marți, 4 mai 2010

Limba oficiala de la Chisinau incurca autoritatile romane

Presedintele interimar Mihai Ghimpu si seful statului roman, Traian Basescu, au semnat la Bucuresti o declaratie comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre R. Moldova si Romania pentru integrarea europeana, in loc de un acord, din cauza limbii oficiale de la Chisinau.

Motivul pentru care a fost semnata o declaratie si nu un acord, asa cum a fost prevazut initial, este limba oficiala in care Parlamentul de la Chisinau urma sa adopte un eventual tratat, au sugerat luni seara liderii Aliantei pentru Integrare Europeana la emisiunea "In Profunzime" de la PRO TV Chisinau, relateaza Info-Prim Neo.

Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, a spus ca declaratia are putere juridica, la fel ca si un acord, doar ca aceasta nu va trebui ratificata in Parlament.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a afirmat ca un acord presupune un text voluminos, iar textul declaratiei semnate a fost unul scurt si nu intrunea parametrii unui acord propriu-zis. La randul sau, premierul Vlad Filat a insistat asupra puterii juridice suficiente a declaratiei mentionate.

Presedintele Traian Basescu a declarat la semnarea declaratiei ca un singur fapt poate duce la dezbateri publice, acela ca documentul a fost semnat in doua originale, ambele in limba romana.

Intrebat daca deputatii Partidului Democrat ar fi votat un eventual acord in limba romana, liderul PD, Marian Lupu, a raspuns categoric ca nu. "Nu as fi semnat, pentru ca ar fi fost contrar legislatiei nationale", a spus el.

Declaratia semnata la Bucuresti de Mihai Ghimpu si Traian Basescu stabileste atat cadrul privilegiat al relatiilor bilaterale, cat si extinderea si aprofundarea cooperarii pe urmatoarele dimensiuni ale procesului de integrare europeana: dimensiunea politica, dimensiunea economica si dimensiunea culturala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro