sâmbătă, 10 iulie 2010

OSCE cere Rusiei evacuarea trupelor din RM. Lavrov: După alegeri

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluţie care susţine cererea preşedintelui interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, de evacuare a trupelor şi a armamentului rusesc din Transnistria.

Rezoluţia a fost adoptată în cadrul sesiunii a XIX-a a AP OSCE, care s-a desfăşurat la Oslo şi a avut ca tematică „Statul de drept: Combaterea criminalităţii transnaţionale şi corupţiei”.

AP OSCE face apel către Federaţia Rusă de a relua şi finaliza procesul de retragere a trupelor şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional, precum şi cu angajamentele asumate în cadrul OSCE.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la postul de televiziune MIR TV că „orice pas înainte pe calea normalizării situaţiei este frânat de faptul că, deocamdată, este neclar cine ia deciziile la Chişinău. Alianţa care a venit la putere după alegeri nu reuşeste să formuleze o poziţie unică”, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov

Oficialul rus a precizat că Rusia va aştepta alegerile din R. Moldova pentru a asigura, într-un fel sau altul, stabilitatea politica necesară. „După aceea, vom putea trage concluziile referitoare la planurile Chişinăului”, a spus Lavrov.

În rezoluţie, Adunarea Parlamentară a OSCE îndeamnă Federaţia Rusă să reia negocierile pentru reglementarea problemei transnistrene, în formatul „5+2”. Prin rezoluţie, OSCE solicită reluarea discuţiilor cu participarea mediatorilor din Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, în calitate de observatori.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut într-un decret prezidenţial, retragerea urgentă a armatei ruse de pe teritoriul ţării sale. Prin decret, ziua de 28 iunie 1940 este numită zi a ocupaţiei sovietice.

Rusia şi-a asumat încă în 1999, prin acodul de la Istanbul, obligaţia de a retrage muniţiile sale de pe teritoriul Moldovei, obligaţie pe care nu a îndeplinit-o însă nici până azi.
sursa: jurnal.md
foto: guardian.co.u

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro