miercuri, 29 decembrie 2010

R. Moldova, mai aproape de o alianta de stanga intre comunisti si democrati

Liderii comunistilor si democratilor din Republica Moldova si-au exprimat, miercuri, speranta ca cea mai recenta runda de negoceri se va incheia, cat de curand, printr-o alianta de guvernare.

Observatorii sustin ca alianta de stanga, definitivata in perioada Sarbatorilor de iarna pentru a diminua impactul social al alaturarii dintre comunisti si democrati, ar fi fost gandita la Moscova, scrie Deutsche Welle.

Grupurile de negociatori din partea Partidului Democrat si Partidului Comunistilor s-au intalnit miercuri dimineata pentru o noua runda de discutii in vederea crearii unei aliante de centru-stanga.

Negocierile au loc la hotelul omului de afaceri Vlad Plahotniuk, deputat din partea PD.

Liderul democrat, Marian Lupu, a apreciat ca discutiile de miercuri au clarificat mai multe lucruri, desi au mai ramas unele care trebuie discutate. "Nu exclud ca in urmatoarele zile sa anuntam decizia finala", a spus Lupu.

La randul sau, deputatul communist Igor Dodon a declarat dupa consultarile cu PD ca s-a ajuns la un consens privind formarea unei coalitii. "Au fost puse la punct toate detaliile si sper ca e ultima intalnire".

Potrivit analistilor, anuntul despre constituirea aliantei pro-ruse ar putea fi facut joi, inainte de Revelion, pentru ca febra sarbatorilor sa tempereze eventualele reactii sociale fata de o alianta care i-ar readuce la putere pe comunisti.

Scenariul aliantei de stanga ar fi fost intocmit la Moscova, la discutii la care a participat si controversatul Vlad Plahotniuk, deputat PD.

Coincidenta sau nu, seful Administratiei ruse, Serghei Nariskin, a descins la hotelul din Chisinau al lui Plahotniuk, pe 5 decembrie. Dupa plecarea lui Nariskin au inceput negocierile intre Partidul Democrat si Partidul Comunistilor.

Etapa a doua a planului ar fi atragerea voturilor liberale necesare pentru alegerea sefului statului, insa atat reprezentantii PL, cat si PLDM sustin ca nu vor participa la aceasta alianta, preferand declansarea alegerilor anticipate in 2011.

Partidele parlamentare - PCRM, PLDM, PD, PL- nu au reusit marti, la prima sedinta a Legislativului moldovean, sa formeze o majoritate. In consecinta, presedintele sedintei, Vladimir Voronin, a anuntat o pauza pana joi, 30 decembrie, ora 16.00.
Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro