joi, 29 iulie 2010

Presa rusă: Kremlinul iniţiază "perestroika-2" şi nu mai are nevoie de Igor Smirnov şi de conflictul transnistrean

"Rusia nu are nevoie de preşedintele autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov", consideră expertul rus, Vadim Karasev, citat de agenţia informaţională rosbalt.ru.

În opinia lui, faptul că Rusia, de două luni nu mai transferă bani pe contul Transnistriei este încă un argument în favoarea "strategiei de relansare a spaţiului postsovietic, aplicată de către Kremlin", aşa-numita "perestroika 2".

"Smirnov trebuie să plece, el este un obstacol în conlucrarea constructivă între Rusia şi ţările vecine în privinţa soluţionării conflictului transnistrean şi un obstacol pentru Rusia în promovarea unei politici proromâneşti a Moldovei", crede politologul.

În opinia lui, noua poziţie a Rusiei faţă de regiunea transnistreană vine ca urmare a dialogului cu ţările europene, în special, cu Germania, "care şteaptă de la Moscova o politică adecvată, modernă în soluţionarea conflictelor îngheţate."

Aceeaşi sursă scrie că "în cazul în care Rusia va înceta să ofere bani Transnistriei, ultima, cu susţinerea SUA şi UE, va fi "înghiţită" de Moldova, apoi de România, care consideră drept avantajoasă alipirea Moldovei agrare cu Transnistria industrială".

Un alt expert ucrainean, Iurii Şevţov, menţionează că în ultimul timp, Rusia şi-a redus influenţa asupra spaţiului postsovietic. Acesta invocă declaraţia peşedintelui Medvedev, potrivit căreia, prioritatea Rusiei este parteneriatul cu SUA, UE şi statele bogate din Asia de Sud-Vest.

Analiştii sunt sceptici: "dacă prima "perestroika" a dus la dezmembrarea URSS, ce de-a doua ar putea duce la dezmembrarea Federaţiei Ruse."

UNIMEDIA precizează că autorităţile separatiste au confirmat informaţia din presa rusă, potrivit căreia, Rusia timp de două luni nu mai transferă bani pe contul transnistrean. Mass media invocă drept motiv tranzacţiile ilegale pe care le face familia Smirnov.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rosbalt.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro