luni, 17 mai 2010

Rusia și Ucraina: Conflictul transnistrean trebuie rezolvat pașnic

„Problema transnistreană trebuie să fie rezolvată doar prin mijloace politice paşnice și prin dialog egal”, se stipulează în declarația comună, semnată astăzi de președintele rus, Dmitri Medvedev, și președintele ucrainean, Viktor Ianukovici.

Declarația sugerează, atât autorităților de la Chişinău, cât și autoproclamatelor autorități de la Tiraspol, să se abţină de la acţiuni unilaterale.

„Preşedinţii celor două ţări, care acţionează ca intermediari şi reprezintă ţările-garant, provin din necesitatea de a soluţiona conflictul transnistrean prin mijloace politice paşnice, prin intermediul dialogului egal, pentru a determina un statut special pentru Transnistria, bazat pe respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a neutralităţii constituţionale a Moldovei şi formarea unui singur spațiu juridic și economice de apărare”, se arată în declarația semnată astăzi la Kiev, transmite RIA Novosti.

Astfel, Moscova şi Kievul au convenit să continue eforturile de restabilire a înţelegerii reciproce dintre Republica Moldova şi Transnistria, cerându-le să se abţină de la acţiuni unilaterale care ar putea complica situaţia din regiune.

În declarație se mai spune că Moscova şi Kievul vor merge la „contact cu partenerii internaţionali”, în scopul creării unor condiţii adecvate pentru reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană cu reprezentanţii politici din Republica Moldova şi Transnistria, mediatori din Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi observatori din UE şi SUA.

În cadrul întâlnirii oficiale, cei doi șefi de stat s-au arătat convinși de reușita cooperării în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro