joi, 20 mai 2010

Blocul Ianukovici: Ucraina nu recunoaşte independenţa Transnistrei şi nu va abroga blocada economică a acesteia

"Ucraina nu recunoaşte independenţa Transnistriei şi nu intenţionează să o introducă în componenţa Ucrainei" , a declarat pentru agenţia informaţională "Novii Region" membrul Comitetului Parlamentar pentru Relaţii Externe a Radei Supreme a Ucrainei, Leonid Cojara.

Membrul Partidului Regiunilor, condus de Victor Ianukovici consideră că problema transnistreană care se află sub controlul internaţional al formatului "5+2" nu poate fi reglementată doar de două state. "Chiar şi cele mai importante ţări, din cadrul acestui format nu pot hotărî acest conflict", a afirmat deputatul, comentând acuzaţiile reprezentanţilor "blocului Timoşenco".

El a menţionat că planul lui Iuşenko a suferit eşec, pentru că "nu a fost coordonat nici cu Transnistria, nici cu Moldova, iar cei doi mediatori, Rusia şi Ucraina se aflau în acea perioadă în poziţii de contradicţie". În prezent, când preşedintele Ucrainei este  Victor Ianukovici, "cu cât mai prodigioase vor fi relaţiile între Rusia şi Ucraina, cu atât mai eficient se va hotârî probema transnistreană", este de părere Cojara.

Referitor la blocada economică aplicată Transnistriei, deputatul a precizat că Ucraina a susţinut planul UE şi OSCE, conform căruia, actele vamale pentru regiunea separatistă trebuie legalizate în Republica Moldova şi o eventuală schimbare de poziţiei nu se prevede în acest sens. "Nu recunoaştem independenţa Transnistriei şi vom activa în conformitate cu prevederile formatului "5+2. Acest lucru reiese din principiile de bază a suveranităţii Moldovei - fiecare întreprinzător din stînga Nistrului are posibilitatea să-şi perfectze actele în Chişinău."

UNIMEDIA precizează că planul de reglementare a conflictului transnistrean, aşa-numiţii "şapte paşi", propuși de ex-preşedintele Ucrainei, Victor Iuşenko la summitul GUUAM de la Chişinău, din 22 aprilie, poziţiona Ucraina  în centrul procesului de rezolvare a conflictului transnistrean şi prevedea pentru Transnistria statutul de republică în componenţa Republicii Moldova, cu atribute statale proprii şi drept la autodeterminare în cazul schimbării statutului internaţional al Republicii Moldova.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Novîi Reghion

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro