marți, 9 februarie 2010

Decizia de instalare a scutului antiracheta in Romania ingrijoreaza R. Moldova (pe. D-l Marian Lupu)

Decizia de instalare a unor elemente ale scutului american antiracheta in Romania ingrijoreaza Republica Moldova, a declarat intr-un interviu pentru agentia Omega presedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, candidatul AIE la presedintie.

"Deocamdata nu vad cum acest lucru ar avea careva influente pozitive asupra Republicii Moldova. Din contra, eu cred ca aceasta (amplasarea pe teritoriul Romaniei a elementelor sistemului de aparare antiracheta - n.red.), ipotetic, ne trezeste multe semne de intrebare si ingrijorare", a spus Lupu.

El a subliniat ca planurile militare ale Romaniei genereaza intrebari privind influenta lor asupra situatiei din regiune si asupra raportului de forte in regiune, de exemplu, "in ce mod aceasta situatie va influenta asupra problemei transnistrene".

Desi Marian Lupu a admis ca intentia Romaniei de a instala pe teritoriul sau rachete de interceptare, este un drept suveran al sau, el considera ca "o decizie in acest sens are o dimensiune mult mai larga" si, respectiv, "aceasta tema trebuie sa fie discutata cu statele asupra carora, direct sau indirect, se va influenta".

"Nu este vorba doar despre Republica Moldova, ci de intreaga regiune. Se are in vedere necesitatea unei discutii in cadrul statelor membre ale Aliantei Atlanticului de Nord. Acelasi dialog, care va avea loc in cadrul UE, pentru ca Romania este membru al UE si chestiuni de acest gen intr-un fel sau altul, trebuie sa se discute si cu partenerii din Est, in special cu Federatia Rusa", a conchis Lupu.

Joi, Basescu a anuntat ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american. Elemente ar urma sa fie desfasurate in 2015, intr-o a doua faza a noii versiuni a scutului, care combina interceptori pe mare si pe uscat pentru rachete cu raza scurta, medie si lunga de actiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro