miercuri, 14 iulie 2010

Ghimpu, învins politic, nu şi electoral

În ciuda invalidării decretului privind instituirea Zilei ocupaţiei sovietice, liderul moldovean iese în avantaj.

Decizia de luni a Curţii Consituţionale din Republica Moldova de a anula decretul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie drept una a ocupaţiei sovietice este una politică, in fluenţată de cercurile de la Moscova, a declarat, pentru EVZ, jur nalistul moldovean Vitalie Călugăreanu.

"Hotărârea nu face trimitere la niciun articol din Constituţie, nu are un temei juridic", a subliniat analistul. "Este mai mult decât evident că decizia a fost influenţată din afara Republicii Moldova, a fost impusă de cercurile politice de la Moscova foarte influente la Chişinău", a adăugat Călugăreanu.

Rusia ar putea reveni asupra deciziei de sistare a importurilor de vinuri moldoveneşti, însă va mai aştepta puţin pentru a nu lăsa impresia că a supus Republica Moldova unui şantaj economic, a mai precizat jurnalistul.

Singur împotriva tuturor
În pofida hotărârii instanţei supreme de la Chişinău, care a argumentat că preşedintele interimar a încercat să facă o apreciere politică în cazul unor evenimente istorice, Ghimpu are de câştigat din punct de vedere electoral, a comentat analistul moldovean.

Şi asta pentru că aliaţii săi au bătut imediat în retragere după decizia Curţii, lăsându- l pe liderul interimar singur în faţa atacurilor forţelor de stânga. "În consecinţă, Ghimpu este perceput acum la nivel popular drept singurul politician care îndrăzneşte să condamne ocupaţia sovietică", a explicat Călugăreanu.

Mai multe voci din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia de guvernământ de la Chişinău, l-au acuzat pe preşedintele interimar că a emis decretul în mod unilateral, fără a-şi consulta partenerii politici în prealabil. În realitate, explică Vitalie Călugăreanu, Ghimpu a vrut să se asigure că evită astfel o serie de dezbateri sinuoase care ar fi întârziat sau ar fi împiedicat adoptarea textului.

Mai mult, populaţia ar putea reacţiona, a mai precizat jurnalistul, dacă piatra comemorativă amplasată în faţa sediului guvernului imediat după semnarea decretului va fi îndepărtată, aşa cum cer forţele de stânga de la Chişinău. "Decretul şi-a făcut astfel efectul", în pofida anulării sale, a conchis el.
sursa: evz.ro

Un comentariu:

  1. Evident frica de Rusia si interesele electorale au decis comportarea componentelor AIE. Lasitatea clasei politice Basarabene s-a vazut inca odata. Mancurtii au invins inca odata, dat "victoriile" lor sunt din ce in ce mai ridicule si mai rusinoase pentru agentii rusiei. Istoria merge inainte si data viitroare va fi mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro