sâmbătă, 15 mai 2010

DW: "Homo sovieticus nu a dispărut din mentalităţile reprezentanţilor justiţiei"

Prima călătorie în străinătate a noului împuternicit al guvernului german pentru drepturile omului şi ajutor umanitar, Markus Löning, a fost întreprinsă în Republica Moldova. 

Întrebat de ce şi-a ales Republica Moldova ca primă destinaţie, împuternicitul pentru drepturile omului, Markus Löning, a declarat la o întâlnire cu ziariştii la Berlin:
"Alegerea Republicii Moldova pentru prima mea călătorie în străinătate, efectuată în perioada 5-6 mai, e motivată de doi factori foarte importanţi care stau la baza politicii vizând drepturile omului: pe de-o parte, trebuie să criticăm deschis deficitele existente, pe de altă parte, să arătăm în ce domenii au fost implementate politici de combatere pe termen lung a abuzurilor împotriva drepturilor omului. Iar în Moldova avem de a face cu ambele aspecte: în ultimii ani, s-a ajuns la încălcări flagrante ale drepturilor omului, dar actualul guvern depune, de şase luni încoace, eforturi serioase pentru a ameliora această situaţie."
Progrese în domeniul libertăţii presei
După vizita în Moldova, în cadrul căreia împuternicitul pentru drepturile omului a avut întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat, reprezentanţi ai guvernului, parlamentari, diplomaţi şi membri ai organizaţiilor non-guvernamentale, Löning a subliniat că:
"S-au întregistrat progrese considerabile în domeniul libertăţii presei. La finele lunii aprilie, parlamentul de la Chişinău a votat o nouă lege privind libertatea presei. Se poate observa şi la faţa locului că există posturi noi de televiziune, o mai mare diversitate a produselor mass-media, iar presiunile asupra jurnaliştilor, exercitate în trecut de liderii politici, au încetat."
Probleme în politica internă şi justiţie
În schimb, situaţia e mai puţin îmbucurătoare în alte domenii, a ţinut să releve Löning:
"În politica internă şi justiţie, totul e mult mai dificil pentru că avem de a face cu structuri care provin din perioada comunistă, la fel ca majoritatea funcţionarilor din aceste domenii, care şi-au păstrat, în continuare, mentalitatea sovietică. Am văzut că e foarte greu pentru noul guvern să reformeze justiţia, atâta timp cât gândirea de homo sovieticus nu a dispărut din acest structuri."
Pentru a ilustra persistenţa anumitor mentalităţi învechite, Markus Löning a povestit o întâmplare din Republica Moldova care l-a surprins:
"Am făcut cunoştinţă cu un reprezentant al comuniştilor care au guvernat Republica Moldova până nu demult. Acest domn Vişin, care fusese maior în poliţia comunistă din vremea sovietică, a ajuns să conducă, în mod cu totul bizar, comisia pentru drepturile omului şi pentru minorităţile etnice din parlamentul de la Chişinău. Când l-am întrebat dacă sunt respectate drepturile omului în Moldova, mi-a răspuns că situaţia e deplorabilă din simplul motiv că au fost percheziţionate birourile fiului fostului preşedinte comunist Voronin, în cadrul unei anchete împotriva acestui lider al imperiului bancar din fostul regim."
Autor: Nina Werkhäuser / Alexandra Sora
Redactor: Rodica Binder DEUTSCHE WELLE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro