marți, 16 august 2011

Rusia schimba conducerea in Transnistria pentru a-i asigura realegerea lui Medvedev?

Rusia, aflata in prag de alegeri prezidentiale, ar fi intocmit un plan pentru Transnistria, care implica schimbarea presedintelui si rezolvarea conflictului transnistrean, cu scopul de a spori popularitatea presedintelui Dmitri Medvedev in Occident.

Cel ales sa il inlocuiasca pe Igor Smirnov la conducerea regiunii transnistrene ar fi Anatoli Kaminski, scrie Unimedia.

Autorul acestui plan este consilierul presedintelui rus pe probleme de politica externa, Serghei Prihodko. Strategia include aducerea la putere a lui Anatoli Kaminski, o persoana cu legaturi cu fluxurile financiare rusesti, urmata de integrarea regiunii transnistrene in Republica Moldova. Contingentul de pacificatori va trebui sa plece din regiune si toata lumea, potrivit lui Prihodko, va fi incantata - Dimitri Medvedev va capata in Occident imaginea unu politician de succes.

Si Jurnal de Chisinau scrie ca Anatoli Kaminski este noul om al Rusiei in stanga Nistrului.

La 17 iulie, la congresul partidului "Obnovlenie" din regiunea transnistreana, a fost inaintata candidatura lui Anatoli Kaminski pentru prezidentialele din 11 decembrie 2011. Interesanta este, la congres, prezenta a doi deputati ai Dumei de Stat din Federatia Rusa, Valeri Bogomolov si Ghenadi Bukaev, membri ai partidului "Edinaia Rossia", partid care l-a sustinut pe Dmitri Medvedev in cursa pentru functia de presedinte, si care il are drept presedinte pe Vladimir Putin.

Smirnov nu a apreciat "rivalitatea" lui Kaminski, asa ca militiile sale au confiscat in repetate randuri corturile partidului care il sustine pe Kaminski si a retinut pe cei care faceau campanie in favoarea contracandidatului sau.

Un alt partid din stanga Nistrului, partidul popular-democrat "Proriv", a inceput deja campania de sustinere a candidaturii lui Anatoli Kaminski, convins ca Anatoli Kaminski va forma o coalitie de guvernare mai larga.

Analistul politic Oazu Nantoi este de parere ca Moscova a decis sa sustina un alt candidat decat Igor Smirnov, fiindca este deranjata de proportiile fraudelor acestuia.

Unimedia mai vine cu un argument in sprijinul acestei ipoteze pentru Transnistria: Rusia ar fi inceput deja campania anti-Smirnov.

La Kremlin se publica sondaje create de organizatii nascute recent, care ar demonstra ca Smirnov are o imagine proasta printre locuitorii din regiunea transnistreana.

Astfel, potrivit publicatiei moldovene, in perioada 26 - 30 iulie 2011, Centrul International pentru Analiza Politicilor a realizat un sondaj de opinie la care au participat 30 de experti, pe teme privind cele mai stringente probleme sociale, politice si economice cu care se confrunta regiunea transnistreana. Potrivit autorilor sondajului, acesta a fost realizat pe teritoriul transnistrean, prin interviuri.

La intrebarea "Cum apreciati activitatea "presedintelui" Republicii Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov?" unele din raspunsuri au fost: presedintele si proprietarul companiei "Sheriff" au organizat un dezmat in Transnistria; însuşirea ajutorului financiar rus de către familia prezidenţială i-a obosit pe toţi; prin astfel de acţiuni, el ne va certa cu Rusia; in cei 20 de ani cat s-a aflat la putere, ne-am saturat de el, dar nu sunt sigur ca noul preşedinte va fura mai puţin decât cel actual; Smirnov a creat un sistem corupt de extorcare a banilor de la oameni de afaceri, iar pentru "Sheriff" a anulat toate impozitele, multe vorbe - acţiuni zero; se gândeşte doar la buzunarul sau.

La intrebarea "Care, in opinia dumneavoastra, sunt cele mai stringente probleme in calea dezvoltarii moderne a regiunii transnistrene?" unele raspunsuri au fost : dezvoltarea economica in Transnistria nu exista, exista doar dezvoltarea unei companiei private - "Sheriff"; are loc preluarea ilegala de afaceri, inclusiv cu ajutorul schemelor criminale; Transnistria nu-si poate asigura dezvoltarea bazandu-se exclusiv de ajutorul financiar din partea Federatiei Ruse, deoarece acesta dispare, fara a fi monitorizat; salarii mici, nivelul ridicat de somaj; coruptie si conducerea incompetenta a tarii; Oamenii inteligenti si cinstiti nu se accepta; plecarea tineretului". 
Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro