vineri, 19 martie 2010

Peste 60 de dosare penale pentru evenimentele din aprilie 2009

Procuratura Generala (PG) din Republica Moldova investigheaza, in prezent, peste 60 de dosare penale privind evenimentele din aprilie 2009, care vizeaza atit actiunile factorilor de decizie din structurile statului, cit si comportamentul participantilor la manifestatiile in masa.

Anuntul a fost facut joi, intr-o conferinta de presa, de catre procurorul general Valeriu Zubco, informeaza Moldpres.md, acesta precizand ca s-ar putea efectua exhumarea celor decedati in timpul acelor evenimente sangeroase pentru a se face expertizele medico-legale necesare stabilirii vinovatilor.

Potrivit lui Zubco, in cadrul acestor investigatii au fost audiate peste 1.500 de persoane, inclusiv fosti demnitari de stat, politicieni, functionari de rang inalt din structurile de forta, implicate in evenimentele din aprilie.

"Dosarele pornite de PG in urma evenimentelor din aprilie 2009 trebuie divizate in doua categorii. La prima, sint catalogate dosarele ce vizeaza organizarea dezordinilor in masa si comiterea unor jafuri ale bunurilor materiale de catre unii participanti, iar in cea de-a doua categorie sint trecute cauzele penale pornite impotriva unor conducatori pentru exces de putere si tortura", a precizat Zubco.

Referindu-se la dosarele din prima categorie, Procurorul General a comunicat ca in instanta de judecata au fost expediate 10 dosare penale contra a 11 persoane.

Din cea de-a doua categorie de dosare, legate de excesul de putere si tortura din partea politiei, Zubco a informat ca PG a primit 107 sesizari, iar in 26 de cazuri procurorii s-au autosesizat.

In context, Valeriu Zubco a mentionat si faptul ca in dosarul ex-ministrului Afacerilor Interne Gheorghe Papuc si ex-comisarului general al municipiului Chisinau Vladimir Botnari, invinuiti de neglijenta in serviciu, soldata cu urmari grave, ancheta a fost finalizata. Botnari a luat cunostinta de materialele dosarului, iar Papuc urmeaza sa faca acest lucru la 19 martie.

Zubco a mai precizat ca in cadrul efectuarii urmaririi penale in dosarele ce vizeaza evenimentele din aprilie 2009, unele persoane publice vor mai fi audiate de procurori, dar in ce calitate, va depinde de mersul anchetei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro