vineri, 21 mai 2010

Stratfor despre Transnistria: Europa este prinsă în propriile probleme și "nu are multă energie de consumat pentru Moldova"

Intr-o analiza a vizitei lui Medvedev la Kiev, Stratfor arata ca problema transnistreana este unul dintre punctele fierbinti de pe agenda bilaterala, alaturi de fuziunea companiilor energetice Gazprom si Naftogaz, scrie Hotnews.
Stratfor arata ca declaratia comuna pe tema conflictului din Transnistria satisface dorinta Ucrainei de a juca un rol mai important in regiune, de a se simti o parte strategica in mediere si in procesul decizional privind politica externa a R. Moldova.

"Ucraina este importanta: are granita cu Moldova si cu Transnistria si 100.000 de ucraineni traiesc in tara invecinata. Acestia se adauga celor 150.000 de rusi ce traiesc in tara, plus celor 5.000 de soldati rusi stationati in Transnistria si astfel cele doua tari detin o forta formidabila in Moldova", comenteaza Stratfor.

Printr-un rol pregnant acordat Ucrainei, de fapt capata Moscova influenta, in conditiile in care acum Kievul va fi de-acum pentru ramanerea trupelor ruse in Transnistria, spre deosebire de pozitia anteriora, rezervata a administratiei Iuscenko.
Compania americana remarca si faptul ca  aceste incercari ruso-ucrainene se vor lovi de pozitia Moldovei, care are si sprijinul european. Un sprijin pe care insa nu se stie daca poate conta in aceste momente in care Europa este prinsa si ea in propriile probleme politice si economice si "nu are multa energie de consumat pentru Moldova". "Asta deschide usa Rusiei, care a obtinut deja sprijinul Ucrainei, care devine un instrument rus de politica externa", comenteaza Stratfor.
Sursa: UNIMEDIA, cu referință la Hotnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro