duminică, 13 iunie 2010

DW: PD-ul lui Marian Lupu ezită să condamne comunismul

Temerile exprimate de unii analişti politici despre imposibilitatea condamnării comunismului de actualul Legislativ de la Chişinău se adeveresc. Partidul Democrat care face parte din alianţa de guvernare a anunţat că este împotriva unor decizii legislative imediate în sensul condamnării comunismului. Democraţii invocă un argument electoral. 

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar i-a prezentat săptămâna aceasta preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, un raport de aproximativ o mie de pagini care conţine dovezi despre crimele comunismului în perioada sovietică. La final, Comisia recomandă Parlamentului interzicerea simbolicii şi a titulaturii comuniste şi naziste în Republica Moldova.
După cum era şi de aşteptat, comuniştii au reacţionat imediat prin anunţarea protestelor. Dar nu numai Partidul Comuniştilor se opune condamnării comunismului. Serviciul de presă al Partidului Democrat (component al actualei alianţe de guvernare) a difuzat un comunicat de presă în care se declară împotriva unor decizii legislative imediate pe marginea concluziilor Comisiei pentru aprecierea regimului comunist totalitar. Potrivit preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, interzicerea simbolicii şi a Partidului Comuniştilor în ajunul alegerilor ar putea transforma acest partid în „victimă” şi, în consecinţă, l-ar putea readuce la putere:
„Eu nu am nimic cu aceste concluzii ale Comisiei. Eu mă raportez numai la situaţia politică şi la faptul că unii reprezentanţi ai mediului politic toarnă apă la moara comuniştilor. Eu cred că unii tehnologi politici din PCRM s-ar bucura să folosească acest moment, pentru a face acest rebranding al Partidului Comuniştilor, pentru că ei, în condiţii paşnice, nu pot face asta. Acuma, sub această presiune, cu votul nostru comun, noi putem să contribuim la crearea unui partid care n-o să se numească comunist... să mai rămână încă vreo 40 de ani, mai ales sub această umbrelă de jertfă, de partid persecutat... Iată pe noi ce ne deranjează! Să nu dăm prilejul de a avea 80% comunişti în viitorul Parlament!".
„Argumentele invocate de PD sunt puerile", susţine analistul Petru Bogatu care consideră că PCRM rămâne „o stafie dezgolită” dacă este „dezbrăcat de pânza steagului comunist”.
Istoricii subliniază importanţa condamnării comunismului
Istoricii membri ai Comisiei care au lucrat în ultimele luni în arhivele securităţii susţin că acum, când a ieşit la suprafaţă adevărul despre crimele comunismului – „mult mai sângeroase chiar şi decât cele naziste – ar fi imoral să nu fie condamnat regimul totalitar comunist. Istoricul Anatol Petrencu:
„Nici fasciştii, nici naziştii regimului lui Hitler nu au distrus în aşa hal ţărănimea aşa cum a făcut-o Stalin. A fost, de fapt, un război civil permanent! Pe retina oamenilor care au fost împuşcaţi de soldaţii sovietici a rămas imprimată secerea şi ciocanul. Simbolul acesta este plin de sânge, este un simbol compromis”.

A nu se uita că Partidul Democrat din Republica Moldova este condus de ex-comunistul Marian Lupu, iar Dumitru Diacov – numărul doi în ierarhia partidului, a avut o carieră de succes în perioada comunismului sovietic, chiar dacă părinţii săi au fost printre cei deportaţi în Siberia:
„Părinţii mei au fost deportaţi în Siberia, eu m-am născut în Siberia. Eu până la sfârşitul anilor 1990 trebuia să dau explicaţii unde au fost înmormântaţi bunelul şi bunica”.
Deşi în perioada comunistă a deţinut mai multe funcţii importante de partid cum ar fi: cea de instructor pentru ideologie la Comitetul Central al Organizaţei de Komsomol din Moldova, apoi cea de şef de department al Comitetului Central al Komsomolului, iar din 1988 până în 1989 a fost consultant la Departamentul de Relaţii Externe al Comitetului Central al PCUS, Dumitru Diacov susţine că nu a colaborat niciodată cu Securitatea:
„- Aţi colaborat cu Securitatea?
DUMITRU DIACOV: - Nu! Nu am primit nici invitaţie, aşa că eu dorm liniştit. Nu am avut nici o atribuţie”.
Analistul politic Anatol Ţăranu susţine că poziţia rezervată a Partidului Democrat faţă de posibilitatea condamnării comunismului este rezultatul unor presiuni exercitate de comunişti, dar nu numai de ei:
„Partidul Democrat, acuma, având în vedere poziţia mai specială pe care o ocupă, este supus unor presiuni enorme din partea comuniştilor şi nu numai... Se face tot posibilul ca să influenţeze decizia de vot a PD în actualul Parlament atunci când documentul final va fi pus pe masă”.
„Partidul Democrat nu este presat de nimeni", susţine Dumitru Diacov. Explicaţia e mult mai simplă şi are la bază doar interese electorale. Din nou Dumitru Diacov:
„Noi încercăm să luăm voturi de la Partidul Comuniştilor ca să fie pentru un partid social-democrat situat pe centrul spectrului politic”.

Dragi cititori, de ce oare nu vrea d-l Lupu sa condamne comunismul, oare pentru ca încă mai este unul dintre ei ?? 
www.tribuna-basarabiei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro