sâmbătă, 15 mai 2010

Republica Moldova, aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Republica Moldova a fost aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, alături de alte 13 ţări, între care şi Libia, acuzată de organizaţiile neguvernamentale că nu îndeplineşte criteriile pentru a face parte din acest Consiliu.

Un grup de 37 de organizaţii de apărare a drepturilor omului a adresat celor 192 de state membre ale ONU, un apel în ultimul moment, să nu ofere Libiei un mandat în Consiliu, principalul organism al ONU pentru drepturile omului, cu sediul la Geneva.

Consiliul este alcătuit din 47 de ţări membre, alese pe o perioadă de trei ani. Componenţa acestuia se înnoieşte anual cu o treime.
În grupul ţărilor din Africa, în afară de Libia, celelalte trei mandate au fost obţinute de Angola (170 de voturi) , Mauritania (167) şi Uganda (164).

În grupul din Asia, retragerea în aprilie a candidaturii Iranului, salutată de organizaţiile pentru drepturile omului, a permis Malaysiei, Qatarului şi Thailandei să fie alese pentru cele patru mandate.
În America Latină, Ecuadorul şi Guatemala au fost alese pentru cele două mandate disponibile, dar şi Spania şi Elveţia în Europa de Vest şi Republica Moldova şi Polonia, în Europa de Est.

Rezultatele au fost anunţate de către preşedintele Adunării Generale, libianul Ali Triki.

"Ştim că este un organism care nu şi-a împlinit potenţialul pe deplin şi care rămâne imperfect", a declarat ambasadorul Statelor Unite, Susan Rice, a cărei ţară a intrat în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului anul trecut. jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro