luni, 9 august 2010

Un an de la crearea Alianţei pentru Integrare Europeană. VEZI AICI ce spuneau liderii atunci şi ce au făcut până astăzi

Ieri, 8 august 2010, s-a împlinit un an de când liderii PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat declaraţia privind constituirea Coaliţiei de guvernare "Alianţa pentru Integrare Europeană", prin care şi-au propus: restabilirea statului de drept, depăşirea crizei social-economice şi asigurarea creşterii economice, descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale, reintegrarea teritorială a Republicii Moldova, integrarea europeană şi promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile.

Cu toate că liderul Paertidului Democrat, Marian Lupu, declară că AIE de fapt nu mai există, oficial, alianţa există şi acest lucru poate fi calificat ca o reuşită.

Pe parcursul acestui an, guvernarea a reuşit să semneze un acord de asistenţă internaţională pentru Moldova, în valoare de peste două miliarde şi jumătate de dolari, să demareze negocierile pe seama acordului de asociere la Uniunea Europeană şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, scrie PUBLIKA.MD.


Potrivit sursei, sunt reuşite incontestabile, care au permis, spre exemplu, evitarea unor măsuri economice nepopulare, de genul celor care s-au aplicat în România, şi ar fi putut aduce importante dividente electorale. Orgoliile liderilor sunt însă, se pare, cele care au împiedicat consolidarea arcului guvernamental. Disensiunile serioase dintre cei patru au devenit, pentru prima dată evidente, cu ocazia paradei de 9 mai de la Moscova, la preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a refuzat să participe, fără să se fi în prealabil pus de acord cu colegii. 

Au urmat eşecul Comisiei Nagacevschi, pe seama evenimentelor din aprilie 2009, decretul prezidenţial privind condamnarea comunismului, neînţelegerile pe seama reformei în sistemul judiciar sau polemicile privind candidatura la funcţia de şef al statului. Iar drept urmare, înrăutăţirea evidentă a realaţiilor cu Rusia şi o nouă criză a vinurilor sau demonopolizarea economiei naţionale, mai multe sectoare ale acesteia continuând să fie controlate de anumite grupuri de afacerişti.


Mihai Ghimpu, preşedinte PL: "Noi ne asumăm responsabilitate pentru guvernarea ţării. Vom crea o situaţie egală pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova".

Vlad Filat, preşedinte PLDM: "Avem o responsabilitate enormă faţă de cetăţenii Republicii Moldova, care trebuie să uite de frică!"

Marian Lupu, preşedinte PDM: "Vom opta pentru relaţii de bună vecinătate cu Ucraina şi România, inclusiv pentru relaţii bune cu Federaţia Rusă. Integrarea europeană nu este atât o acţiune de politică externă, ci, în primul rând, o acţiune de politică internă, pentru a schimba situaţia economică şi socială din ţară". 

Serafim Urechean, preşedinte AMN: "Suntem conştienţi de situaţia economică dificilă din Republica Moldova. Echipele acestor patru partide vor face faţă situaţiei."

Sursa: UNIMEDIA cu referire la PUBLIKA.MD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro