vineri, 1 ianuarie 2010

(video) Mesajul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu cu ocazia Anului Nou 2010

Stimaţi concetăţeni, (vezi video)

Anul 2009 încheie o întreagă epocă în istoria Republicii Moldova – epoca dictaturii comuniste. Anul 2009 este anul de hotar al destinului nostru. Lăsăm în urmă un trecut întunecat şi ne îndreptăm împreună către viitorul nostru european. Anul acesta am reuşit să realizăm marea schimbare şi să aducem la guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană.

Schimbarea aceasta a fost posibilă datorită voinţei majoritare a cetăţenilor Republicii Moldova prin alegerile democratice de la 29 iulie, prin eforturi extraordinare, sacrificii ale tinerilor la 7 aprilie, în numele unor alegeri libere şi democratice.

În aceste clipe de la răscrucea anilor, mulţumirea şi recunoştinţa noastră se îndreaptă către toţi cetăţenii noştri, care nu au încetat să creadă în victoria Libertăţii, Democraţiei şi Dreptăţii. Îmi doresc ca această victorie, definitivă şi ireversibilă, să aducă pace, linişte şi bunăstare în casele noastre, în fiecare familie, în viaţa fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa etnică, limba vorbită sau convingerile religioase, precum şi încrederea într-o viaţă mai bună. Vă mulţumim pentru că aţi crezut în schimbare şi aţi contribuit la realizarea ei!

Dragi compatrioţi,
La alegerile de la 29 iulie cetăţenii ne-au încredinţat mandatul de a exercita Puterea în numele lor pentru îmbunătăţirea vieţii sociale. În primul rând, este vorba despre eliminarea oricărei forme de dictatură şi instaurarea în toate sferele vieţii a democraţiei şi a statului de drept. În al doilea rând, voinţa majoritară a cetăţenilor noştri s-a pronunţat pentru integrarea europeană. Câtă vreme aceste obiective nu sunt atinse, mandatul pe care ni l-aţi încredinţat nu s-a încheiat, răspunderea asumată este una comună, aparţine atât Dumneavoastră, cât şi Alianţei pentru Integrare Europeană.

Există forţe care doresc stoparea proceselor democratice şi a integrării europene a Republicii Moldova prin aruncarea societăţii într-o nouă campanie electorală. Vă asigur că acest lucru nu se va întâmpla pentru că Dumneavoastră sunteţi cei care aţi decis schimbarea. E timpul să soluţionăm problemele reale cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova – sărăcia, şomajul, corupţia, exodul forţei de muncă, astfel încât viaţa fiecăruia în parte să fie mai bună.

Stimaţi concetăţeni,

Schimbarea a adus astăzi Republicii Moldova un sprijin politic şi financiar fără precedent din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii, a organismelor internaţionale. Acest sprijin se datorează faptului că Alianţa pentru Integrare Europeană a acţionat cu eficienţă la nivelul Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, a adoptat legi şi hotărâri democratice, astfel încât să fie asigurată stabilitatea şi pacea socială, relaţiile bune cu ţările vecine, să fie onorate obligaţiile financiare ale statului faţă de cetăţenii noştri.
În 2010 ne-am propus să realizăm obiective realiste pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor noştri: să dezvoltăm un sistem de educaţie european, un sistem de sănătate aflat în slujba cetăţenilor, un sistem de pensii şi salarii mai corect, să reformăm şi să modernizăm administraţia de stat, să eliminăm corupţia şi birocraţia din toate structurile de stat, să asigurăm controlul şi gestionarea corectă a banilor publici. În luna ianuarie vor începe negocierile cu Uniunea Europeană pentru încheierea Acordului de Asociere, care ar permite libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în Europa.

Dragi compatrioţi,
În prag de An Nou, gândul îmi este alături şi de miile de moldoveni plecaţi la muncă peste hotare, de familiile lor rămase acasă, de pensionari, bătrâni, bolnavi, orfani. Sincere mulţumiri tuturor celor aflaţi la datorie.

La despărţirea de anul 2009 vreau să mă adresez în special tinerilor: avem nevoie de implicarea voastră mai activă în viaţa politică, economică, socială, pentru ca Republica Moldova să devină un stat cu adevărat democratic.
Mult stimaţi cetăţeni,

Vreau să ridic o cupă de şampanie pentru toţi Dumneavoastră, indiferent de convingeri sau de modul cum aţi votat. Vă asigur, în numele Alianţei pentru Integrare Europeană, că nu vom cultiva diferenţele şi vom lucra pentru binele tuturor cetăţenilor noştri şi pentru prosperarea statului nostru Republica Moldova.

În aceste ultime clipe ale anului, vă doresc să petrecem sărbătorile de iarnă cu lumină în suflet, împreună cu cei dragi şi apropiaţi.
Vă doresc tuturor multă sănătate, pace şi bucurie!

La Mulţi Ani!

Un comentariu:

  1. vreti sa-l cunoasteti mai bine pe Mihai Ghimpu, incercati adresa de mai jos:

    http://www.youtube.com/watch?v=Y3ujkXVEVfI

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro