joi, 21 ianuarie 2010

Moldova: admirată de Occident, privită cu gelozie de Moscova


Republica Moldova păşeşte tot mai hotărât spre Uniunea Europeană, atrăgându-şi simpatia Occidentului, dar şi gelozia Moscovei. Premierul Vlad Filat şi ministrul de Externe Iurie Leancă negociază, la Washington,un important credit nerambursabil. Moscova şi-a trimis la Chişinău un emisar care, în lipsa celor doi, s-a întâlnit cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, deşi critică viziunile proromâneşti ale acestuia.

Delegaţia guvernamentală de la Chişinău s-a dus în SUA nu doar după bani, dar şi cu un mesaj foarte clar exprimat în faţa jurnaliştilor de către şeful diplomaţiei moldovene Iurie Leancă: "Să atragem un interes politic mai mare, să atragem investitori americani în Republica Moldova, să fim convinşi că subiectul nostru este prezent pe agenda politicii externe a SUA".

La Washington, primul-ministru al Republicii Moldova va semna cu secretarul de stat, Hillary Clinton, acordul "Compact" care prevede alocarea unui credit nerambursabil în valoare de 262 milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură şi irigaţii. Vlad Filat, care a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, Ban Ban Ki-Moon, a anunţat că Republica Moldova şi-a înaintat candidatura pentru a deveni membru al Consiliului ONU pentru Drepturile omului ca dovadă a interesului manifestat de noua conducere de la Chişinău faţă de consolidarea instituţiilor democratice.
Citeste tot articolul AICI, un articol deosebit de interesant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro