marți, 1 iunie 2010

De ce l-a salutat Băsescu în engleză pe premierul Moldovei?

Pe 27 ianuarie, în prima zi a vizitei oficiale efectuată în Republica Moldova, Traian Băsescu s-a întâlnit printre alții și cu premierul Vladimir Filat. Asistența a rămas foarte uimită când președintele român l-a salutat în engleză pe premierul moldav. Vladimir Filat i-a răspuns la salut în română, lui Traian Băsescu. Cunoscătorii știu că Băsescu nu face nimic întâmplător și, că prin acest “dezacord lingvistic” i-a transmis lui Filat un anumit mesaj. Dacă vorbea rusa, probabil că l-ar fi salutat pe Filat în rusește. Semnificația mesajului este: “Nu ești de-al nostru. Ești un stranier”. Vladimir Filat a făcut armata la trupele de grăniceri ale fostei URSS, în orașul Sevastopol din Peninsula Crimeea, în perioada 1988-1989. Arma grănicerilor era integrată în componența KGB.
Conform opiniei lui Iurie Roșca, fost viceprim-ministru în cabinetul  Zenaidei Greceanîi și actual lider al Partidului Popular Creștin Democrat, Filat a fost racolat de KGB în tipul executării stagiului militar: “Tânărul Filat a fost trimis la o școală a KGB, aflată în preajma Moscovei, care pregătea agenți secreți și selecta cadre pentru instituțiile de învățământ superior ale principalului serviciu secret al URSS. (…) Aflarea în Armata Sovietică între 5 mai 1987 și 15 august 1989 reprezintă în mod cert o etapă fundamentală care a determinat traiectoria ulterioară a vieții lui Filat”, a declarat Iurie Roșca.
Filat a studiat după 1989 dreptul la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași. În timpul studenției, pe numele său vor fi deschise mai multe dosare pentru contrabandă cu țigări și evaziune fiscală, în cazul “Țigareta-Moldova”. La dosar vor fi atașate stenogramele convorbirilor telefonice interceptate de SRI, conform mandatului 00492/1998 al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă. Filat făcea se pare, obiectul supravegherii Diviziunii Contraspionaj a SRI, din momentul intrării pe teritoriul României, pentru suspiciunea că ar putea fi agent KGB. De fapt, monitorizarea sa de către SRI a dus la descoperirea legăturilor sale cu crima organizată. Când Băsescu l-a salutat în engleză pe 27 ianuarie, i-a transmis semnalul că știe ce hram poartă.
Sursa: Blogary.ro

9 comentarii:

  1. Ce stupid! Interpretare prosteasca! Toti barbatii Basarabiei au facut armata in cadrul URSS pentru ca era parte componenta a Uniunii. Unde voiai sa o faca? In spatiu? Basescu a vrut sa-si etaleze cumva cunostintele de lb. engleza sau a vrut pur si simplu sa-l testeze pe Filat.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, este poate ai dreptate, eu ce constat din articolul de mai sus este ca d-l Filat a "făcut armata la trupele de grăniceri ale fostei URSS, în orașul Sevastopol din Peninsula Crimeea, în perioada 1988-1989. Arma grănicerilor era integrată în componența KGB." .... Putea sa facă armata și la alte arme, normal ale URSS, dar a făcut la grăniceri și din acest punct de vedere poate fi bănuit de colaborare cu KGB, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu neaparat. Mergeai acolo unde te repartizau, nu aveai de ales. Ar trebui sa-l banuies si pe tata de legaturi cu KGB? Deloc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iar daca il catalogam pe Filat „conform spunselor lui Iurie Rosca” e lar! Rosca e unul din cei mai mari tradatori ai Basarabiei.

    RăspundețiȘtergere
  5. de ce sa-l bănuiești pe tata-l tău, a făcut armata la Grăniceri ? :) ... poate dumnealui sa ne spună mai multe despre acea perioada, ce este adevărat și ce nu...totuși sa fim corecți, KGB-ul trebuie sa-și găsească undeva și agenți, iar la grăniceri este un loc bun de cautat, plus ca agenții au o cale mai ușoară în politica, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, tata a facut armata la graniceri si apoi la marina. Cand ma voi intalni cu el am sa-l intreb de veneau si-i recrutau :) Normal ca isi recrutau oamenii in armata ca doar nu pe camp, la sapa. Eu personal nu vad in faptul ca Filat a facut armata la graniceri o banuiala confirmata ca ar fi agent KGB. Mai degraba s-ar uita Basescu in Romania dupa ei, sunt suficienti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Probabil în România sunt foarte multi, mai ales din cauza "scutului". Nici eu nu vad o bănuială confirmata în cazul d-lui Filat, precum autorul articolului, timpul sigur ne va lamuri dacă nu a fost, sau încă este :D

    mie sincer îmi place de D-l Ghimpu, pe dansul l-as vede în continuare în funcția de președinte al Basarabenilor, tu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihai Ghimpu e unul din adevaratii romani care se afla printre politicieni. Are toata admiratia si respectul meu. Si cred ca nu sunt singura. Cu certitudine, de-ar fi presedintele tarii lucrurile chiar s-ar urni din loc si multe ar reveni la normal. E unul din cei mai sinceri si mai cumpatati oameni pe care i-am vazut.

    RăspundețiȘtergere
  9. achiesez la ceea ce ai spus despre D-l Ghimpu, eu nu as fi spus-o la fel de bine. Doamne ajuta sa rămână președintele Basarabenilor pentru mult timp.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro