duminică, 18 noiembrie 2012

Uniunea Europeană transmite mesaje încurajatoare pentru Republica Moldova


Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat că „obținerea, până la finele anului 2013, a regimului liberalizat de vize cu UE este dificilă, dar nu imposibilă”.
Mai mult, el şi-a revizuit o declaraţie pesimistă mai veche referitoare la şansele de aderare a Moldovei la UE. Miercuri, ambasadorul european a apreciat că „Moldova are șanse reale de aderare la UE. (…) Acum câțiva ani, când am venit în Moldova nu eram sigur. Acum cred sincer în aceasta și vreau să vă spun că şi alții cred la fel. Doar astfel ar putea fi explicat mesajul foarte clar şi optimist din ultimul discurs despre Moldova ţinut de Comisarul pentru extindere și politica europeană de vecinătate, Štefan Füle”, a menţionat Dirk Schuebel. În cadrul forului UE - Moldova, care a avut loc recent la Berlin, Štefan Füle a insistat că “răspunsul UE la reformele întreprinse de Republica Moldova trebuie să fie unul adecvat, pe măsura eforturilor depuse, şi anume, acordarea unei perspective clare de aderare la UE”.
 
UE vrea o ţară stabilă

Potrivit lui Schuebel, în perioada imediat următoare, "UE va continua să susţină Republica Moldova în realizarea reformelor începute”. O dovadă în acest sens este şi ajutorul financiar în valoare de 122 milioane de euro pe care UE îl va acorda Moldovei în 2013 pentru a continua reformele începute în domeniul justiţiei şi dezvoltării rurale. Ambasadorul UE a menţionat că după alegerea şefului statului, situaţia în Moldova s-a stabilizat şi a apreciat faptul că recent au fost numiţi şefii Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Centrului Naţional Anticorupţie şi ai Comisiei Naţionale pentru Integritate. „Susţinerea de care se bucură acum Moldova în procesul de apropiere de UE nu a fost niciodată atât de mare. Trebuie să folosim această şansă, care poate fi unică", a accentuat ambasadorul UE la Chişinău.

El a făcut declaraţiile cu două săptămâni înainte de vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care va fi însoţit de unul dintre cei mai înflăcăraţi prieteni europeni ai Moldovei - Comisarul pentru extindere și politica europeană de vecinătate, Štefan Füle. Ca şi în cadrul recentei vizite la Chişinău a cancelarului german, Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso va ţine un discurs public, cel mai probabil în Parlamentul Republicii Moldova, iar analiştii politici se aşteaptă ca înaltul oficial european să facă referire la articolul 49 al Tratatului UE, care se referă la obţinerea calităţii de membru al Uniunii. Mai multe, pe Deutsche Welle
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro