duminică, 24 ianuarie 2010

Basarabia acceptă noul ambasador al României

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi-a dat agrementul în privinţa propunerii înaintate de MAE de la Bucureşti, Marius Lazurcă, actualul ambasador român la Vatican

După nouă luni de "îngheţ diplomatic" între România şi Republica Moldova, fără un ambasador român la Chişinău, relaţiile intră în mod oficial pe un făgaş normal, odată ce preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a acceptat propunerea înaintată de MAE de la Bucureşti.

Ghimpu este de acord (şi-a dat "agrementul", în termeni diplomatici) ca Marius Lazurcă - actualul ambasador român la Vatican, la San Marino şi pe lângă Ordinul Militar Suveran de Malta - să conducă misiunea diplomatică a României de la Chişinău. Acordul său deschide calea ca preşedintele Traian Băsescu să-l desemneze pe noul ambasador.

Postul de ambasador al României la Chişinău este vacant din 8 aprilie 2009, când regimul condus de Vladimir Voronin l-a declarat persona non grata pe Filip Teodorescu, diplomatul aflat în funcţie. Decizia a survenit la o zi după devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei de la Chişinău, incidente pentru care Voronin a acuzat România. El nu şi-a putut proba vreodată acuzaţiile.

Tot la 8 aprilie, comisiile de politică Externă ale celor două Camere au avizat favorabil o propunere de ambasador, făcută foarte rapid. Este vorba de Mihnea Constantinescu, care a primit în aceeaşi zi scrisoarea de acreditare din partea preşedintelui Băsescu. Autorităţile de la Chişinău aveau să respingă numirea lui Constantinescu.

După alegerile din iulie 2009, "Alianţa pentru Intergrare Europeană" (AIE) a format un nou guvern în Moldova, însă, din pricina crizei politice prelungite la Bucureşti, s-a amânat înaintarea unei noi propuneri.

Lazurcă, "traseu comun" cu al lui Baconschi

Potrivit Mediafax, Marius Lazurcă a avut un "traseu comun" în cariera diplomatică cu actualul ministru de Externe, Teodor Baconschi. Lazurcă are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona, în timp ce Baconschi este doctor în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la aceeaşi universitate. Diplomatul este în prezent ambasador la Vatican, poziţie ocupată şi de Baconschi la finele anilor `90. Născut în 1971, la Timişoara, Marius Lazurcă este căsătorit şi are cinci copii.

Agrementul dat de preşedintele Ghimpu înseamnă că noul ambasador îi va putea prezenta scrisoriile de acreditare la Chişinău în câteva zile, în ajunul vizitei în Moldova a preşedintelui Băsescu, programată pentru 27-28 ianuarie.
Sursa: Gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro