vineri, 13 august 2010

Iurie Reniţă: Să conferim mai mult pragmatism relaţiei bilaterale

Ambasadorul R.Moldova, Iurie Reniţă, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că autorităţile de la Chişinău îşi doresc ca, pe lângă momentele lirice, să confere şi mai multă substanţă şi pragmatism relaţiilor cu România, iar investitorilor români le-a adresat rugămintea de a trece Prutul.

Iurie Reniţă a subliniat că obiectivul actualilor lideri politici de la Chişinău este de a consolida relaţiile cu România. "Ne dorim, pe lângă momentele lirice, poetice, să conferim şi multă substanţă, mult pragmatism" relaţiilor bilaterale, a precizat diplomatul.

Ambasadorul a subliniat că R. Moldova doreşte ca România să revină pe locul întâi în rândul ţărilor în care R.Moldova face exporturi, dar şi ca investitorii români să se orienteze spre ţara vecină. De altfel, apelul diplomatului moldovean către investitorii români este următorul: "Vă rugăm, chiar vă implorăm să treceţi cu mai multă fermitate şi încredere Prutul".

Iurie Reniţă a mai declarat că articolele din presa internaţională care au criticat politica României faţă de cetăţenii moldoveni sunt consecinţa unei lipse de documentare, dar şi a unei campanii orchestrate a unor forţe politice.

Ambasadorul a evocat "posibilitatea de a fi prezente acele forţe politice care îşi doresc să se revină la situaţia de altădată, conflictuală dintre Bucureşti şi Chişinău".

În ceea ce priveşte numărul cererilor de redobândire a cetăţeniei române depuse de moldoveni, ambasadorul a spus că este un drept individual al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova de a-şi redobândi cetăţenia şi că nu ar trebui ca exercitarea unui drept individual să genereze îngrijorare.

Ambasadorul a mai spus că la referendumul pentru alegeri prezidenţiale din 5 septembrie vor fi organizate în România şase secţii de votare - două la Bucureşti, şi câte una la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Galaţi. El a ţinut să sublinieze că îndeamnă cât mai multe persoane care au cetăţenie moldovenească să se prezinte la urne.

Reniţă a precizat că relaţiile R.Moldova cu Federaţia Rusă rămân pe un făgaş al normalităţii, Rusia fiind un partener strategic.
sursa: mediafax.ro
foto: mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro