duminică, 14 februarie 2010

Oficiali din R. Moldova şi România participă luni la deschiderea podului Lipcani-Rădăuţi

Oficiali din România şi R. Moldova vor lua parte luni la ceremonia de inaugurare a punctului vamal Lipcani-Rădăuţi, scrie portalul moldovenesc Ştirea Zilei.

"Eu voi participa din partea Republicii Moldova la deschiderea acestui punct vamal. De doi ani pledez activ pentru punerea în aplicare a acestui pod. Am discutat şi când am fost la Bucureşti despre această chestiune. Ţin să fiu prezent la realizarea acestui obiectiv foarte important", a declarat premierul Vlad Filat.

Deschiderea punctului vamal Lipcani-Rădăuţi-Prut va favoriza dezvoltarea economică a aproximativ 100.000 de cetăţeni din raioanele de nord ale Republicii Moldova. În prezent, agenţii economici şi cetăţenii moldoveni sunt nevoiţi să treacă frontiera pe la Lipcani, la o distanţă de 140 kilometri.

La începutul anilor 2000, Uniunea Europeană a acordat guvernelor Republicii Moldova şi României 11 milioane de euro pentru amenajarea şi deschiderea punctului de trecere Lipcani - Rădăuţi Prut, dar în prezent autorităţile din judeţul Botoşani, de care aparţine localitatea Rădăuţi-Prut, au fost lăsate de autorităţile centrale de la Bucureşti să amenajeze din propriile surse infrastructura necesară pentru punctul de trecere şi cel vamal.

Fosta guvernare comunistă de la Chişinău acuza anul trecut că punctul de frontieră Lipcani-Rădăuţi Prut nu este deschis pentru că România a deturnat fondurile europene destinate acestui scop, autorităţile din R. Moldova luând în considerare sesizarea UE în acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro