duminică, 3 ianuarie 2010

Medvedev — acordeonist, Putin — acompaniază la tamburină

Vladimir Putin şi Dimitri Medvedev au fost satirizaţi într-un desen animat prezentat în noaptea de Revelion de televiziunea publică din Rusia, puternic controlată de Kremlin. Personajele care îi înfăţişează pe primii doi oameni în stat dansează în Piaţa Roşie din Moscova şi cântă în duet despre anul care tocmai s-a încheiat. Preşedintele este prezentat cântând la acordeon, în timp ce Putin îl acompaniază la tamburină. (http://www.youtube.com/watch?v=PlW-8fJwOmU&feature=player_embedded).
Clipul animat nu are mai mult de două minute şi jumătate şi a fost difuzat imediat după mesajul preşedintelui Dimitri Medvedev pe postul de televiziune Channel One, unul dintre cele mai controlate staţii de televiziune din Europa.

Analiştii politici au fost surprinşi atât de tema satirei cât şi de faptul că aceasta a fost difuzată pe un post de televiziune puternic controlat de stat.

Libertatea presei care părea să renască în timpul preşedinţiei lui Boris Elţin a fost repede uitată în momentul în care Vladimir Putin a preluat puterea. Zilele în care mass media îşi permitea să lanseze satire usturătoare la adresa clasei politice aflate la putere au apus demult.

Channel One este unul dintre posturile de televiziune atent controlate de Kremlin. Jurnalele sale sunt pline de reportaje tipic sovietice despre activitatea zilnică a primului ministru şi a preşedintelui.

Desenul animat prezentat chiar la trecerea dintre ani în care cei doi oameni politici sunt satirizaţi reprezintă, prin urmare, ceva nou în peisajul mediatic rus.

Putin şi Medvedev nu au fost singurele figuri politice satirizate. De acelaşi tratament s-au bucurat şi preşedintele SUA Barack Obama, liderul de la Kiev, Victor Iuşcenko, sau preşedintele Georgiei Mihail Saakasvili.

dupa adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro