vineri, 4 iunie 2010

Istorie: anul 1920 – Primii romani basarabeni arestati politic in URSS!


Anul 1920 – Primii romani basarabeni arestati politic in URSS!
 articol trimis de: Burlacu Radu

In urma declasificarii unor dosare ale SIS a fost scos de la naftalina cel mai vechi dosar politic al URSS cunoscut pana in prezent., cu privire la romanii moldoveni.
Dosarul cu numărul de înregistrare 09443/1920 priveşte trei persoane locuitoare în satul Roghi, plasa Lunga, judeţul Tiraspol de pe malul stâng al Nistrului şi a fost intentat la 28 iulie 1920 de Subsecţia Secretă Tiraspol a Comitetului Extraordinar (CK) din regiunea Odesa în baza unei informaţii venite de la un agent secret al CK-ului, secţia Dubăsari, aflat în misiune pe malul drept al Nistrului, în Basarabia.
In dosar se spune că Palega Efimia Semionovna, de 16 ani, Pugaci Marfa Semionovna, de 35 de ani, şi Todirco Gheorghe Semionovici, de 32 de ani, toţi cetăţeni ai RSSF Ruse, transportă ilegal persoane peste Nistru, adică în România. Arestate, aceste persoane au fost închise în aşa-numita „Casă de detenţie” din Tiraspol.
Trei agenti s-au indreptat spre locuinta lui Pugaci, unul dintre ei dandu-se drept prizonier austriac si cere sa fie trecut Nistrul in Romania. Cele trei persoane s-au inteles, spune agentul, sa il transporte ilegal pentru suma de 500 de lei.
In dosar se vorbeste despre un martor care a declarat ca tot satul stie ca cei trei se ocupa cu astfel de ilegalitati. Acuzarea adauga la infracţiunea imputată iniţial Efimiei Palega, Marfei Pugaci şi lui Gheorghe Todirco de „transport ilegal de persoane peste Nistru”, şi cea de „spionaj” în favoarea României.
Palega, Pugaci şi Todirco nu recunosc acuzaţiile, spunând că, la solicitarea „prizonierului” de a-l transporta peste Nistru, aceştia l-au sfătuit să apeleze la soldaţii din cordonul de pe Nistru, care îl vor ajuta să treacă. „Prizonierul”, la rândul lui, le-a mărturisit că a încercat să vorbească cu militarii, care, în loc să-l ajute, l-au dezbrăcat. Referitor la suma de bani propusă, Todirco spune că străinul într-adevăr a scos din buzunar nişte bani, dar ce fel de bani erau aceştia el nu ştie, iar lei româneşti nu a văzut niciodată.
Decizia finală a fost pronunţată la 26 septembrie 1921, printr-un proces-verbal al Secţiei Secrete Tiraspol a Subsecţiei Odesa a Comitetului Extraordinar (ЧК) pentru lupta cu contrarevoluţia, specula şi infracţiunile de funcţie. Gheorghe Todirco este condamnat la un an de lagăr. „Judecătorii” au ţinut cont de recomandările anchetatorului, aşa încât Efimia Palega şi Marfa Pugaci au fost declarate „inconştiente” şi eliberate de pedeapsă.

Un comentariu:

  1. Alexandru Moraruiunie 04, 2010 7:22 p.m.

    Cu regret,trebuie de precizat niste lucruri !Satul Roghi se afla in Transnistria, adica pe malul stang si in prezentul material este vorba despre locuitori din acest sat...Toata lumea stie ca Basarabia este pana la Nistru ! Deci respectivii nicidecum nu pot fi numiti basarabeni.De aici si concluzia,ca titlul articolului nu corespunde cu textul sau continutul...
    Dupa 1918 Frontiera de Est a Romaniei adica raul Nistru era trecuta ilegal foarte des! Printre cei care savarsau asemenea infractiune erau tot felul de spioni, provocatori sau teroristi bolsevici,oameni simpli,care nu doreau sa traiasca in URSS, deoarece sistemul comunist era vazut de oamenii normali ca o ciuma etc.
    Majoritatea din acesti infractori erau prinsi si judecati de autoritatile statului.In Arhiva Nationala a RM sunt o sumedenie de dosare personale a celor care au fost prinsi la incercarea de a trece din URSS in Romania.
    Dar in cazul dat este vorba de o afacere,care devenise profitabila pentru cei care aveau o luntre sau alte mijloace...

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro