luni, 9 august 2010

DW: Schimb de “focuri” dintre Filat şi Lupu în lupta pentru Preşedinţie

Liderii alianţei de guvernare de la Chişinău merg, se pare, inconştient pe scenariul ucrainean, unde liderii coaliţiei pro-occidentale care au produs revoluţia orange, treptat, s-au dispersat şi au admis venirea la putere a lui Viktor Ianukovici, orientat spre Moscova. Mărul discordiei în alianţa de guvernare din Republica Moldova este funcţia de şef al statului la care râvnesc deocamdată doi din cei patru lideri ai coaliţiei.

Conform unuia din principiile care au stat la baza creării Alianţei pentru Integrare Europeană, liderului PD, Marian Lupu, urma să îi revină funcţia de şef al statului. Toţi deputaţii din alianţă au votat unanim în două rânduri în favoarea lui Marian Lupu, dar alegerile prezidenţiale au eşuat, deoarece comuniştii le-au boicotat. Pentru a debloca criza politică, Alianţa a decis să organizeze pe 5 septembrie 2010 un referendum constituţional prin care să redea dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că înţelegerea anterioară despre partajarea funcţiei de preşedinte lui Marian Lupu îşi va pierde valabilitatea odată cu dizolvarea actualului legislativ. Prin urmare, PLDM va avea propriul candidat la funcţia supremă în stat.
Vlad Filat: „PLDM, ca şi celelalte partide din cadrul AIE, are dreptul să-şi propună ca obiectiv să dea preşedintele Republicii Moldova”.
Vlad Filat nu a spus direct că el va fi candidatul PLDM la funcţia de preşedinte, dar la o întâlnire cu locuitorii oraşului Străşeni a menţionat că timp de un an a demonstrat că poate fi un premier bun şi că va demonstra că poate fi şi un preşedinte bun. Această declaraţie a stârnit reacţia liderului PD, Marian Lupu, care l-a acuzat pe Filat de „trădarea principiilor AIE”:
Marian Lupu: „Cei care au obţinut anumite posturi mai vor posturi suplimentare. Într-o asemenea situaţie se va produce o anumită trădare a acelor principii şi înţelegeri care au fost puse la baza Alianţei şi eu gândesc că lucrurile acestea nu vor trece neobservate şi nu vor trece fără consecinţe”.
Replica lui Vlad Filat:„Eu nu îi voi lăsa pe alţii din afara PLDM să-mi facă proiectul politic, să-mi spună unde să stau, ce mi se potriveşte sau ce scaun să ocup”.
Replica liderului PD Marian Lupu seamănă cu o desprindere de alianţă: „Odată cu această declaraţie, pentru mine cel puţin, devine foarte clar că în politică rămâne din ce în ce mai puţin loc pentru valori, principii şi morală şi, de aici încolo, probabil că sensul mai adânc al acestei declaraţii este următorul: mai departe fiecare, în mod individual, pentru sine".
Vlad Filat este optimist în ceea ce priveşte refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană după alegerile parlamentare anticipate din toamnă: „Sunt sigur că după alegeri noi vom avea un mandat şi mai puternic în Parlament şi vom continua implementarea proiectelor. Mă refer la AIE. Iar preşedintele ţării îl vor alege cetăţenii”.
Din ultimul sondaj de opinie realizat de CBS-AXA reiese că în cazul alegerilor prezidenţiale directe, în primul tur comunistul Vladimir Voronin ar acumula 27 la sută din voturi, urmat de liderul PD, Marian Lupu, cu 22%. Pe locul trei s-ar situa Vlad Filat cu 17% din voturi. Structura votului se poate schimba, însă, radical după ce marţi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Vladimir Voronin nu mai poate candida la Preşedinţie, deoarece a deţinut succesiv două mandate. În plus, este aproape sigur că şi actualul preşedinte interimar al Republicii Moldova, liderul PL Mihai Ghimpu, va candida la Preşedinţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro