marți, 29 iunie 2010

Ghimpu: „Dacă consultam AIE, atunci decretul nu ar mai fi existat”

„Dacă aș fi discutat decretul în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană (AIE), atunci acesta nu ar mai fi existat, pentru că așa sunt pozițiile partidelor din cadrul AIE”. Declarația a fost făcută de către președintele interimar, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei” de la Jurnal TV.

Ghimpu a precizat că nu s-a gândit la acțiuni electorale, atunci când a semnat decretul. „Nu m-am gândit niciodată la componenta electorală. Mă enervez când aud despre acest lucru. M-am gândit doar la 28 iunie. Cine l-a încurcat pe alt lider din cadrul AIE să vină cu o astfel de inițiativă în Parlament? Dar nici nu m-am gândit că acest act va provoca astfel de atitudini”, a spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele interimar a spus că, în primul rând, este președintele Partidului Liberal, care este parte componentă a AIE. „Trebuie să ne îmdeplinim cinstit și corect atribuțiile. Eu mi le îndeplinesc. Iar decretul meu este constituțional”, a subliniat președintele interimar.

La rândul său, liderul Alianței Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, invitat și el la emisiune, a spus că decretul totuși trebuia discutat în cadrul AIE. „Domnul Ghimpu poate a vrut să facă un lucru bun, dar l-a făcut cu stângul. Dacă, Doamne ferește, decretul va fi declarat neconstituțional, atunci ne vom ciocni cu o confuzie”, a spus Urechean, precizând că acesta este doar un favor pentru comuniști înainte de alegerile anticipate.

Urechean a mai spus că decretul semnat de Mihai Ghimpu ar putea încurca reglementării diferendului transnsitrean. De asemenea, în opinia acestuia, se merita o consultare privind dezvelirea pietrei comemorative a victimelor ocupației sovietice. „Întotdeauna, peste tot în lume, astfel de acțiuni în centrul capitalei sunt discutate la nivel înalt, de Parlament”, a explicat Urechean.

Totodată, Serafim Urecehean a remarcat că Mihai Ghimpu are susținerea AIE și că nu are nimic împotriva decretului. „N-am avut niciodată chestiuni discutate în AIE fără să găsim în final o soluție”, a spus Urechean.

Ghimpu a semnat un decret prin care 28 iunie 1940 este declarată Ziua ocupației sovietice. Președintele interimar, Mihai Ghimpu, împreună cu colegii de partid, au depus pe 28 iunie flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în semn de comemorare a victimelor ocupației sovietice. Membrii celorlalte partide din AIE nu au susținut această inițiativă.
sursa: jurnal.md
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro