marți, 22 iunie 2010

IURIE NICULA - UN PROMOTOR AL ADEVĂRULUI ISTORIC

Printre oamenii de afaceri de succes din Republica Moldova, care în afară de ocupația de bază se mai străduiesc să facă ceva important pentru poporul său se numără și domnul Iurie Nicula.

S-a născut  în satul Chetrosu din raionul Anenii Noi la 22 iunie 1960. Fără a lua in consideraţie anul, ziua este deosebită, deoarece cu 19 ani in urmă Mareşalul Ion Antonescu a ordonat: - Ostaşi , treceți Prutul ! Poate de aceea, de fiecare dată când domnia sa sărbătoreşte ziua naşterii, printre prietenii aflaţi în jurul mesei,s e găseşte câte unul mai îndrăzneţ, care aminteşte de acest eveniment istoric şi propune să fie cinstită memoria Marelui Bărbat al Neamului Românesc.

A făcut studii la  școala medie din satul natal, apoi în 1979 a absolvit cu succes Colegiul Industrial-Economic din Chișinău. A studiat filologia la Universitatea de Stat din Moldova în perioada anilor 1987-1993, cartea pentru Iurie Nicula fiind lucru sfânt. Îi   place să citească volume istorice, literare, despre relaţii diplomatice dintre state, medicină netradiţională şi lectură filozofică etc. Fiind un bărbat zdravăn, cu un aspect fizic plăcut, cu o inălţime de 1 m 85 cm, evident că este căsătorit cu o femeie frumoasă. Doamna Eugenia, căci despre ea este vorba, este medic de profesie și de vocație. Această căsnicie a fost cimentată cu doi copii minunaţi Mihai în 1988 și Anișoara în 1991. Este o familie trainică și inteligentă, care se bucură de mare respect la cei care o cunosc.

În articolul despre apariția cărții mele ”Victimele terorii comuniste” semnat de colonelul în rezervă domnul Andrei Covrig se menționa:
“Cu siguranță, că dacă nu se implica financiar în acest proiect prietenul nostru și omul de afaceri, Iurie Nicula, un mare patriot, cartea avea încă multă vreme să aștepte lumina tiparului. Ași zice că respectivul volum în consecința este o muncă enormă de câțiva ani buni și nu este altceva decât o enciclopedie incompletă ale crimelor  săvârșite de sovietici împotriva populației din Basarabia, indiferent de naționalitate sau religie. Este o carte-șoc, o carte plină de tragedia ocupației, deoarece documentele prezente sunt sovietice și au fost depistate de editor în fondul arhivistic al Procuraturii RSSM, o instituție, ale căror documente au credibilitate la stimatul nostru cititor.”
Domnul Iurie Nicula a confirmat patriotismul său nu numai prin vorbă, dar şi prin faptă. Să scrii  astăzi o carte istorică, documentară este un act de eroism, deoarece știi precis că nu va apărea. Motivul ar fi lipsa banilor pentru a acoperi cheltuielile poligrafice. Dar cum se numeşte Omul, care după ce a citit manuscrisul cărţii, scoate din buzunar suma respectivă şi achită toate cheltuielile pentru ca această cartea să vadă lumina tiparului? Aşa a procedat prietenul meu Iurie Nicula ! Am rămas fără grai câteva minute, deoarece ştiam că este mărinimos, ştiam că pentru o cauză dreaptă este gata la mari sacrificii, dar această sponsorizaze serioasă a proiectului cărţii a fost neaşteptată. Cînd l-am întrebat de ce a procedat astfel, domnia sa a zîmbit: - Oamenii trebuie să cunoască adevărul istoric! - a spus în cele din urmă micenatul.

La 12 iunie curent, la Biblioteca Onisifor Ghibu din Chişinău a avut loc o Conferinţă ştiinţifică dedicată  comemorării tragediei deportărilor basarabenilor de către  ocupanții sovietici în anul 1941. După ce a fost prezentată culegerea de documente secrete sovietice ”Victimele terorii comuniste din Basarabia” atât autorul cât și  domnul Iurie Nicula, au fost aplaudați de cei prezenți, printre care se aflau multi foști deportați,  care au supraviețuit din GULAG - ul stalinist. Pe unele fețe am observat lacrimi de bucurie, că totuşi adevărul începe să iasă la suprafaţă.

Zilele acestea dl. Nicula împlinește frumoasa vârstă de 50 de ani. Să-i urăm LA MULȚI ANI  și prosperitate în afaceri, deoarece cum ne-am convins are de câștigat și întreaga societate.

În fotografie: Iurie Nicula                                                  
Alexandru Moraru, istoric-arhivist şi publicist
Prin cele câteva rânduri trimise de D-l Alexandru Moraru, despre bunul sau prieten D-l Iurie Nicula, am înțeles ca este un om deosebit, un adevărat patriot cu suflet mare, iar exemplul dumnealui trebuie urmat de cat mai multi oameni de afaceri și nu numai. Cu atât mai mult, povestea acestui om trebuie spusa, tineretul din ziua de azi are nevoie de modele de urmat, modele pe care din păcate societatea cu greu le mai  găsește. 

Aşa cum dumneavoastră ați spus "Oamenii trebuie să cunoască adevărul istoric!"
LA MULTI ANI D-le NICULA, sănătate și numai bucurii din partea celor dragi! 
Cu deosebit respect, 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro