vineri, 8 ianuarie 2010

Care este locul Moldovei în politica externă a României în 2010?

În 2010, una dintre direcţiile diplomaţiei române este întărirea relaţiilor cu Republica Moldova, potrivit europalibera.org.

Principalele priorităţi ale politicii externe pe care o va duce România în 2010, sunt: atragerea investiţiilor americane, dezvoltarea relaţiilor cu India, China şi Brazilia, dar şi o implicare mai semnificativă în afacerile europene.

În paralel cu aceste priorităţi, România intenţionează să întărească relaţiile cu Republica Moldova, mai ales din motivul instalării unei noi puteri de stat în Moldova, ceea ce deschide mai multe căi de comunicare pentru guvernele celor două ţări.

Ca şi în 2005, după câştigarea alegerilor, Traian Basescu va merge în Moldova cu prima sa vizită oficială externă din cel de-al doilea mandat al său în calitate de preşedinte al statului român. Acest lucru simbolizează interesul preşedintelui român faţă de apropierea dintre Republica Moldova şi România, scrie europalibera.org.

Un prim semn de revenire la normal a relaţiilor dintre Moldova şi România ar fi semnarea tratatului de frontieră între cele două state şi a tratatului politic de bază. Preşedintele român a menţionat însă, în repetate rânduri, că semnarea tratatului de frontieră ar însemna recunoaşterea implicită a Pactului Ribbentrop Molotov şi nu pare dispus să renunţe la această idee. Pe de altă parte, din partea României şi, mai ales, a preşedintelui Băsescu, se simte tendinţa de impunere a unui ritm şi mai alert în eliberarea de cetăţenii române celor de dincolo de Prut, dar care au avut în familie rude care şi-au pierdut cetăţenia română după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce Basarabia a fost inclusă în Uniunea Sovietică.
Sursa: Jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro