duminică, 13 ianuarie 2013

Un primar din Basarabia: Ma tem ca trenul unirii cu Romania a plecat (ziare.com)


Tatiana Galateanu, primarul localitatii Giurgiulesti, din sudul Republicii Moldova, singurul port basarabean la Dunare, sustine ca "trenul unirii" dintre cele doua tari a plecat deja, inca din anii '90. 

In ziua de astazi, Galateanu mizeaza pe un "tren european" si incearca sa aduca Giurgiulestiul la standarde europene, considerand ca micul port basaraben este o poarta de intrare in Romania si Europa.


Primarul Giurgiulestiului vorbeste despre nazuintele europene ale basarabenilor si relatiile cu Romania, Rusia si Uniunea Europeana ale Republicii Moldova intr-un interviu acordatZiare.com.


Giurgiulestenii sunt pentru ori impotriva unirii Basarabiei cu Romania?


Parerile sunt impartite. Nu ne lipsesc nostalgicii comunisti. Acestia sunt de obicei oameni in varsta. Avem insa si multi locuitori ai comunei ce considera ca istoria isi cere drepturile. Anume, nu pot fiinta despartite doua popoare nascute din aceiasi parinti. Ma tem totusi ca trenul unirii a plecat. Undeva, la inceputul anilor '90.


Am intalnit in comuna oameni care mai folosesc cuvinte rusesti sau provenite din slavona. In opinia dumneavoastra, exista doua limbi (romana si moldoveneasca,) asa cum se straduie sa ne convinga inca multi "specialisti" din Republica Moldova?


Nici vorba. Nu exista si nu recunosc decat o singura limba, cea romana. Vremurile fostului sistem totalitar instaurat de Uniunea Sovietica nu mi-au permis sa o descopar si sa o apreciez la adevarata ei valoare. 


Limba romana este de o frumusete si o bogatie a vocabularului cu care putin tari ale lumii se pot lauda.


Potrivit unor surse, investitorii rusi sunt interesati de a veni cu capital consistent si chiar sa cumpere terminalul petrolier de la Giurgiulesti. Pe de alta parte, primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, afirma dupa intalnirea de la Chisinau cu presedintele Republicii Moldova, ca ar fi de dorit integrarea tarii dumneavoastra, prin regiunea Giurgiulesti, intr-un program al UE. Demersul ar viza canalul Dunare-Bucuresti "si desigur, de ce nu, sa ajungem pana pe teritoriul Republicii Moldova", declara Oprescu. Ce parere aveti despre aceste doua aspecte?


Republica Moldova a ales deja directia catre Uniunea Europeana. In pofida unor opinii si reactii contrare, optiunea pe care am adoptat-o este clara si cea mai dreapta. Trageti dumneavoastra concluziile. 


As veni cu o constatare dovedita. Este o diferenta enorma privitoare la modul in care un moldovean este tratat in Federatia Rusa, comparativ cu spatiul european, in majoritatea lui.


Cetatenii nostri se tem de sistemul rusesc. De pilda, in privinta muncii, exista riscul de a nu fi platiti. De multe ori sunt inselati si nu mai vad niciun ban. Nu mai vorbesc de tratamentul categoric discriminator la care sunt supusi.


Am vazut in centrul Giurgiulestiului un monument evocator al fostei URSS, ridicat probabil in era comunista. Un soldat stilizat, cu casca si stea rosie. Marturisesc, nu cunosc limba rusa. Ce puteti spune despre aceasta amintire daltuita in piatra?


Pe placa de comemorare sunt incrustate numele celor 90 de militari care au pierit pe aceste meleaguri in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Mai sunt urmasi ce depun coroane de flori si participa la slujbe de pomenire. 


In iunie 1941, atunci cand Romania a atacat URSS, aici au cazut sub gloante primii 3 ostasi sovietici.


In vara acestui an, va veti afla la jumatatea mandatului. Puteti intocmi un bilant al realizarilor din postura dumneavoastra de primar?


Giurgiulesti este o comuna cu fibre economice de importanta nationala. Portul Liber, doua posturi vamale, gara, port de pasageri, cateva zeci de rezidenti in zona sunt doar unele dintre aspectele ce ne privesc in mod direct. 


Am reusit sa accesam un proiect in valoare de 1,25 milioane lei (moldovenesti) prin Fondul de Investitii Social din Moldova pentru instalarea unui apeduct, sistemul de canalizare, diferite lucrari de reparatii, precum si renovarea gradinitei. Din acest edificiu nu vor lipsi conditiile moderne pentru copii si educatori. Acum, dupa sarbatori, acest lacas al micutilor si-a reluat activitatea.


In alta ordine de idei, ne bucuram cu totii ca am indepartat primejdia inundatiilor. Anul trecut, puhoaiele dezlantuite au facut mari pagube. As aminti de distrugerea multor drumuri. S-a construit un canal de captare a apelor pluviale. Lucrarile au fost deosebit de complexe si au costat circa o jumatate de million de lei.


Am demarat un alt proiect ce priveste sistemul de incalzire a Liceului teoretic "Mihail Sadoveanu". Va fi unul bazat pe combustibil obtinut din biomasa. Imi doresc din tot sufletul un Giurgiulesti cat mai apropiat de standardele continentale. Daca ne gandim bine, aici, in estul Estului, se afla poarta de intrare catre insula de crestinatate, Romania. Sau, daca vreti, din acest loc incepe Europa (zambeste cu mandrie - n.r.).


Care sunt problemele nerezolvate si ce va propuneti pentru 2013?


Momentan, lucram la managementul sistemului de colectare a deseurilor. Este vorba de un proiect intercomunal, o intreaga zona ce cuprinde cinci localitati: Giurgiulesti, Caslita-Prut, Slobozia-Mare, Valeni si Branza. Ne aflam in etapa de proiectare. 

Tot in stadiul de proiect sunt sistemul de canalizare si statia de epurare.

Mai avem in plan reparatii la acoperisul Casei de Cultura si amenajarea unui spatiu destinat odihnei si agrementului cetatenilor comunei. 


Cu un efort suplimentar, impreuna cu oamenii satului, ne dorim sa reabilitam infrastructura. Asta insemnand modernizarea unui numar sporit de strazi.


Anul trecut, in septembrie, impreuna cu alti trei primari basarabeni, ati fost in Carolina de Nord (SUA), intr-un schimb de experienta finantat de Congresul american prin programul Open World. Ce ati retinut din acea vizita?


Am avut placutul prilej de a vedea Lumea Noua. Am fost oaspetii organizatiei "Friendship Force". Niste oameni minunati, care ne-au tratat ca pe fratii lor. Am vizitat multe familii. Peste tot am simtit caldura sufleteasca si sinceritate. 


Sistemul lor de administratie publica este total diferit de al nostru. Primarul are o functie cu atributii limitate. Consiliul local detine cu adevarat puterea. Lucru important: politicul nu influenteaza catusi de putin autoritatile descentralizate.


Am fost impresionata de inca ceva. Normal, daca stau sa ma gandesc. Acest "vis american" este posibil datorita poporului in sine. Oamenii de acolo isi respecta tara cu tarie, sunt mandri de ea, convietuiesc cu natura, isi iubesc aproapele, sunt toleranti. Nu stau pe ganduri daca e vorba de munca. Fiecare cetatean are aportul sau la prosperitatea natiunii. In Statele Unite am invatat multe lectii.


Ca politician, membru al Partidului Democrat din Moldova, cum vedeti viitorul Basarabiei?


E dificil de spus, în actuala conjunctura politica. O vorba din popor spune ca nu exista tari sărace ci doar prost guvernate. Personal, îmi doresc conducători de stat și oameni cu funcții înalte care sa-și iubească neamul și aceasta țară. 


Dar, mai presus de toate, sa fie capabili în aflarea soluțiilor de scoatere a Republicii Moldova din situația economica dificila pe care o traversează de multi ani. 


Nutresc speranța ca oamenii Partidului Democrat, si numai ei, vor reuși sa pună umărul asa cum se cuvine pentru propășirea acestui popor atât de încercat. 

Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro