marți, 12 octombrie 2010

UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA - CICERONE IONITOIU

 
UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA 

NOI, cei ce am cunoscut urgia ocupației sovietice, avem datoria sa spulberam minciunile sfruntate ale manipulatorilor de istorie a fostei URSS, născută prin crimele din propriul sălaș, crime pe care le-a săvârșit pretutindeni unde i s-a permis sa-și pună cizma.
La 26 iunie 1940, justificându-și raptul prin care au reanexat Basarabia răpindu-ne și nordul Bucovinei, sovieticii vorbeau astfel despre actul unionist de la 27 martie 1918, din Chișinău: În anul 1918, România , folosindu-se de slăbiciunea militara a Rusiei, a desfăcut de la Uniunea Sovietica o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei, populata în principal de ucraineni.
Nici nu se putea o mai mare denaturare a adevărului. Dar când este vorba de propaganda sau de istoriografia sovietica, minciuna este folosita fără scrupul, fără limita, și fără a tine cont de victimele care vor plăti mistificarea adevărului istoric.
Dimpotriva, pentru ca pe baza acestor mistificări, sa-și justifice genocidul de clasa și de naționalitate din gulagul sovietic.

Unde erau rusii când voievozii noștrii erau prezenți în istorie, alungând pe dușmani dincolo de Nistru, râu care, după tradiția populara, fusese pus de Dumnezeu sa fie frontiera între români și polonezi? Trebuie sa le amintim ca erau pe Volga, sub jug tătar !

Unde erau rusii, când toate cetățile - Hotin, Tighina, Cetatea Alba, Chilia - se găseau construite pe malul drept al Nistrului, de domnii moldoveni, consfințind lupta permanenta de apărare a Românilor împotriva barbarilor ?

În jurul Moscovei se găseau rusii, iar sub Ivan cel Groaznic, devenit primul tar al Rusiei ( 1547-1584), începeau campaniile expansioniste, cucerind hanatele Kazan și Astrahan , trecând la cucerirea Siberiei.

...La 17 mai 1656, Gheorghe Ștefan, domnul Moldovei, a încheiat un tratat cu Moscova, prin care se recunoștea Nistru drept frontiera de răsărit a tarii.

...La 1667, țarul Alexei anexa Ucraina orientala ...

...La 24 aprilie 1711, prin tratatul de la Lutk cu Dimitrie Cantemir, Petru cel Mare recunoștea Nistru ca frontiera estica a Moldovei, precizând în art. 11 : Pământurile Principatului Moldovei, după vechea hotărnicie moldoveneasca asupra cărora Domnul va avea drept de stăpânire [----] se întind până la Nistru.

RĂPIREA BUCOVINEI
Secolul al XVIII este secolul politicii expansioniste a Austriei și Rusiei, în dorința lor de a-și împarți " moștenirea "imperiului otoman Rusii anexează o parte din Polonia, ocupa Oceakovul ( la vărsarea Bugului ) ajungând la Nistru de jos; la a doua împărțire a Poloniei ( 1771 ), ocupa Ucraina apuseana, ajungând la Nistrul de sus.

...Prin pacea de la Kuciuc - Kainardgi ( 1774 ) Turcia a vândut Austriei "dulcea Bucovina ", un teritoriu de 178 mile germane cadrate, cu 233 orașe si sate, cu munții cei mai frumoși, cu şesurile cele mai roditoare, în fine, cheia Moldovei, după cum mărturisea însuși Kaunitz Anton Wentzel ( cancelar al Curții vieneze ), care aprobase lui Franz Maria Thugut ( ambasador la Constantinopol, răsplătit si cu titlul de baron) sa plătească târgul murdar cu 15.012 piaștri și 20 parale ( plătite dragomanului Porții și funcționarilor care au participat ).

...La 1 oct. 1774, pentru a se asigura luarea în stăpânirea Bucovinei în liniște, Curtea vieneza a dat și generalului rus Rumiantev un " cadou" de 5.000 galbeni cu o tabachera de aur împodobita cu diamante, în schimbul retragerii trupelor rusești din ținuturile Cernăuţilor, Sucevei și Câmpulungului.

Şi atenție! o afirma Karl Marx : Principatele dunărene sunt doua state, state suverane, sub suzeranitatea Porții, căreia îi plătesc tribut, cu condiția ca Poarta sa le apere de toți dușmanii din afara, oricare ar fi ei, și totodată sa nu se amestece sub nici o forma, în treburile lor interne .

Aceasta " protecție" a Porții Otomane, pe de o parte, și tentativele imperiilor rus și austriac de a alunga " turcul" din Peninsula Balcanica, pe de alta parte, (desfășurate pe parcursul unui secol și jumătate!) au însemnat pentru tarile românești 10 invazii rusești, una mai devastatoare decât alta.

...1783. Țarina Ecaterina a II-a si Iosif al II-lea au vrut sa împartă imperiul otoman, dar s-au opus Anglia și Franța.Totuși, țarina a profitat de situație și a ocupat Crimeea.

...1787. Ecaterina a II-a (însoțită de suita reprezentanților Franței, Austriei, Angliei, cărora li s-a alăturat Iosif al II-lea) a organizat o vizita fastuoasa în teritoriile proaspăt cotropite, cu punct culminant, în portul Sevastopol. În fata acestei provocări, Turcia închide la Edicule pe ambasadorul rus, ceea ce duce la izbucnirea unui nou conflict.
Consecința? Teatrul de război ?

...În 1789. Moldova și Ţara Româneasca sunt ocupate. Şi astfel, secolul XIX, în situații de criza într-o parte sau alta a Europei, cu schimbări de alianță conjuncturale, în care marile imperii își urmăreau interesele, tarile române sunt, succesiv ,implicate, ocupate ,revendicate.

RAPIREA BASARABIEI
...28 mai 1812. În plina campanie a lui Napoleon contra Rusiei, rusii au încheiat Pacea de la București, refuzând sa se mai retragă din Basarabia.

Ţarul Alexandru I în Manifestul adresat nobilimii ruse, sublinia avantajele: vor găsi pământuri roditoare, păduri, iazuri abundând de peste, nesfârșite herghelii, cirezi de vite, turme de oi ...

Astfel, Rusia, profitând de slăbiciunea Turciei - care nu putea ceda ceea ce nu-i aparținea - a smuls din vatra strămoșească a românilor 45.629, 9 km pătrați, locuiți de 419.240 români și 30 .000 ruteni; cu 40 de mânăstiri și schituri, cu 775 biserici în care slujeau 1274 de clerici ( în majoritate români ).

...26 iunie 1812. Ţarul Alexandru I promulga statutul special de colonizare pe baza căruia sunt așezați pe teritoriul anexat, cu
privilegii speciale: bulgari, găgăuzi, germani (din Polonia ocupata sau din Saxonia), evrei (din Galitia), elvețieni (din Vaud), francezi și rusi.
...1813. Începe politica de rusificare, prin introducerea limbii ruse în administrație, școli și biserica.
Acesta este adevărul despre care Stalin pretindea cu nerușinare, în 1940, ca, în 1918, România profitând de slăbiciunea militara a Rusiei , a smuls Basarabia.

BASARABENII SUB JUG RUSESC
În Europa secolului XIX, dominata de interesele egoiste ale Marilor Puteri pentru problemele balcanice, concretizate prin măsurile luate de cele 3 Congrese (Viena, 1815; Paris, 1856; Berlin, 1878), Moldova si Tara Româneasca au reusit, ajutate de ceea ce s-a numit " suflul naționalităților", sa obțină retrocedarea a 3 județe din sudul Basarabiei, sa facă Unirea Principatelor ( 1859), sa devina Regat ( 1866) și sa-si obțină independenta (1877 ).
Astfel se face ca Basarabia si Bucovina - provincii rupte din trunchiul românesc al Moldovei istorice, devenita parte organica a României moderne - sunt private de dreptul firesc de a-si urma destinul național.
Scopul acestei introduceri, este de a demasca barbaria ruseasca si falsul istoriografic ce o justifica, privind teritorii anexate ce nu i-au aparținut niciodată, si subjugarea a 17 naționalități, de la Prut la Pacific.
Scopul acestei introduceri, este de a omagia generația basarabeana care a luptat pentru a smulge Basarabia din ghearele sistemului colonial rusesc . Lupta a fost grea, si cei ce s-au angajat pe aceasta cale au avut de suferit persecuții, închisori sau serviciul militar în garnizoane militare din Siberia până în Pacific.
Acești " basarabeni-moldoveni " români din tata-n fiu, din veac în veac, au prețuit și cultivat, ca pe o comoara, limba româneasca; au cautat în biblioteci adevărul istoric privind provincia lor; au descoperit conștiința frățietății de neam, de limba si de istorie cu românii din Regatul României, de peste Prut; au descoperit ilegalitatea tratatului din 1812, prin care Basarabia fusese răpită.
Au fost eroii " redeșteptării naționale", cu un program de revendicări naționale; au întemeiat "Partidul Național Moldovenesc "; au tipărit " Gazeta Basarabiei "; au organizat congrese si întruniri . Au avut parte de arestări , închisori și deportări.
...În 1902, socotiți " revoluționari separatiști ", unii au fost închiși la Dorpat ( Estonia), alții la Wenden (Lituania ), altii la Arhanghelsc, Mezen, Pinega si Onega .
...În 1904 , la izbucnirea razboiului ruso - japonez, Ion Pelivan a fost trimis pe frontul din Manciuria. Întors de pe front, primea urmatoarea scrisoare de la Alecu Mateevici : Sunt convins, cu toata rusinea la care am ajuns astazi, noi, basarabenii, ne trebuie mai multi oameni de felul dumitale, si atunci Basarabia este scapata de sclavie si poate au dreptate a visa la acel stralucit viitor de aur ce i-au prezis poetul Bolintineanu si care ,desigur, acolo deja se împlineste. Poporul deja se desteapta, soarele renasterii a început sa arunce si asupra românimii basarabene razele sale stralucitoare si învioratoare.
...În 1906, invitat la un congres taranesc tinut la Moscova, Pantelimon Halippa a fost arestat si dus din post în post, timp de 3 luni, peste 1500 km, la Chisinau.

... În 1912, arhiepiscopul Serafim ( trimis de Moscova la Chisinau ), scria într-un Raport : Când am fost trimis la Chisinau mi s-a atras atentia ca preotimea basarabeana are nazuinte separatiste si doreste autocefalia Bisericii Moldovenesti ,si ca în Basarabia s-a întarit în ultimul timp miscarea nationala ce s-a manifestat în dorinta preotimii de a face serviciul divin în limba ei, de a traduce carti de rit si manuale pentru scoli în limba moldoveneasca.

PRIMUL RAZBOI MONDIAL SI ROMÂNIA
Istoria îsi desfasura cursul. Izbucnesc razboaie locale, printre care doua se petrec în Balcani, încheiate cu tratate neacceptate de una sau alta din Marile Puteri. Se perfectau si se desfaceau aliante, în functie de interese: Tripla Alianta,Tripla Întelegere.

Începe razboiul mondial cu fazele, amploarea si desfasurarile cunoscute. Românii lupta pe doua fronturi: în exterior, în Antanta, alaturi de Rusia, Anglia si Franta ; în interior, cu defectiunile si sabotarile Rusiei.

... Cu un entuziasm firesc, România a intrat în Transilvania, producând panica Puterilor Centrale, silite sa retraga 18 divizii de
la Verdun, ceea ce a dus la victoria Frantei pe Marna.

....Rusii, care asigurau frontul de la Baltica în Bucovina, refuza sa lupte pe frontul din Dobrogea, saboteaza transporturile cu armament care veneau în tranzit prin Vladivostoc si Arhanghelsc, îndreptându-le spre Petrograd si Caucaz sau dând foc la trenuri;
... Românii sunt siliti sa se retraga din Transilvania si sa apere Tara Româneasca de ocupatia germana - fapt ce s-a si întâmplat  dupa batalia Bucurestiului ( 2 dec.1916 ) - rusii au refuzat sa lupte pe fronturile românesti.

Atât aliatii cât si adversarii, au lasat posteritatii marturii despre tradarea ruseasca.

Joffre :...În timp ce românii se pregateau sa dea pe Arges batalia pentru salvarea Capitalei, rusii nu faceau nimic pentru a-i sustine.

TEZAURUL ROMÂNESC
În fata pericolului, România încheie un Acord cu guvernul rus - sub garantia aliatilor pentru evacuarea tezaurului sau.
Un prim transport, a sosit la Moscova pe 21 decembrie 1916, a fost depus în Sala Armelor din Kremlin, cu semnarea protocolului de predare / primire: 1.378 de lazi (echivalând cu 314.580.456 franci aur) si 2 lazi cu bijuteriile Reginei Maria.

Al doilea transport, compus din 350 de lazi, a ajuns la Moscova pe 5 august 1917, a fost depus la "Sudnaya Kassa ", si continea : 188 lazi continând 574.523 lei aur; arhivele BNR ( titluri bancare, depuneri, valori proprietate particulara),în suma de 1.594.336.721
lei aur; 162 lazi din depozitul Casei de Depuneri si Economii (apartinând particularilor, valori, bijuterii, testamente); Arhivele
Academiei si Pinacotecii române (în valoare de 7.500.000 lei aur) ale Creditului Funciar Rural, s.a.s.a.

Am mentionat acest episod, deoarece face parte dintr-un litigiu care nu s-a rezolvat nici astazi.
... Autoritatile românesti, populatia civila si armata au fost silite sa se retraga în Moldova, unde se gaseau masati peste o jumatate de milion de rusi, veniti parca la odihna!

Ajutorul aliat rusesc, atât de mult sperat, s-a transformat într-o grea si nelinistitoare povara, manifestând fatis intentia de a se instala definitiv.

Pe de alta parte, în armata imperiala ruseasca, soldatii din cele peste 17 nationalitati asuprite de rusi, manifestau ostilitati si tendinte greu de stapânit.

...Basarabeanul Zamfir Arbore, refugiat la Iasi, surprindea aceasta stare de spirit când scria, în 1915:... 2 milioane de moldoveni sunt suprimati de muscali si nu mai poate fi vorba de o simpla autonomie, ci de libertatea deplina a Basarabiei.

...Basarabeanul Axente Frunza , ajuns profesor la Iasi, tiparea în 1915 brosura "România Mare " spunea cu mâhnire: rusii, în mijlocul unui secol de lumina, ne-au smuls cu carne si sânge o parte din trupul nostru, noua, prietenilor si aliatilor lor de la Plevna.

RAZBOIUL. DETRONAREA TARULUI. GUVERNAREA KERENSKI. BASARABIA SI BASARABENII
La sfârsitul anului 1916 si începutul anului 1917, în Rusia se instala haosul, culminând cu greva generala ( ian.), dizolvarea Dumei ( 11mart.), guvernul provizoriu Kerenski (15 mart.), arestarea tarului Nicolae (16 mart.), într-un cuvânt prabusirea întregului edificiu imperial tarist.

În acest context, guvernul provizoriu a anuntat oficialitatile din Basarabia ca nu se mai afla sub autoritatea tarului, si de acum se vor bucura de libertate.

...La 19- 20 martie 1917, Congresul Cooperativelor din Basarabia, tinut la Chisinau, adopta o Rezolutie în care cerea: autonomie administrativa, economica si culturala; folosirea limbii române si convocarea unei Adunari Legislative.

...La o saptamâna de la alungarea tarului, pe 22 martie 1917, ziarul " Cuvântul Moldovenesc " din Chisinau îndemna moldovenii sa ia exemplul Lituaniei si sa ceara autonomia nationala.

...Pe 24 martie 1917, se constituia Partidul National Moldovenesc.
...La 2 aprilie 1917, aparea Chemarea pentru Congresul preotilor.

În "Cuvântul Moldovenesc" preotul Andrei Murafa spunea: Sa traesti pamânt scump al Moldovei, în care, în vechime, faceai
la vecinii tai din rasarit, bine, cu oameni luminati. Tu, care le-ai dat lor pe Antioh Cantemir si Petru Movila, dupa ce te-ai lipit
de dânsii, pe cuvânt ca vor sa te apere de turci, te-au izbit de un veac de temnita.

Auzi, tu, strigatul prin orasele si satele tale ? Traiasca Moldova, traiasca maica noastra !
...La 16 aprilie 1917, Partidul National Moldovenesc îsi publica Programul :

-confirmarea libertatilor civice si nationale, atât pentru moldovenii din Basarabia, cât si pentru cei de la rasarit de Nistru;
-o noua Constitutie ruseasca care sa consacre o larga autonomie pentru Basarabia ;
-limba româna în administratie,
-justitie si învatamânt;
-interzicerea colonizarilor;
-dreptul basarabenilor de a face armata doar în Basarabia;
-împroprietarirea taranilor cu pamânt.

...La 1 mai 1917, soldati bolsevici rusi, aflati la Iasi, au organizat o manifestatie în cadrul careia au cerut alungarea regelui Ferdinand si proclamarea republicii democrate. Dupa " modelul" prin care fusese transportat Lenin în Rusia, cu ajutor german, ca sa conduca revolutia bolsevica ( legendarul vagonul blindat ! ), razvratitii din Iasi , l-au eliberat pe Cristian Rakovski ( revolutionar bulgar, transferat din Bucuresti, cu domiciliul fortat ), l-au urcat pe o locomotiva si l-au dus la Odesa. Devenit intim lui Lenin si Trotki, acesta va fi trimis ca reprezentant al Kremlinului la Budapesta, unde, împreuna cu Bella Kuhn, vor provoca si conduce revolutia bolsevica din Ungaria ( 1918/ 1919 ).

...La 18 iulie 1917, când se parea ca în Basarabia lucrurile s-au îndreptat pe un fagas bun, ca toate organizatiile - taranesti, cooperatiste, studentesti, militare, clericale - se pusesera de acord cu autonomia, limba româna, alfabetul latin, împroprietarirea - au aparut pretentiile separatistilor ucraineni, care si-au ales un guvern provizoriu si au anuntat ca teritoriul Ucrainei se întinde din Caucaz pâna la Carpati, iar Basarabia face parte din el.

...La 20 iulie 1917 Congresul soldatilor basarabeni din armata rusa, ce se desfasura la Odesa, a protestat vehement. Comitetul Central Cetatenesc, prezidat de locotenentul Gherman Pintea, a hotarât convocarea la Chisinau a unui Sfat al Tarii, care sa pregateasca autonomia Nationala a Basarabiei.
Comitetul Militar Moldovenesc a trimis o delegatie condusa de Vladimir Cristi care a reusit sa vorbeasca cu Kerenski si alti ministri, reusind sa împiedice anexarea Basarabiei la Ucraina.
...La 22 iulie 1917, mult asteptata ofensiva româno-rusa a început la Marasti, fortând pe nemti sa se retraga în debandada. Dar, în timpul urmaririi dusmanului, în dimineata de 25 iulie, a sosit ordinul lui Kerenski de suspendare a luptelor pe tot frontul.
...La 29 iulie 1917, rusii au început si retragerea din Bucovina. Consiliul militarilor basarabeni de pe frontul românesc, au tinut un congres la Chisinau, la care Teodor Herta a prezentat drepturile istorice ale Basarabiei, subliniind ca în timpul rapirii acestei provincii românesti de catre Rusia( 1812 ), nu conta decât o singura natiune: moldovenii. Ceilalti - ucraineni, bulgari, nemti - au fost adusi mai târziu, fiind fie refugiati, fie colonizati.

Basarabia - spunea el - n-a apartinut niciodata Ucrainei, aceasta pretentie fiind o prostie, recunoscuta chiar si de Micevic (reprezentantul ucrainenilor din Basarabia).
... La 6-7 august 1917 s-a produs victoria trupelor românesti din " triunghiul mortii" de la Marasesti, dar si tradarea ruseasca a generalului rus Rogoza. Debandada intrase în trupele ruse, grupuri bolsevizate cutreierau regiunea, terorizând populatia.

...Pe 2 sept. 1917, un asemenea grup de bolsevici, au asasinat la Chisinau pe liderii basarabeni, printre care si pe preotul Murafa
si Hodorogea.
21 - 27 sept.1917, la Kiev, se desfasoara Congresul tuturor natiunilor din Rusia. Prof Teodor Iancu - delegat al Partidului National Moldovenesc - a aparat cu tarie cauza moldovenilor, afirmând ca de fapt, ei sunt români, si ca, daca chestiunea lor, nu se va rezolva corect, în regiune va fi " o noua Alsacie si Lorena "


RAZBOIUL. REVOLUȚIA BOLȘEVICĂ. REPUBLICA DEMOCRATICA FEDERATIVA MOLDOVENEASCA
...La 7 oct. 1917, s-a întors Lenin din Finlanda, unde se refugiase, si a pregatit lovitura armata care a transformat Rusia, de la un regim autocrat, la un regim si mai sângeros, care va îngrozi omenirea.

...Pe 7 noiembrie 1917, va încredinta puterea " muncitorilor si taranilor", unui Comitet al comisarilor.
...Pe 15 nov. 1917, Lenin si Dugasvili ( comisar pentru nationalitati ) au anuntat prima masura si prima minciuna în " Decretul pentru nationalitati":... egalitatea si suveranitatea popoarelor din Rusia, dreptul popoarelor de a dispune liber de soarta lor, inclusiv acela de a se separa si a forma state independente.

...La 27 nov.1917,Trotky anunta începerea tratativelor pentru armistitiu.
...La 3 dec.1917, generalul Scerbacev (comandantul armatei rusesti), a anuntat pe regele Ferdinand ca începe discutiile cu g-ral Mackenzen pentru armistitiu. România, având legaturile taiate cu aliatii, încheie armistitiul militar (9 dec.1917).

Basarabenii continuau sa mearga pe fagasul dorit. În toamna anului 1917, a aparut primul Abecedar cu litere latine, Cartea de Citire si Matematica. La Odesa, capitanul Catelli preda cursuri de limba româna, la Universitatea rusa, sub pretextul ca pregateste translatori.

...La 21 noiembrie 1917, la Chisinau, s-a desfasurat Sfatul Tarii, care a proclamat Republica Democratica Federativa Moldoveneasca (2 decembrie), într-o sala decorata cu drapele românesti, delegatii purtând cocarde tricolore.

În discursul tinut la deschiderea adunarii, Ion Pelivan spunea : În anul 1812, noi am fost rupti din trupul Moldovei si anexati la statul rus.
Conducatorii poporului de atunci s-au îngrozit , fiindca, cu toate ca Moldova se gasea sub protectorat turc, ea era libera. Este drept, turcii luau a zecea parte din munca poporului, dar turcul era cinstit: el ne prada, dar nu-si baga cizma în sufletul nostru.Turcul ne dadea voie sa ne rugam lui Dumnezeuîn limba noastra ...ne-au lasat scoala în forma în care am mostenit-o de la bunici, cu predarea în limba natala; el nu ne învata sa vorbim turceste ... Si sa nu uitam ca daca noi, moldovenii, am fi uitat limba noastra, noi am fi fost stersi de pe pamânt.
...Pe 6 dec.1917, s-a ales primul guvern consfintit de Sfatul Tarii :

--Ion Inculet - presedintele Sfatului Tarii
--Ion Pelivan - Externe
--Vladimir Cristi - Interne
--col.T.Cojocaru - Razboi
--Pan Erhan - Agricultura
--Nic.Codreanu -Comunicatii
--T.Iancu - Finante
--Stefan Ciobanu - Învatamânt
--V. Podvinski - Control
--M.Savencu - Justitie
--B.Grinfeld - Industrie si Comert .

RĂZBOIUL CIVIL . BASARABIA : CONFRUNTAREA CU ANARHIA ȘI TEROAREA
Datorita dezertarilor din armata rusa, anarhia s-a instaurat în toate judetele Basarabiei. Depozitele de aprovizionare ale armatei de la Leova ( jud.Cahul ) erau amenintate cu devastarea.

Sfatul Tarii a cerut interventia generalului rus Scerbacev, care avea cartierul general la Iasi, dar nimeni nu-l mai asculta.Trupele românesti trimise, au fost coplesite de numarul mare al soldatilor bolsevizati.

Dupa încheierea armistitiului rus ( 20 dec.1917 ) Aliatii au hotarât sa instaureze ordinea. Frantei i-a revenit Basarabia si Crimeea.
Sfatul Tarii ceruse ajutor pentru pacificarea Basarabiei, atât guvernului român cât si reprezentantilor Antantei ( generalul Berthelot si contele Sainte Aulaire ) dar diviziile puse la dipozitie ( sârba si ceha ) au fost blocate pe drum de armata rosie.
Bolsevicii constituisera la Socola ( Iasi ) un centru de agitatie condus de Roschal, un anarhist notoriu, care avea misiunea sa-l asasineze pe generalul Scerbacev, sa alunge pe regele Ferdinand si sa instaureze un regim bolsevic în România.

Asasinii au fost dezarmati în biroul generalului rus, si, la cererea acestuia, cuibul terorist de la Socola a fost arestat . La 23 dec.1917, la cererea misiunilor aliate, guvernul român a încercuit insurgentii, i-au scos din vagoane si baracamente, i-a urcat într-un tren, si i-a expediat dincolo de Nistru.

...Trupele bolsevizate care paraseau frontul, încercau sa se stabileasca în Basarabia, devastând totul în cale, ocupând posta, telegraful, garile si instaurând legea martiala la Chisinau,Tighina si Balti. L-au asasinat pe deputatul Fala, pe altii i-au arestat, si au suspendat sedintele Sfatului Tarii.
...Aceste bande au arestat membrii Comisiei Interaliate de Aprovizionare a frontului românesc, i-au jefuit de cele 2 milioane de ruble si i-au trimis ca ostatici la Odessa . La Odessa, cu consimtamântul lui Lenin, se crease un comitet bolsevic, zis de actiune " Social-Democrata", condus de Cristian Racovski si M.G.Bujor. Acestia au constituit si un Comitet Militar ( 10 ian.1918 ) în scopul rasturnarii regimului din România . Aceasta era situatia la începutul anului 1918.
...La 6 ianuarie 1918, Sfatul Tarii a hotarât sa trimita o delegatie, condusa de Ion Inculet, la Conferinta de la Brest-Litovsk, pentru a contracara pretentiile ucrainene asupra Moldovei.
...La 18 ian.1918, guvernul de la Chisinau, a hotarât sa trimita o noua cerere de ajutor guvernului român, aflat la Iasi, pentru a cere interventia armatei române.

...Pe 19 ian. bolsevicii au atacat un tren românesc militar în gara Cornesti ( între Ungheni si Chisinau ), au facut prizonier pe g-ralul Nekrasov si un colonel, i-au împuscat si le-au taiat cadravele în bucati; incidente similare s-au petrecut în gara Straseni. Chisinaul era sub soc.

...Bolsevicii i-au obligat pe Inculet si Erhan sa trimita telegrame de protest la Iasi, contra intrarii trupelor române pe teritoriul Basarabiei.
...La 23 ian.1918, în cadrul Comitetului Sovietelor (Petrograd ), Trotky a declarat ca Sovietele vor acorda tot sprijinul lui Rakovski (care s-a prezentat ca reprezentant al social-democratilor români!) pentru rasturnarea regimului din România.

În aceeasi zi, la sfatul Aliatilor, guvernul român hotaraste sa trimita trupe în Basarabia, sub comanda generalului Brosteanu, secondat de Ion Pelivan, din partea Sfatului Tarii.
...La 25 ianuarie 1918, avangarda româneasca a avansat rapid, astfel incit, în gara Calarasi, bolsevicii înghesuiti într-un tren, au fugit
în mare viteza spre Nistru, lasând drum deschis trupelor românesti, care au intrat în Chisinau cu muzica si drapele.
Acesta este adevarul despre "interventia sub baionete" a armatei române. Si daca pentru revolutia bolsevica a lui Bella Kuhn din Ungaria, în care armata româna a avut rolul hotarâtor, adevarul istoric a fost în mare parte restabilit , despre aceasta " interventie", într-un teritoriu românesc, la chemarea autoritatii de drept din Basarabia, tacerea, minciuna si rastalmacirea s-au permanentizat pâna în zilele noastre.

ROMÂNIA ÎNTRE DOUA ULTIMATUM- URI. BASARABIA - REPUBLICA INDEPENDENTA
...La 2 febr.1918, bolsevicii intra în Kiev si aresteaza Misiunea militara româna condusa de generalul Coanda.

...În noaptea de 5/ 6 febr.1918, desi erau amenitati atât de ucraineni, cât si de bolsevici, deputatii basarabeni îsi pastreza sângele rece si proclama în unanimitate independenta Republicii Moldova.

...România a fost prinsa între doua ultimatum-uri: unul din partea lui Mackenzen, care cerea ca în 4 zile guvernul român sa înceapa discutiile pentru pace ( 6 febr.1918 ) altul din partea bolsevicilor de la Odessa, care cereau evacurea Basarabiei ( 16 febr.1918).

Tergiversarea rusilor de a încheia pacea, îi face pe germani sa reia luptele ( 18 febr.). Lenin trimite imediat o telegrama, propunând semnarea imediata a pacii.

...La 24 ianuarie 1918, ziua unirii Moldovei cu Muntenia, "Comitetul National al Studentilor moldoveni din Basarabia" lansa Chemarea catre tineretul studios : De 106 ani, Basarabia a fost rupta de la sânul mamei noastre Moldova, si data pe mâna strainilor care ne-au asuprit si ne-au batjocorit cum au vrut, luându-ne orice drept la viata nationala si omeneasca. Noi, sub stapânirea ruseasca n-am avut scoala, n-am avut biserica, n-am avut limba, n-am avut nimic din ceea ce trebuie unui popor ca sa poata înainta .

NOI VREM O ROMÂNIE A TUTUROR ROMÂNILOR.
...La 28 febr.1918 Trosky semneaza Pacea de la Brest -Litovsk, prin care rusii cedeaza Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, si retragerea trupelor din Ucraina ( pe care nemtii o ocupa imediat ).
...La 5 martie 1918, România semneaza preliminariile Pacii de la Buftea, care continea conditii foarte grele. În problema Basarabiei, Puterile Centrale au acceptat punctul de vedere românesc, urmând ca Ion Inculet si Daniel Ciugureanu sa fie invitati la semnarea Pacii de la Bucuresti.


27 MARTIE 1918 : BASARABIA SE UNESTE CU MAMA SA , ROMÂNIA
Sosise timpul unirii.
... Judetul Balti a fost primul care a actionat. Pe 3 martie 1918, Consiliul judetean, dupa ce a aratat suferinta celor 106 de ani de când moldovenii au fost rapiti din trupul Moldovei, si pâna când Dumnezeu s-a îndurat sa-i elibereze de sub tirania rusa, dupa ce a multumit României care a acordat ajutorul fratesc, alungând pericolul bolsevic, restabilind ordinea si linistirea, afirma:tinând seama ca suntem neputiinciosi pentru a ne apara si guverna noi însine, fara riscul de a recadea sub dominatie straina, care ne-ar duce înca odata la sclavie, în numele judetului Balti, ne exprimam dorinta de a ne uni cu România, patria mama, pentru a împarti frateste bucuriile si necazurile, ca pe timpul Moldovei lui Stefan cel Mare.

Aceasta hotarâre ferma si sfânta, va fi de urgenta înaintata Sfatului Tarii de la Chisinau, pentru ca, ascultând dorinta noastra, sa proclame de urgenta, în numele întregii tari, unirea sfânta si pe vecie a Basarabiei cu România, care ne va garanta, ca o adevarata mama, drepturile pe care poporul nostru le-a câstigat dupa revolutia din anul 1917.
...Pe 13 martie 1918, o alta hotarâre asemanatoare a fost înaintata Sfatului Tarii de la Chisinau, de locuitorii judetului Soroca. Au urmat si altele.
În situatia complicata creata de existenta, deliberat confuza si de asteptare, a doua guverne românesti, unul "antantist", la Iasi, altul " filo -german", la Bucuresti, delegatia Sfatului Tarii, formata din Ion Inculet, Pantelimon Halippa si Daniil Ciugureanu, au plecat mai întâi la Iasi, pentru a discuta cu reprezentantii Antantei si cu membrii guvernului românesc " antantist" de la Iasi.
...Pe 21 martie, reprezentantul Italei, Fasciotti, a dat un raspuns vag ( în doi peri ) ; reprezentantul Angliei, Barclay, a declarat ca tara sa nu va crea dificultati; reprezentantul SUA, Vopicka, le-a spus ca este pentru unire ; reprezentantul Frantei, Saint -Aulaire, i-a primit calduros si le-a spus: faceti Unirea cât mai repede posibil. Nu se va gasi nimeni la aliati, care sa nu sustina acest început de realizare al României Mari ... este perfect în vederile presedintelui Frantei, Georges Clemanceau.

Delegatia basarabeana a avut apoi discutii si cu guvernul Marghiloman de la Bucuresti, (guvernul pacii de la Buftea-Bucuresti ), care a promis ca va respecta reforma agrara si regimul administrativ din Basarabia, iar deputatii din Sfatul Tarii vor intra în componenta Parlamentului român.
...În dimineata de 26 martie, a sosit la Chisinau, atât o delegatie a guvernului român de la Iasi, cât si a celui de la Bucuresti.

Pe 27 martie, în Sfatul Tarii, invitat la tribuna, Marghiloman a spus : Noi, cu totii, am hotarât asupra acestui act important si socotim ca prelungirea dezbaterilor si amânarea ar fi daunatoare.

Timpul vorbelor s-a terminat, acum a sosit ora hotarârilor. Reprezentantii guvernului român se vor retrage din aceasta sala, pentru ca, în lipsa noastra, sa puteti decide fara a pierde timpul. Sper ca dezbaterile vor fi calauzite de interesele poporului român.

În timp ce delegatia guvernului român parasea sala, Constantin Stere (basarabean stabilit în Vechiul Regat ), invitat la tribuna, a rostit un discurs, pe masura acelui ceas istoric hotarâtor:

Sunt mândru si onorat ca mi-ati oferit ocazia de a lupta pentru drepturile si libertatile Basarabiei, al carei fiu sunt. Închis în temnitele siberiene de tiran, revin pe pamântul tarii mele natale sub lumina libertatii , pe care ati câstigat-o cu sângele vostru. Suntem astazi aici pentru a lua o hotarâre istorica, care cere o judecata serioasa si cinstita. Într-o viata omeneasca, ca în lunga existenta a popoarelor, nu sunt multe ocazii ca acestea.

Vointa de fier a istoriei v-a pus pe umeri aceata responsabilitate, pe care n-o puteti ocoli. Nimeni altul decât voi nu are dreptul si posibilitatea sa vorbeasca în numele Basarabiei. Voi sunteti chemati sa dezbateti acest elementar proces din viata popoarelor, care, dupa ce au darâmat o Bastilie, au creat o alta viata.

Revolutia este aceea care ne-a adus aici. Ati aprins pe aceste locuri o torta care a ars toate diplomele feudale, care a anulat toate privilegiile de clasa, si ne uneste într-o natiune singura [----] Astazi noi proclamam drepturile noastre ca natiune suverana.

Stere s-a adresat apoi în limba rusa, reprezentantilor minoritatilor:

În acest moment istoric care ne obliga sa ne înaltam la nivelul problemelor pe care destinul le-a pus pe umerii nostri, eu ma adresez
acelora care, pâna ieri, erau stapâni aici.

Eu ma adresez voua ca oameni liberi. Înteleg ca unii dintre voi n-ati fi dorit sa vedeti aceasta zi; dar va rog sa va ridicati la înaltimea datoriei de cetateni . [--------------]

Un reprezentant al unei minoritati, un rus, mi-a afirmat ca, daca Basarabia se alipeste la România, toti intelectualii rusi vor parasi tara. Ma asteptam la aceasta opinie.

Gândurile unui om al carui legaturi cu aceasta tara sunt asa de slabe, nu pot sa fi aproape de cele ale populatiei autohone. Caci noi, românii, nu am intrat aici prin usa din spate, noi ne-am nascut aici.

Pe acest pamânt s-au dospit diverse elemente din care s-a nascut natiunea româna. Noi nu avem nici un loc unde sa plecam, si nimeni nu are dreptul sa ne goneasca din propria noastra tara. [----------------]

Daca democratia voastra este sincera, voi nu aveti decât un drum de urmat. Acei care au venit la noi prin forta baionetelor si sunt acum acceptati ca cetateni, n-au dreptul sa bareze dreptul nostru.

Nu uitati ca nu este vorba numai de o justitie nationala, dar, în aceeasi masura, si de o dreptate sociala.

Apoi, adresându-se din nou moldovenilor, Stere le-a spus:
Va rog sa tineti seama ca problema nu priveste numai destinele noastre, dar, în egala masura, si pe acelea ale copiilor nostri. Presupunând ca ati respinge dreptul la fericirea copiilor vostri si a nepotilor vostri, v-ar ierta ei ?

Nici o îndoiala nu trebuie sa umbreasca gândurile pe drumul vostru. Într-o perioada tulbure, în mijlocul întâmplarilor care au provocat natiunii noastre terbile suferinte, multe greseli s-au comis, multe pacate s-au facut.

Dar cel mai mare pacat s-ar face astazi, daca ati permite ca lucrarea sa ramâna fara rezultat, pentru ca multe generatii vor mai trece pâna se va mai ivi un astfel de moment asa de favorabil.

Fac apel la constiinta voastra în favoarea copiilor si nepotilor vostri si va rog calduros sa va îndepliniti datoria fara a privi nici la dreapta, nici la stânga, dar numai la spre viitorul si destinul celor ce vor urma, fiindca numai astfel istoria va va ierta de greselile voastre din trecut.

S-au rostit si alte cuvântari solemne, unele entuziaste, altele preocupate de un viitor greu de anticipat în conditiile tulburi de atunci, altele - trebuie sa o spunem - cu rezerve.
Dezbatuta si redactata în subcomisii, Hotarârea de unire a fost citita în plenul Sfatului Tarii si votata.

"ÎN NUMELE POPORULUI BASARABIEI, SFATUL TARII, REPUBLICA DEMOCRATICA MOLDOVENEASCA, ÎN HOTARELE EI DINTRE PRUT, NISTRU, DUNARE, MAREA NEAGRA SI VECHILE GRANITE CU AUSTRIA, RUPTA DE RUSIA ACUM O SUTA SI MAI BINE DE ANI DIN TRUPUL VECHII MOLDOVE, ÎN PUTEREA DREPTULUI ISTORIC SI DREPTULUI DE NEAM, PE BAZA PRINCIPIULUI CA NOROADELE SINGURE SA-SI HOTARASCA SOARTA LOR, DE AZI ÎNAINTE SI PENTRU TOTDEAUNA, SE UNESTE CU MAMA SA, ROMÂNIA."
Rezultatul votului : 87 pentru , 36 abtineri , 3 contra .

A doua zi, pe 28 martie, o delegatie a Sfatlui Tarii a plecat la Iasi, pentru a prezenta Regelui Ferdinand, Actul Unirii. Astfel, pe cale democratica, prin vot secret, în virtutea drepturilor istorice si de neam, moldovenii - basarabeni si-au rearticulat organic destinul de cel al fratilor din România.
Primind hotarârea, Regele Ferdinand se adresa Sfatului Tarii, autentic parlament al basarabenilor, cu urmatoarele cuvinte :

Basarabia a fost prima provincie româneasca înstrainata, care a cerut unirea cu România, printr-un act eroic, de jertfa si de curaj.

Sa se stie si sa se pretuiasca faptul ca acest act s-a petrecut neconditionat, când soarta razboiului înca nu era decisa, luptele continuând pe diverse fronturi; când harta Europei centrale si rasaritene erau în plin proces de delimitare; când se definitivau
fruntariile tarilor succesorale din defunctele imperii; când în statele abia eliberate, izbucneau convulsiuni bolsevice, de care Kremlinul Rosu nu a fost strain.

România, la momentul potrivit, a reintrat în razboi, onorându-si angajamentele fata de aliati, contribuind la înfrângerea adversarilor si la crearea conditiilor propice pentru ca si celelate provincii subjugate - Bucovina si Transilvania - sa-si poata hotârî soarta.

Basarabenii s-au alaturat acestor eforturi de refacere si consolidare a lumii românesti postbelice. Reprezentantii Basarabiei au fost delegati la Conferinta de Pace si în alte foruri internationale, precum si în toate înaltele magistraturi ale României - ca deputati, senatori, ministri - aducându-si contributia la consolidarea statului national unitar.

PROVOCARI URSS
Chiar înainte de încheierea pacii, Moscova a încercat sa "exporte " anarhia bolsevica în Ungaria, trimitând fonduri si pe teroristul Bella Kuhn ( sprijinit ca " diplomat" de Cristian Rakovski, deveniti "revolutionari de profesie." ). Se stie ca acea " revolutie" a fost stopata de armata româna, care, în felul acesta, a salvgardat unirea Transilavaniei si a oprit asaltul bolsevic spre vestul Europei.

(Cât despre cei doi "revolutionari ", conform tacticii staliniste, au fost asasinati de proprii tovarasi, dupa ce-si facusera datoriile internationaliste).

...La 12 octombrie 1924, sovieticii au constituit, între Nistru si Bug, Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca - Transnistria de trista faima - cu scopul de a provoca tensiuni si destabilizari la granita rasariteana a României.

Românii care locuiau în Transnistria, au fost supusi unor persecutii cumplite, fiind omorâti cu zecile de mii, în timpul foametei si în "razboiul" împotriva taranilor, din timpul colectivizarii. Nimeni nu i-a mai putut ajuta. Un graitor exemplu: numai în 1931 /1932, au fost împuscate 1.110 de persoane care încercasera sa treaca Nistru, fugind de teroarea comunista.
Zeci de incursiuni, de comandouri, de infiltrari, de ciocniri, de contrabanda si provocari, la frontiera de pe Nistru. Acompaniate de o propaganda internationala anti-româneasca, dusa prin sectiunile comuniste ale Kominternului în toate tarile lumii.

În propaganda si istoriografia comunista, pe lânga alte falsificari grosolane ale istoriei, s-a pus pe seama României si eticheta de " jandarm al Europei ".

Poate a venit vremea sa transformam aceasta porecla în renume. Nu avem de ce sa ne rusinam ca am constituit, între 1919 -1939, fie si numai 20 de ani, zidul de aparare al Europei de urgia comunista.

Dar nu avem voie nici sa uitam cum a fost rasplatita aceasta straja de civilizatie.

O NOUA RĂPIRE A BASARABIEI
Pentru ca va veni acel 23 august 1939, când Stalin si Hitler vor face târgul cu reanexarea Basarabiei si a partii de nord a Bucovinei;
Pentru ca va veni acel ultimat-um, din 26 iunie 1940, când se motivau anexiunile prin acele falsuri istorice flagrante;
Pentru ca va veni 23 august 1944 ;
Pentru ca vor veni cei peste 40 de ani de dictatura comunista, în care unionistii din 1918, basarabeni, bucovineni si ardeleni si
clasa politica din Vechiul Regat - fauritorii României Mari - si-au gasit sfârsitul în gulagul sovietic sau în puscariile românesti.

... Pregatind semnarea armistitiului în 1944, la Moscova, Lucretiu Patrascanu îi explica lui AI.Vâsinschi ( prim loctiitorul ministrului de Externe Molotov ) ca Maniu si Bratianu se situiaza pe pozitii ostile Uniunii Sovietice, încercând sa împiedice semnarea armistitiului, deoarece, printre altele, ei ramân adversari ai apartenentei Basarabiei la Uniunea Sovietica.

În sedinta Consiliului de Ministri din 15 sept.1944, când Patrascanu îl învinuia pe Iuliu Maniu de tergiversare si taraganare, Iuliu Maniu îi raspundea:

Într-un singur caz, da, într-o singura chestiune.

Domnii comunisti au venit la mine, la un moment dat, sa-mi propuna un fel de întelegere patriotica, si atunci nu s-a facut din cauza mea, recunosc. Pentru ce ? Pentru ca eu insistam la d-lor ca, între tintele acestui bloc patriotic sa fie pusa si chestiunea Basarabiei si Bucovinei, si am insistat pe acest lucru si am spus ca nu este posibil ca noi sa inauguram o actiune de stat care nu ar avea între tintele sale câstigarea Basarabiei si Bucovinei.

Dumnealor nu au vrut acest lucru si de aceea nu s-a facut. Nu ne putem face vinovati ca ne dezinteresam de fratii cu un sânge cu noi pe care vitregia soartei, la un moment dat, i-a despartit de noi. Ce s-a întâmplat ? În acest corp al armistitiului nu se vorbeste nimic despre Basarabia si Bucovina, decât ca ramân în posesia Rusiei. [-----------]

Acum, în ceea ce priveste Basarabia si Bucovina, suntem o tara învinsa, ni s-au impus anumite conditiuni de armistitiu, si nu avem ce face si ne supunem, pentru ca suntem într-o situatie silita. A fost punctul cel mai dureros acela în care se spune ca hotarul României este acela fixat în 1940, prin hotarârea regelui Carol si a d-lui Tatarascu .

Ori se stie ca, în 1940, în raspunsul la ultimatum-ul sovietic, guvernul României a raspuns fara echivoc ca se vede silit sa accepte, nici vorba nu a fixat el hotarele !

Este însa foarte dureros ca, si în Tratatul de la Paris din 1947, s-a pastrat aceeasi falsa afirmatie. Maniu însa mai ridica o problema grava :

Alta este chestiunea românilor din Basarabia. Daca vor începe a urmari, a închide si aresta pe românii de acolo, care au votat în 1918 unirea Basarabiei cu noi, atunci noi cu ce constiinta primim acest lucru ?

Natiunea româna si statul român au ajuns în situatii foarte grele în trecut, dar conducatorii au stiut sa gaseasca accentele trebuitoare si în acele momente grele si triste. Ion Bratianu si M.Kogalniceanu s-au supus, dar au protestat dupa Conventia de la
Berlin.

Noi nu putem protesta acum fiindca acum tratam un armistitiu. Trebuie însa sa se stie ca sufletul nostru sângereaza si, în al doilea rând, ca avem constiinta vie ca trebuie sa ne îngrijim de fratii nostri din Basarabia si Bucovina, fiind ca am fost colegi de Parlament cu Halippa, cu Pelivan, si nu ne vine bine sa vedem ca sunt aruncati în închisori sau loviti pentru ce au facut acum 25 de ani.


Dincolo de Prut s-a instalat iadul, represaliile, arestarile, crimele si deportarile în cele 500 de colonii de munca fortata si alte 60 de complexe penitenciare , în care se gaseau circa 2.750.000 de detinuti, în anul mortii lui Stalin.

Deportarile moldovenilor - basarabeni s-au facut de la copiii de tâta, pâna la batrânii de peste 80 de ani, dusi în regiuni de pe tot cuprinsul Rusiei asiatice: Kurgan, Komi, Kolâma, Obi,Kemerova, Krasnoiarsk, Kazahstan , Norâlsk, Novosibirsk, Irkutsk, Tiumen ,Tomsk, Buret - Mongola.

Deportarile s-au facut valuri dupa valuri si an dupa an, începând din 1945.

În 1946 - au fost deportati 15.500; în 1947 - 21.707; în 1949 - 35.000.
Din cauza foametei din 1946/ 1947, au murit cca 200.000.
La 17 febr. 1950, se aflau deportati 94.792 moldoveni, iar dupa amnistia din 1960, se mai aflau în deportare 60.000.

Dincoace de Prut, în România ocupata, din 1945, basarabenii refugiati în România nu au putut fi salvati, si cca 62 .000 au fost dusi în Siberia. Peste 100 de basarabeni s-au sinucis. La un an dupa semnarea Tratatului de pace de la Paris, pe 4 februarie 1948, dupa pierderea Basarabiei si Bucovinei, dupa pierderea tezaurului, dupa tragedia umana suportata de basarabeni si bucovineni, Ana Pauker (colonel sovietic si ministru de Externe al României) semna la Moscova un Protocol, în completarea Tratatului, prin care se specifica ca Insula Serpilor intra în componenta URSS, iar pe 23 mai 1948, un " Proces -verbal" în care se mai spunea o minciuna patenta: Insula Serpilor, care în trecut a apartinut Rusiei, se restituie URSS.

MARTIRI
Sa-i pomenim pe acesti martiri care au trecut prin închisorile tariste, pâna la 1918, iar dupa 1940 si dupa 1944, multi au disparut fara urma, prin lagarele de exterminare comuniste ale URSS-ului sau ale României comuniste.

Sa-i cinstim amintindu-le faptele, sa-i pomenim cautându-le mormintele în gulagurile sovietice sau românesti comuniste, sa-i depistam din dosarele KGB sau ale Securitatii românesti.

Si daca nu le gasim numele si mormintele (ca la cei la care eu am pus semnul întrebarii) ei merita sa le ridicam un cenotaf de neuitare .

ALEXANDRU BALTAG, preot, arestat la 31 aug.1940, mort în 7 aug. 1941, în închisoarea din orasul Kazan.

VLADIMIR BODESCU, arestat la 10 aug. 1940, mort la 28 nov.1941, în închisoarea din Republica Autonoma Tatara.

STEFAN BODNARIUC, arestat la 22 iul 1940, mort la 22 aug.1941 , în închisoarea din orasul Razna, Federatia Rusa.

CONSTANTIN BIVOL, arestat pe 25 iul.1940, mort la 7 aug.1941, în închisoarea Cistopol din Republica Autonoma Tatara.

EMANOIL CATELLI, maior al armatei moldovenesti din Odesa, arestat la 5 iul.1940 , mort la 18 febr.1943, în închisoarea Cistopol din Republica Autonoma Tatara.

PETRE CAZACU (?)

DANIEL CIUGUREANU, arestat la 5 mai 1950, în Bucuresti. În duba care îl transporta spre Sighet, a avut un atac de congestie cerebrala. Dus la spitalul din Turda, a decedat . Securitatea l-a înregistrat ca mort la Sighet, la 9 mai 1950.

STEFAN CIOBANU ( ? )

ION CODREANU , arestat pe 25 iul.1940, a fost scos din temnita în nov.1942 , fiind "schimbat " la Ungheni cu spioana bolsevica Ana
Pauker, devenita mai apoi calaul României.

TEODOSIE COJOCARU, arestat la 13 aug.1940, mort la 23 ian.1941, în temnita din Chisinau, înainte de deportare.

ANTON CRIHAN, refugiat în România, fugar si arestat în 1948 în Iugoslavia, stabilit în SUA. A murit în 1993, fiind înmormântat în
cimitirul armenesc din Chisinau.

VLADIMIR CRISTI, dupa 1944, trupele sovietice l-au rapit si l-au trimis în URSS. Revenit în România, a fost arestat. A murit în 1956, la închisoarea Vacaresti.

S.CUJBA (?)
ION FRATIMAN (?)
EMILIAN GAVRILITA (?)
PAVEL GORE, (?)
GURIE GRASU (?)

PANTELIMON HALIPPA, refugiat în România, dupa 1944 a fost predat autoritatilor sovietice care l-au condamnat la 25 ani, si deportat în Siberia. Dupa ce a trecut prin 11 lagare rusesti, a fost "eliberat" în 1955 si "repatriat" la Gherla, de unde i s-a dat drumul în 1957. A murit în Bucuresti, la 30 apr.1979, fiind înmormântat în cimitirul manastirii Cernica.

STEFAN HOLBAN. A pregatit Congresul ostasilor si ofiterilor moldoveni ( peste 300.000 mobilizati ), din oct. 1917, la Chisinau. A fost ales secretar al congresului. Deputat de jud.Lapusna, membru în biroul de organizare a Sfatului Tarii. Dupa razboi, si-a completat studiile, ajungând profesor universitar. A fost deputat si prefect de Lapusna. Dupa 1944, a fost arestat , condamnat si a murit la închisoarea din Botosani, la 27 august 1960. Aruncat în groapa comuna. Decesul a fost comunicat familiei, dupa doi ani.

ION IGNATIUC, arestat la 20 iul.1940, mort la 26 ian.1941, într-un lagar din Republica Autonoma Tatara.

ION INCULET, prof. univ. ( astronomie si matematica ), presedinte al Sfatului Tarii. Deputat si ministru în România Întregita. Nu am aflat care i-a fost sfârsitul.

COSTACHE LEANCA, arestat la 20 iul.1940 în Balti, mort pe 18 mart.1942, in lagarul de exterminare de la Suhobezvodnia, regiunea Gorki.

TEODOR NEAGA ( mort în republica Tatara )

ION PELIVAN, prof.univ., ministru de Externe si de Justitie în guvernul al Basarabiei. Delegat al României la Conferinta Pacii de la Paris. Dupa 1944, aresat, condamnat, mort în puscaria din Sighet.

NICOLAE SECARA, arestat la 20 iul.1940, mort la 20 febr,1942, în închisoarea din orasul Rezna , Federatia Rusa.

PANTELIMON SINADINO, arestat la 9 iul.1940. Disparut fara a se mai sti nimic de el.

LUCA STIRBET, arestat la 20 iul.1940, mort în 15 mart.1942, în temnita din Cistopol, din Republica Autonoma Tatara.

GRIGORE TURCUMAN, arestat la 20 aug.1940, mort la 28 iul.1942, în închisoarea din orasul Rezna, Federatia Rusa.

TEODOR UNCU, arestat la 9 iul.1940 . Nu se cunoaste anul si locul mortii.

....si multi, multi altii....

Autor: CICERONE IOANITOIU
Sursa: www.voceapoporului.net

2 comentarii:

 1. "O zi de rugăciune pentru România":

  La şedinţa Consiliului Naţional Central al PNŢCD din 23 octombrie, membrii acestuia au propus ca, în anul curent, Ziua de rugăciune pentru România să fie 28 noiembrie, când în Basarabia vor avea loc alegeri extrem de importante...

  „Împrejurările istorice de după anul 1940 au dăunat poporului român, aducându-l într-o situaţie gravă, în care atmosfera predominantă - de orbire, nedreptate şi corupţie - apasă greu asupra vieţii morale. Nu numai oamenii slabi din punct de vedere spiritual, ci chiar şi cei puternici au ajuns în confuzie şi dificultate. Pare să ne ameninţe o prăbuşire a civilizaţiei creştine. Noi, membrii PNŢCD, credem că respectarea ordinii de drept cu temei moral, eliminarea abuzurilor de putere şi a corupţiei, crearea instituţiilor eficiente şi a reflexelor comportamentale corecte sunt imposibile fără întoarcerea la Hristos.

  Pentru început, propunem să se instituie o Zi de rugăciune pentru România. Organizată în fiecare an - sub auspiciile tuturor cultelor religioase, partidelor politice şi ale altor organizaţii civice - Ziua de rugăciune pentru România ar putea mobiliza energiile responsabile din poporul nostru, pentru a ne solidariza în sprijinul dreptăţii, cinstei, respectului şi dragostei faţă de aproapele nostru. Propunem ca, în acest an, Ziua de rugăciune pentru România să fie 28 noiembrie, când în Basarabia vor avea loc alegeri extrem de importante pentru destinul european al acestei bucăţi din trupul României”.

  Copyright © 2010 Timpul. Toate drepturile rezervate

  RăspundețiȘtergere
 2. Wow, awesome blog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging glance easy. The total glance of your web site is great, as smartly as the content!
  Also see my webpage :: Imprimare carduri

  RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro