duminică, 21 februarie 2010

De Dragobete la români este cinstit zeul dragostei.

De Dragobete la români este cinstit zeul dragostei.
Baiat frumos, nazdravan, năvalnic, Dragobetele este roman de-al nostru si,după o veche legendă românească, este fiul Babei Dochia.

I se mai zice si Cap de primăvară, si se spune ca atunci cand il vad,fetele si femeile sunt pe loc fermecate…

Ziua Dragobetelui cade pe 24 februarie , desi în unele zone ale ţării el se serbează pe 28 februarie, sau chiar la 1 martie.
“Dragobetele sărută fetele!” e o zicala raspandita în Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi Transilvania. Chiar si in zilele noastre, în satele din Gorj şi Olt, tinerii necăsătoriţi se întâlnesc de Dragobete, stiind ca asa vor fi îndrăgostiţi tot anul.

Spiritualitatea populara il prezinta ca pe un zeu al tineretii, cu un loc bine stiut in Panteonul autohton, patron al dragostei,al bucuriei,si al tineretii vesnice.

De Dragobete fetele si baietii se imbracau cu straie de sarbatoare si cutreierau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si alte flori timpurii si le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare.

Daca, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: «Flori de fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti».

In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau , si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, dorind sa se faca admirate.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul, si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate neputand sa fie sacrificata de Dragobete.

Se stie doar din batrani ca Dragobetele e si ziua cand pasarile isi cauta perechea,se strang in stoluri si isi ciripesc dragostea …

Flacaii petreceau din plin ,chiuind si cantand si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.

Dragobetele trebuia tinut cu orice pret…

Daca nu se facea cumva Dragobetele, oamenii credeau ca tinerii nu se vor mai indragosti in anul care urma. Se mai credea si ca e semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalneau de Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, opinia generala fiind ca tot anul respectivii nu vor mai fi iubiti, iar daca o fata iesea impreuna cu un baiat si nu se sarutau, se credea despre ei ca nu se vor mai iubi in acel an.

Dragobetele ne invata sa iubim frumos…

Pretutindeni se auzea zicala: «Dragobetele saruta fetele!»

El mai este identificat si cu Navalnicul, fecior frumos care ia mintile fetelor si nevestelor tinere, motiv pentru care a fost transformat de Fecioara Maria intr-o planta de dragoste care ii poarta numele (o specie de feriga).

Cuvantului Dragobete ar putea proveni din slava veche avand semnificatia : «dragu biti» — adica ,»a fi drag».

Unii specialisti spun ca numele provine din cuvintele dacice «trago» — tap si din «bete» — picioare (pedes, in latina ),tapul fiind in vechime simbol de virilitate. In decursul timpului,trago a devenit drago, iar pede — bete .

Folcloristii ne mai spun ca au mai existat si alte denumiri pentru aceasta sarbatoare, precum «Ioan Dragobete», «Dragostitele», «Sintion de primavara», «Cap de primavara» sau «Cap de vara intai», dar si «Dragomiru-Florea» sau «Granguru». In unele locuri este numit fiu al Babei Dochia, si cumnat cu eroul vegetational Lazarica.

In vremurile noastre, Ioan Dragobete,frumosul flacau iesit din Panteonul mitologic al poporului nostru, este concurat prin discoteci de Sfantul Valentin,venit pe la noi acum cateva decenii din lumea a nglo-saxona.

Nu cred ca navalnicul nostru Ioan Dragobete are a se teme ca nu vor mai fi fete carora sa le vrajeasca inimile…A venit an de an,va veni negresit si in acest an.

Vine si in Basarabia…

El este feciorul iubit al Babei Dochia si este «Cap de Primavara», un tanar frumos care a strabatut istoria cucerind inimile fetelor din generatie in generatie , de la Daci si pana la noi…

Sfantul Valentin ii datoreaza respect !
 
Articol propus de Stefanita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro