sâmbătă, 3 iulie 2010

La 6 iulie, când a pornit al treilea val de deportări staliniste, Parlamentul se pregătește să condamne oficial comunismul. VEZI AICI RAPORTUL COMISIEI COJOCARU

Raportul privind condamnarea comunismului va fi examinat la şedinţa Parlamentului din 6 iulie. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Alianța pentru Integrare Europeană, la insistenţa preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, anunță Publika TV.

Ghimpu vrea ca Parlamentul să se convoace într-o şedinţă specială pe 6 iulie, când a pornit al treilea val de deportări staliniste.
Amintim că Raportul Comisiei pentru studierea regimului comunist urma să fie examinat în şedinţa de Parlament de pe 28 iunie, care a fost însă amânată. Atunci, premierul Vlad Filat a declarat că e necesară "condamnarea comunismului într-o ambianță în care să nu mai revenim niciodată la acest subiect".
În cadrul evenimentului de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice şi regimului totalitar comunist, din 28 iunie curent, Ghimpu a menţionat că el nu interzice Partidul Comuniştilor, ci doar simbolistica acestora. „Nu poţi umbla cu cruce la gât şi cu satana în buzunar”, a declarat preşedintele interimar în acel context.
Principalele recomandări ale Comisiei Cojocaru sunt:
1) condamnarea regimului totalitar comunist din RASSM şi RSSM drept unul care a comis crime împotriva umanităţii, precum şi condamnarea morală a acţiunilor tuturor acelor persoane car au participat la comiterea crimelor regimului totalitar comunist;
2) interzicerea utilizării noţiunii de „comunist” şi a derivatelor acesteia în titulaturile formaţiunilor politice, în denumirile unor instituţii şi întreprinderi publice şi private, precum şi interzicerea utilizării şi propagării în scopuri politice în spaţiul public a simbolurilor totalitare, deopotrivă, comuniste şi naziste, în conformitate cu Rezoluţia OSCE din 2009 cu privire la reunirea Europei divizate prin promovarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Civile în sec. XXI;
3) elaborarea şi adoptarea neamânată a Legii Lustraţiei;
4) formarea unei comisii de experţi care să evalueze daunele materiale pricinuite de regimul totalitar comunist.
VEZI AICI RAPORTUL INTEGRAL, publicat anterior de Timpul de dimineață.
Amintim că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, adică acum 61 de ani, comuniştii au pornit al treilea val de deportări. În februarie 1949, avusese loc congresul al II-lea al Partidului Comunist din Moldova, care a luat decizia de a colectiviza agricultura. Puţin mai târziu, reprezentantul PC în Moldova a emis hotărârea specială nr. 509 “Cu privire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, foşti moşieri şi de mari comercianţi”. În listă au fost incluse 11.212 familii.
Dacă la 1 februarie 1949 erau colectivizate numai 22% din gospodăriile ţărăneşti, în luna decembrie 1949 – 82,3%. De frica deportărilor, ţăranii au fost nevoiţi să intre în colhozuri, în numai cinci-şase luni fiind formate 1.743 colhozuri, care întruneau 306.400 gospodării ţărăneşti.
Potrivit istoricilor, au fost deportaţi cei mai buni gospodari, în sate rămânând oamenii săraci, mai puţin harnici, dar devotaţi până în măduva oaselor regimului comunist. Valul deportării din 1949 a fost, fără îndoială, o crimă comisă de regimul leninisto-stalinist faţă de umanitate. Dacă “troica” te declara chiabur, atunci nu mai aveai căi de scăpare. Erai categorisit duşman al poporului şi trimis la munci grele în Siberia sau Kazahstanul de nord.
Sursa: UNIMEDIA
Foto: Sergiu Turcanu, turcanu.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro