana si hartie igienica si 3-4 feluri din produsele nominalizate moldovenesti... Mai mult decat atat ! Cu toate ca sunt aduse de la sute de kilometri,marfurile ucrailene si rusesti sunt mai eftine! Cred ca e vorba de un impact economic asupra Moldovei produs de coloana 5 si slugoii lor cumparati cu tot cu bilete de partid !

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate dacă interesul transnistrean va fi pus în balanță cu un altul mult mai interesant pentru Rusia, atunci se vor gândi la renunțare, dar și asa, cred ca rusii vor face totul sa-și păstreze influenta, nu sunt niște oameni care sa se tina de cuvânt.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro