miercuri, 7 iulie 2010

Diplomati rusi: Mihai Ghimpu a ales o confruntare directa cu Moscova si este o piedica pentru reglementarea conflictului din Transnistria

Rusia nu se asteapta la progrese in urma reuniunii formatului „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean, care debuteaza miercuri la Viena. Diplomatii rusi consultati de Kommersant considera ca principala piedica in obtinerea unor progrese este presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, care prin actiunile si afirmatiile sale ar frana procesul de reglementare.

"Deocamdata, nu trebuie sa ne asteptam la progrese", spune Serghei Gubarev, imputernicitul cu afaceri al MAE rus pentru CSI.

Una dintre cauze este legata de faptul ca Tiraspolul si Chisinaul nu si-au modificat stilul de abordare a problemei. Partea moldoveana porneste de la legea din 2005, care vorbeste despre un statut special al Transnistriei in componenta Moldovei, iar autoritatile tiraspolene invoca rezultatul referendumului din 2006, cand majoritatea locuitorilor regiunii din stanga Nistrului s-ar fi pronuntat in favoarea independentei nerecunoscutei republici, urmata de aderarea ulterioara la Federatia Rusa.

Un rol il joaca, de asemenea, atitudinea presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, care a ales o confruntare directa cu Rusia, prin instituirea prin decret prezidential a „Zilei ocupatiei sovietice”. Comportamentul lui Ghimpu, afirma Gubarev, s-a repercutat imediat asupra relatiilor economice dintre Moldova si Chisinau, Moscova stopand din nou accesul vinurilor moldovenesti pe piata rusa.

"Toate aceste elemente ofera politicienilor transnistreni motive suficiente pentru declaratii extrem de vocale privind necesitatea recunoasterii independentei republicii", crede si analistul Aleksei Ostrovski.

Sursa:Unimedia.md cu referire la Hotnews

3 comentarii:

  1. Demult trebuia instituit astfel de decret! Chimpu este bravo ca a avut curajul sa le-o zica verde-n fata!! Ah, se supara Rusia?!!! si nu mai rezolva conflictul transnistrean?? Dar timp de 20 ani ce-a facut? NIMIC!!! Si nici in gand n-a avut vre-o data sa-si scoata armata din transNistria, poate spunandu-le in fata ca sunt niste ocupanti, vor avea vre-un acces de constiinta si vor pleca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Singura piedica este si a fost Rusia! La dracu cu ea, sa ne lase sa traim liberi si linistiti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dictatorilor nu le este în fire să se dezică de ceva sau să se justifice. Rusia este cel mai evident exemplu!

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro