luni, 5 aprilie 2010

Provinciile ucrainene vor avea libertatea de a-si alege limba de comunicare

Provinciile ucrainene vor avea dreptul de a-si alege limba de comunicare in functie de nevoile locuitorilor lor, a declarat Anna Gherman, adjuncta sefului administratiei prezidentiale, intr-un articol publicat sambata de saptamanalul Zerkalo Nedeli, citat de RIA Novosti.

"Aceasta practica trebuie sa fie garantata de noua doctrina politica a Ucrainei, fondata pe o larga autonomie culturala a regiunilor si pe dreptul lor de a-si alege limba de comunicare in administratie si scoli raspunzand nevoilor majoritatii locuitorilor lor", a afirmat oficialul ucrainean.

Potrivit Constitutiei, ucraineana este singura limba oficiala a statului. Noul presedinte Viktor Ianukovici, considerat prorus, propune sa fie aplicata Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare, pentru a face din rusa a doua limba oficiala a tarii la nivel regional.

Gheman a explicat ca, pentru a promova pluralismul cultural in diverse regiuni ale Ucrainei, este indispensabila descentralizarea competentelor. "A transfera colectivitatilor locale dreptul de a determina politica in materie culturala a regiunii lor este un mijloc eficient de a reduce tensiunile", considera reprezentanta administratiei prezidentiale.

Ea a mentionat ca autonomia culturala inseamna in egala masura a permite comunitatilor sa ridice monumente personalitatilor "care traiesc in sufletele lor", o precizare ce a vizat sa echilibreze chestiunea limbii cu dorinta locuitorilor din vestul Ucrainei de a-i onora pe nationalistii care au luptat impotriva sovieticilor, in special in al Doilea Razboi Mondial.

Pentru a declara rusa a doua limba oficiala in Ucraina este necesara amendarea Constitutiei, ceea ce ar necesita o aprobare din partea a doua treimi dintre deputati.

In timpul campaniei prezidentiale, Ianukovici a promis ca va face din rusa a doua limba oficiala a tarii, insa odata ales, el a declarat ca sustinatorii sai nu dispun de majoritate constitutionala in Rada Suprema (Parlamentul tarii). In schimb, el a propus aplicarea Cartea europene a limbilor regionale sau minoritare, ce permite acordarea statutului de limba oficiala pentru rusa in regiunile unde populatia este majoritar rusofona, in primul rand in sudul si estul Ucrainei.

Presedintele Ucrainei a fost ales in februarie gratie sprijinului puternic al sudului si estului rusofon al tarii, dar este mai putin popular in Vestul nationalist.

Tot in campania electorala, Ianukovici si-a asigurat sprijinul romanilor din Ucraina semnand un acord ce garanta mai multe drepturi pentru minoritatile de pe teritoriul ucrainean. Acordul prevedea, in special, ca romana sa primeasca statutul de limba regionala oficiala in zonele locuite in majoritate de romani si sa fie anulate prevederile Ministerului Invatamantului de la Kiev, prin care, in urma unui ordin semnat la inceputul anului de presedintele Viktor Iuscenko, s-a decis modificarea programelor scolare, astfel incat, din 2010, predarea materiilor sa se faca exclusiv in limba ucraineana.

Adoptata de Consiliul Europei in 1992, Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare urmareste sa salveze limbile regionale, integrandu-le in patrimoniul cultural al unei tari. Documentul este semnat de 23 de state.

Alegerea lui Ianukovici a starnit temeri ca va apropia prea mult Ucraina de Rusia, dar noul presedinte a avut grija sa curteze si Uniunea Europeana, iar politica in domeniul limbii este promovata ca parte a unei platforme mai largi a tolerantei, noteaza RIA Novosti. Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro