sâmbătă, 20 martie 2010

Presa rusa: Scutul antiracheta ameninta securitatea Republicii Moldova

Romania pune in pericol securitatea nationala a Republicii Moldova prin gazduirea scutului american antiracheta, potrivit oficialilor rusi si moldoveni reuniti, joi, la Chisinau, la o masa rotunda organizata de o organizatie umanitara moscovita.

"Statele Unite incearca sa 'imblanzeasca' atat Rusia, cat si China, pentru a instala scuturi antiracheta acolo unde doresc, intarindu-si prin acestea pozitia geostrategica in lume", a declarat Evgheni Kojohin, director adjunct al Agentiei Federale ruse pentru afaceri in Comunitatea Statelor Independente (CSI), prezent la reuniune, transmite agentia rusa de presa Ria Novosti.

La randul sau, liderul Partidului Social-Democrat din Moldova, Dimitri Braghis, sustine ca "inainte de a conveni sa gazduiasca scutul american antiracheta, Romania ar fi trebuit sa-si anunte vecinii de acesta intentie".

"Statele Unite, Romania si celelalte tari membre NATO considera desfasurarea scutului antiracheta in Europa de Est o garantie a stabilitatii politice din regiune. Cu toate acestea, avand in vedere reactia negativa a Moscovei, este indispensabila initierea unui dialog constructiv pentru a gasi o iesire din aceasta situatie", a declarat Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova,

Lupu a mai adaugat ca Republica Moldova "trebuie neaparat sa ia parte la acesta discutie".

Participantii la reuniune au ajuns la concluzia ca instalarea elementelor scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei pun in pericol securitatea nationala a Republicii Moldova, potrivit agentiei ruse de presa.

Cu toate acestea, portalul moldovean de stiri Unimedia sublinieaza faptul ca "executivul de la Chisinau a avizat pozitiv amplasarea scutului antiracheta din Romania, iar expertul independent pe probleme de securitate din Republica Moldova, Gheorghe Aparece, a declarat la RFI ca un astfel de scut ar consolida securitatea Republicii Moldova".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro