duminică, 13 decembrie 2009

Analist rus: Moldova va intra in UE doar prin unirea cu Romania

Moldova poate deveni membru UE doar prin filiera Romaniei si dupa unirea cu Romania, considera analistul politic rus, Stanislav Belkovsky .

Intr-un interviu acordat pentru radio Europa Libera, Belkovsky spune ca Rusia si-a pierdut din influenta pe care o avea asupra acestei regiuni si a celei transnistrene in urma cu cativa ani, informeaza Unimedia.

"Eu nu consider ca Moscova poate exercita o influenta serioasa asupra alegerii presedintelui Moldovei. Dupa experienta de sustinerea sau blamare a lui Vladimir Voronin in campaniile precedente care nu intotdeauna au avut rezultate previzibile, nu-mi imaginez cu ce anume l-ar putea ajuta Moscova pe Marian Lupu ca sa fie ales", mai opineaza expertul rus.

Belkovsky a explicat ca el nu sustine ca Moldova va intra curand in componenta Romaniei: "Eu am spus ca evenimentele din aprilie au facut ireversibil acest proces. Eu cred ca Moldova nu are cum sa intre in Uniunea Europeana de sine statator. Prin urmare Moldova poate deveni membru al Uniunii Europene doar prin filiera Romaniei si dupa unirea cu Romania".

"Actualmente exista doua state romanesti - Romania si Moldova. Si eu pornesc de la premiza ca unirea lor era si ramane logica. La fel cum logica a fost unirea celor doua state germane in urma cu doua decenii, chiar daca s-a produs in alte conditii istorice. Dar sunt convins ca o extindere formala a UE in urmatorul deceniu nu se va produce", a mai precizat acesta.

3 comentarii:

  1. Declaratie comuna a UE cu Basarabia, in care este sustinuta integrarea europeana



    Pentru prima dată în istoria relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost adoptată o Declaraţie comună, în care sunt susţinute eforturile Moldovei de integrare europeană şi menţionate acţiuni în vederea apropierii ei de UE, transmite Info-Prim Neo.


    Declaraţia a fost semnată în cadrul reuniunii XI a Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană, desfîşurată luni, 21 decembrie, la Bruxelles.

    Printre acţiunile convenite în Declaraţie se numără lansarea negocierilor privind Acordul de Asociere şi, în acest context, determinarea părţilor de a face paşi concreţi în vederea creării zonei de liber schimb cuprinzător şi aprofundat. Părţile au declarat intenţia de a lansa în anul 2010 dialogul cu privire la liberalizarea regimului de vize. UE va detaşa la începutul anului viitor o misiune de evaluare a condiţiilor necesare pentru iniţierea dialogului în acest sens.


    Delegaţia basarabeana a fost condusă de premierul Vlad Filat, care, după reuniunea Consiliului, a ţinut o conferinţă de presă împreună cu secretarul de stat pentru afaceri externe al Suediei, Frank Belfrage, ţara căruia deţine preşedinţia UE.

    „Declaraţia semnată astăzi este un nou punct de pornire în relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care va fi una ambiţioasă şi constructivă", a afirmat Frank Belfrage.

    Vlad Filat a declarat că, în cadrul Reuniunii, Republica Moldova a obţinut ce şi-a dorit cel mai mult: o nouă relaţie cu Uniunea Europeană. „Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor iniţia în 2010 negocierile pe marginea unui nou Acord de asociere şi privind liberalizarea regimului de vize, ceea ce pentru noi este foarte important", a spus premierul.

    Vlad Filat s-a arătat convins de faptul că, într-un viitor previzibil, cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de toate drepturile cetăţenilor europeni.

    Pe parcursul vizitei la Bruxelles, Filat Vlad a semnat cu Comisarul pentru Comerţ şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, un Memorandum de înţelegere cu privire la acordarea de către UE a asistenţei consultative Guvernului Republicii Moldova. În acest scop, UE va delega un grup de consilieri de rang înalt în instituţiile-cheie ale Republicii Moldova, care vor ajuta autorităţilor moldoveneşti să elaboreze şi să implementeze politici sectoriale în domeniul integrării europene.

    preluata de Romanian Global News.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubim Romania !

    Iubim Romania datorita ansamblului de valori materiale si spirituale dezvoltat pe teritoriul tarii noastre dragi,cum spunea un anumit tip de propaganda ,intr-o limba de lemn?

    O iubim pentru ca pretuim costumele noastre nationale romanesti si nu sarbatorim Halloween-ul deghizati in costume idioate.
    O iubim pentru ca suntem mandri de legendele poporului nostru .
    Sarbatoarea iubirii si a primaverii se numeste Dragobete si nu Valentine's™s day si o sarbatorim pe 24 feb, nu pe 14.
    La noi cuvantul taran nu este sinonim cu rusine.
    Iubim viata satului, folclorul romanesc, mitologia romaneasca.
    Apreciem cantecele noastre romanesti doinele colindele sau cantecele patriotice ,tot asa cum iubim si instrumentele muzicale specific romanesti precum naiul, fluierul, buciumul cimpoiul,tzambalul si cobza .
    Numai noi romanii stim ce inseamna cuvintele doina si dor,cuvinte ce nu au echivalent in nici un grai de pe pamant.
    Nu am schimba pentru nimic in lume sarmalutele, mamaliguta, slanina cu ceapa , zacusca, urda, mititeii, cozonacul, carnatii, ciorba, laptele de pasare, tuica, vinul de casa, visinata, afinata,zmeurata ,socata cea parfumata.
    Arhitectura religioasa , cea a oraselor medievale si a conacelor boiereti , nu am schimba-o pe niciun oras modern si excesiv de colorat.
    Turismul concentrat asupra peisajelor naturale si al istoriei bogate a Romaniei este uimitor,si nu am vizita alta tara in scop de cunoastee ,inainte de a fi siguri ca nu ne-a scapat nici un coltisor romanesc neexplorat.
    Ne ingramadim in piete pline de produse proaspete culese de tarani din propriile lor gradini si nu ne extaziem in supermarketuri cumparand produse modificate genetic si fara gust.
    Ne place sa mergem cu nashul cu trenul, si totusi ne scarbeste luarea de mita si coruptia.
    Umorul romasesc presarat cu pacaleli si ironii ne reprezinta, il admiram pe Moromete,pe Pacala ,pe Tandala ,dar si pe Bula, si ne place sa radem pe seama altora, si facem haz de necaz pe seama noastra , suntem ironici, catedata invidiosi,.. Si ce?


    Traim in Romania pe care o meritam si pe care noi toti o formam ,fie ca o iubim, o recunoastem sau chiar o renegam mintindu-ne cu buna stiinta...

    Iubesc Romania pentru pentru copilaria pe care am trait-o.
    Iubesc Romania pentru ca poti sa stai in cap beat in centrul orasului si nu te aresteaza nimeni.
    Iubesc Romania pentru treptele bisericilor unde te opresti si te asezi cateodata cand te lasi purtat de ganduri.
    Iubesc Romania pentru berea romaneasca ieftina pe care si-o permite orcine.
    Iubesc Romania pentru ca aici m-am nascut.
    Iubesc Romania pentru ca aici imi place sa traiesc.
    Iubesc Romania pentru ca sunt constienta ca daca nu as trai aici, mi-ar lipsi,m-asi usca si asi muri de dorul ei.

    Simona

    RăspundețiȘtergere
  3. din partea mea as dori foarte mult sane unim cu rominia.dar din pacate o sane unim foarte greu pentru ca moldovenii se tem ca iares ca in anii 1940 o sai calce rominii in picioare.asa se gindesc mosii si stramosii nostrii care mai sint in viatsa si povestesc ce faceau rominii in anii ceia.dar desigur eu asa nu ma gindesc.tare as vrea sa ne unim.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro