joi, 9 februarie 2012

Stratfor: Romania, prea slaba militar ca sa dea piept cu Rusia si sa salveze Moldova

Impasul politic, teritorial si geopolitic al Republicii Moldova nu se va sfarsi pana cand o putere externa nu va fi in stare sa dea piept cu Federatia Rusa, mai degraba prin "hard power" decat prin "soft power".

Insa acest scenariu este putin probabil sa se intample in viitorul apropiat sau mediu in contextul in care singura putere externa care are interese in Moldova, pe langa Rusia, Romania, nu este suficient de puternica militar ca sa faca fata Federatiei Ruse, considera expertii de la Stratfor, agentie specializata in analiza geopolitica si investigatii.

Fostele state sovietice din Europa de Est - Ucraina, Belarus si Moldova - au o importanta deosebita pentru Rusia, din diverse motive, inclusiv localizarea geografica si relatiile economice. In mare parte toate aceste state coopereaza cu Moscova, insa nivelul de cooperare variaza.

Republica Moldova este o tara cu teritoriu divizat. O parte este atasata puterilor occidentale, iar cealalta parte Moscovei, motiv pentru care este foarte probabil sa ramana intr-o paralizie politica.

De ce e importanta Republica Moldova pentru Rusia?

Analistii de la Stratfor explica si de ce Republica Moldova este importanta pentru Federatia Rusa: datorita amplasarii geografice. Mai exact, Moldova, situata intre Carpati si Marea Neagra, este un traseu traditional al invaziilor din sud-vest si din statele balcanice.

Mai mult, Moldova are un alt plus din punct de vedere strategic pentru ca se afla aproape de portul Odesa si de Peninsula Crimeea, unde stationeaza Flota Rusa a Marii Negre si serveste drept un segment al retelei de tranzit al resurselor energetice catre Europa si Turcia.

Relatiile politice cu Federatia Rusa se observa atat in stanga esichierului, cat si in dreapta acestuia. "Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si Partidul Comunistilor sunt intr-un parteneriat cu Federatia Rusa. Moscova are, de asemenea, legaturi cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), inclusiv cu prim-ministrul moldovean Vlad Filat si presedintele interimar Marian Lupu", subliniaza Stratfor.

"Obiectivele Rusiei pentru anul 2012 sunt de a-si imbunatati pozitiile in Republica Moldova prin consolidarea Partidului Comunistilor si formarea unei relatii separate cu liderii si membrii AIE. Chiar daca Federatia Rusa nu va putea sa-i ajute pe comunisti sa revina la putere, Moscova va incerca, cel putin, sa lase Moldova divizata, iar pe AIE incapabila de a alege un presedinte orientat spre occident.

Rusia ar putea realiza acest scenariu prin obstructionarea procesului politic si blocarea negocierilor dintre Moldova si Transnistria. Autoritatile ruse, de asemenea, doresc sa-si mentina prezenta militara si influenta politica in Transnistria, dar si sa pregateasca terenul pentru posibila integrare a Republicii Moldova in Uniunea Eurasiatica.

Asemeni Ucrainei, Republica Moldova este slaba si divizata. Spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova nu are legaturi traditionale, etnice cu Rusia. Tara, din punct de vedere etnic si lingvistic, este romana. Aceasta caracteristica, impreuna cu mici dimensiuni ale statului si amplasarea sa strategica sunt factorii principali ai slabiciunii statului si capacitatii sale de a balansa intre puterile externe", mai scriu analistii de la Stratfor.

Romania, prea slaba din punct de vedere militar ca sa dea piept cu Rusia si sa salveze Moldova

Rusia nu este, insa, singura putere externa cu interese in Republica Moldova. La fel este si Romania. Analistii de la Stratfor noteaza ca Moldova si Romania nu au doar legaturi etnice si lingvistice comune, dar amintesc si ca teritoriul Republicii Moldova si Transnistriei, dar si unele regiuni de vest ale Ucrainei, au apartinut regiunii istorice romanesti Moldova inainte ca Rusia sa anexeze Basarabia. Cu toate acestea, continua Stratfor, Romania nu este suficient de puternica militar ca sa faca fata Rusiei.

"Dat fiind faptul ca Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa, unde exista prezenta militara si influenta considerabila a Rusiei, perspectivele sale de aderare la UE intr-un viitor apropiat sunt putin probabile", concluzioneaza agentia de investigatii.

2 comentarii:

  1. Daca o luam la modul pur subiectiv, nu sunt intru-totul deacord cu acest studiu Stratfor. In primul rand afirmatia ca: "Impasul politic, teritorial si geopolitic al Republicii Moldova nu se va sfarsi pana cand o putere externa nu va fi in stare sa dea piept cu Federatia Rusa, mai degraba prin "hard power" decat prin "soft power" este de-a dreptul tendentioasa. Daca expertii Stratfior pun accent doar pe dimensiunea militara exceptand factorul cultural imi pare foarte si foarte rau. Nu vad nici o influienta pozitiva din partea puterilor occidentale in acest spatiu (dati-mi macar un exemplu?). Din partea F. Ruse influienta culturala este enorma nu atat asupra altor etnii (rusa, bulgara, gagauza, uncraineana) cat a celei autohtone moldovenesti (romanesti).

    Pe de alta parte nu pot intelege de unde expertii Stratfor au luat ca " Moldova, situata intre Carpati si Marea Neagra, este un traseu traditional al invaziilor din sud-vest si din statele balcanice" De cand a fost cucerita Dacia de romani nu prea stiu exemple.

    In plus asa zisa rmn fiind lipsita de sustinerea Ucrainei i s-ar micsora importanta strategica pe care o are acum fara un sprijin al R. Moldova din partea Occidentului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dezvoltarea economica a R.M. ii va da puterea sa aleagă ce va face.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro