vineri, 21 mai 2010

Presa rusă: Speranța Tiraspolului ca Rusia să-i recunoască independența a eșuat


"Speranţele autorităţilor transnistrene de a fi recunoscute de Rusia, aşa cum a fost recunoscută independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, au eşuat. Moscova alege politica standardelor duble, standarde pe care le impută Occidentului, pentru că a recunoscut regiunea Kosovo şi, totodată, a judecat separarea regiunulor rebele de Georgia", scrie publicaţia rusă Gazeta.


În articol se menţionează că declaraţia lui Medvedev şi Ianukovici nu a adus nimic nou, tocmai atunci când schimbările erau aşteptate: "Tiraspolul spera că s-a ajuns la situaţia potrivită pentru a schimba brusc poziţiile, în contextul în care Moscova a recunoscut oficial două regiuni autoproclamate."

Un alt avantaj pentru recunoaşterea regiunii era, în opinia ziarului,şi faptul că noul preşedinte al Ucrainei este "prietenul" Moscovei, dar şefii de stat "continuă să se eschiveze de la utilizarea termenului de Republică Moldovenească Nistreană."

"Declaraţia semnată la Kiev relevă că experimentul abhazo-osetin nu va avea loc pe alte teritorii", ceea ce demonstrează că autonomiile georgiene sunt "un caz specific, ca şi Kosovo", iar Transnistria nu "figurează în lista cazurilor specifice".

"Gazeta" consideră că recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud a fost o replică Occidentului pentru recunoaşterea regiunii Kosovo. "Eforturile pe care le-a depus Rusia pentru recunoaşterea acestor două autonomii nu s-au justificat", ceea ce s-a răsfrâns şi asupra declaraţiei comune a Moscovei şi Kievului cu privire la Transnistria.

"Mai bine să lăsam totul cum este, mai ieftin ne va costa. Mai bine un standard dublu, decât avanturism sincer, pentru care plătesc atât de scump popoarele", conchide publicaţia.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro