joi, 11 august 2011

Istorici si politicieni rusi acuza Romania ca vrea sa alipeasca R. Moldova

Rusia nu vede cu ochi buni modul in care tara noastra se raporteaza la Republica Moldova, iar la Moscova se vorbeste tot mai mult despre existenta unui asa-numit plan al Romaniei de anexare a Republicii Moldova, relateaza TVR intr-un material difuzat miercuri seara.
Agentia de presa RIA Novosti a organizat o dezbatere cu istorici si politologi de la Moscova si de la Chisinau. Tema dezbaterii a fost "Rusia, in contextul relatiilor moldo-romane", iar la acest multiplex au fost prezenti si corespondentii TVR la Moscova si Chisinau, Liviu Iurea si respectiv Doru Dendiu.

Istorici rusi si politicieni de la Moscova sunt convinsi ca Romania are un plan de anexare a Republicii Moldova, este concluzia pe care au tras-o cei doi corespondenti, care relateaza ca la dezbatere, participantii s-au intrecut in acuze la adresa tarii noastre si a presedintelui Traian Basescu.

"Dupa ce i-am avertizat pe partenerii nostri europeni de ce a fost in stare Saakasvili (presedintele Georgiei - n.r.) sa faca in urma cu trei ani, cred ca acum nu vor dori ca Basescu sa procedeze la fel ca liderul georgian si sa submineze securitatea europeana. Este necesar ca Basescu sa fie avertizat ca nu are voie sa faca asa ceva. Nu noi trebuie sa-l avertizam, ci acele forte care il sustin financiar. Cine il plateste, acela trebuie sa-l tina si in frau", a declarat Serghei Markov, deputat al Partidului Rusia Unita.

In replica, Oazu Nantoi, analist politic de la Chisinau, spune: "Eu il cunosc pe domnul Serghei Markov personal, de mai multi ani. Nu sunt sigur ce IQ are acest membru al Dumei de Stat din Federatia Rusa, dar el se comporta ca un provocator ordinar de pe langa curtea domneasca".

Un alt participant la multiplexul organizat de RIA Novosti, istoricul Aleksandr Diukov, de la Fundatia Memoria Istorica, sustine ca pe timpul cand Basarabia era in componenta Romaniei, populatia de peste Prut a avut mult de suferit. "Stim din perioada interbelica la ce poate duce politica unui nationalism agresiv - o romanizare agresiva si dorinta de a infaptui Romania Mare. O repetare a unui asemenea scenariu acum, chiar si intr-o forma mai usoara, cred ca nu si-ar dori nimeni nici in Rusia, nici in Republica Moldova, si nici intr-o tara din Uniunea Europeana", a declarat Diukov.

Si la Chisinau sunt voci care sustin teoria moldovenismului. Mai mult, exista forte in Republica Moldova care manifesta pretentii teritoriale fata de partea de nord-est a Romaniei. Mihail Garbuz, presedintele partidului "Patriotii Moldovei", spune ca avocatii formatiunii sale pregatesc "documentele necesare pentru cateva organizatii internationale pentru reintoarcerea teritoriilor care au fost candva in componenta Moldovei Mari".

La sfarsitul dezbaterii, relateaza TVR, participantii au ajuns la concluzia ca asa-numitul proiect de anexare a Moldovei de catre Romania nu se va realiza - Rusia va continua sa sustina statalitatea Republicii Moldova, ca tara independenta si de sine statatoare. Voi ce parere aveti?
Sursa: ziare.com / tribuna-basarabiei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro