miercuri, 7 iulie 2010

Poziția oficială a Academiei de Ştiinţe: 28 iunie 1940 a fost zi de ocupaţie sovietică

„Documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii. Iar decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu reflectă,  în principiu, adevărul istoric”. Aceasta este aprecierea dată zilei de 28 iunie 1940 de către membrii Academiei de Ştiinţe făcută publică astăzi, 7 iulie, ca urmare a avizului realizat în urma audierii materialelor Comisiei de experţi în istorie.

 „Ca urmare a disensiunilor apărute recent în societate vis- a-vis de semnificaţia zilei de 28 iunie 1940, Academia de Ştiinţe, ca cel mai înalt for ştiinţific din Republica Moldova, consideră că trebuie să ia atitudine şi să aducă la cunoştinţa opiniei publice aprecierile date de comunitatea academică”, a declarat Andrei Eşanu, preşedintele Comisiei de experţi în istorie.

Eşanu a menţionat că adevărul istoric nu poate şi nici nu trebuie folosit pentru a dezbina şi a confrunta societatea, precum şi drept pretext pentru a tensiona relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă.

Amintim că președintele interimar Mihai Ghimpu a emis un decret prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost decretată ca fiind zi a ocupației sovietice. Acest decret a generat discuții contradictorii în societate, iar Duma de Stat a Federației Ruse a exprimat un punct de vedere, prin care a condamnat decretul lui Mihai Ghimpu.

Sursa: UNIMEDIA

Un comentariu:

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro