marți, 23 februarie 2010

Arhivele securitatii scot la iveala genocidul din Republica Moldova

Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a descoperit ca, in acea perioada, erau impuscate, zilnic, intre 50 si 230 de persoane.

Deciziile in acest sens erau luate de Troica speciala a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti, infiintata de ministrul de Interne, procurorul general si primul secretar al Partidului Comunist, potrivit lui Mihai Tasca, secretarul comisiei, relateaza Info-Prim Neo.

"In pofida studiilor care au mai fost elaborate, societatea moldoveneasca nu cunoaste multe despre regimul totalitar. Echipa mea studiaza miscarea de rezistenta anticomunista din Basarabia in perioada postbelica. Ma refer la protestele studentilor si intelectualilor din anii 70, care s-au ridicat pentru apararea valorilor nationale si au avut de suferit", a spus un membru al comisiei, istoricul Elena Postica.

De asemenea, comisia asteapta deschiderea arhivelor Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova privind cazurile de internare in sectiile de psihiatrie a oamenilor care luptau impotriva regimului, in anii 1980.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro