sâmbătă, 20 martie 2010

Scutul antiracheta din Romania, contestat la Chisinau

Desfasurarea de elemente antiracheta americane pe teritoriul Romaniei pune in pericol securitatea nationala a Republicii Moldova, apreciaza participantii la o conferinta organizata joi la Chisinau, de o fundatie umanitara, relateaza RIA Novosti.
"Statele Unite, Romania si alte tari membre NATO considera desfasurarea unui scut antiracheta in Europa de Est drept o garantie pentru stabilitatea politica in regiune. Insa, tinand cont de reactia negativa a Moscovei, este indispensabila lansarea unui dialog constructiv, pentru a gasi o rezolvare la aceasta situatie", a declarat liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, adaugand ca tara sa "trebuie neaparat sa ia parte la aceasta discutie".

"Statele Unite nu incearca sa 'domesticeasca' numai Rusia, ci si China, pentru a putea desfasura scuturile lor antiracheta acolo unde vor si sa isi consolideze astfel pozitiile geostrategice in lume", a afirmat Evgheni Kojohin, sef adjunct al Agentiei federale ruse pentru afaceri CSI.

La randul sau, liderul Partidul Social Democrat din R. Moldova, Dimitrie Braghis, s-a declarat convins ca, "inainte de a accepta sa gazduiasca scutul american antiracheta, Romania ar fi trebuit sa isi notifice intentia tarilor vecine".

Presedintele Traian Basescu a anuntat la 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american. Elementele ar urma sa fie desfasurate in 2015, intr-o a doua faza a noii versiuni a scutului, care combina interceptori pe mare si pe uscat pentru rachete cu raza scurta, medie si, in faza finala, pentru rachete cu raza lunga de actiune. Participarea Romaniei presupune numai amplasarea de interceptori terestri, nu si radare, care vor fi gazduite de alte state.

Anuntul Bucurestiului a generat reactii contradictorii in Republica Moldova. Presedintele Partidului Democrat din R.Moldova (PDM), Marian Lupu (foto), candidatul AIE la presedintie, a declarat inca de la inceput ca decizia de instalare a unor elemente ale scutului american antiracheta in Romania ingrijoreaza Republica Moldova. La randul sau, liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, a avertizat ca aceasta decizie a Bucurestiului ar putea transforma Chisinaul intr-o linie de front.

Pe de alta parte, Guvernul moldovean considera ca fiecare stat are dreptul suveran de a decide de sine statator, conform intereselor sale nationale, aranjamentele si mecanismele de asigurare a propriei securitati.

In plus, noua versiune a scutului american antiracheta permite acoperirea integrala a teritoriului Romaniei, a statelor aliate din regiune, dar si a celor nealiate, precum Republica Moldova, impotriva unei eventuale amenintari cu racheta si, respectiv, reduce riscurile de securitate in plan regional mai larg. 
Sursa: NewsIn

2 comentarii:

  1. Încep unii să se sucească la Chişinău ?

    Sau, mai degrabă, să se dea pe faţă ?

    RăspundețiȘtergere
  2. cei care se opun scutului se supun rusiei...

    La mine pe blog Necolaiciuc ar vrea sa ciripeasca dar asteapta oferte de liberare din partea PDL...te astept

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro