duminică, 10 octombrie 2010

Opinii: CU “ VICTORIA” --- ÎNCOTRO ?

    De la sloganul electoral  „ Să ne apărăm Patria” la  mesajul „ Moldova votează Victoria”. Acesta este drumul “victorios” parcurs de către comuniştii din R Moldova  de la alegerile din anul trecut pînă în pragul scrutinului din anul curent. Mesaje caracteristice  partidelor politice care nici acum nu se pot dezice de lupta de clasă, nu pot ieşi din starea de asediu care-i menține mereu pe baricade.
    Acest ultim mesaj electoral al comuniștilor, pe cît  e de confuz, pe atît este aburit  de lăcomia lor pentru victorii. Îmbătaţi de preafericita lor ”victorie” în boicotarea referendumuli, ei se văd deja pe cal alb. În special, tătuca Vova. Acest slogan nu presupune nimic la prima citire, dar are subtilităţi psihologice--un truc electoral, după care se ascunde altceva, despre care noi  putem doar intui. Una este clar din start  - ei pretind la....victorie.
     Pe cît de  entuziasmată era aripa tînără a comuniştilor de pînă acum, în final tot vicleanul şi capriciosul Volodea este învingătorul, dar care o face pe victima pentru a fi şi mai mult  preamărit de popor. La fel, un truc bun pentru alegeri.
Vova a rămas acelaş, adept şi ataşat la valorile tradiţional leninist-staliniste, implantate pe mult timp în subconştientul maselor.
    Extremismul, populismul găunos, părtaşul principiului dezbinării şi stăpînirii autoritare, politicianul fără legi şi  reguli de conduită politică, iată că continuă să se menţină în vărful piramidei comuniste din R Moldova.
    E puţin spus că se menţine. El continuă să dicteze regulile jocului, atît în exterior cît şi în interiorul partidului. Lucruri care se cer analizate cu lupa, deoarece comuniştii nu-şi prea aruncă „oasele” în stradă, comparativ cu alte partide politice. Să obţii „Victoria” cu  „ tinerelul secretar” Muntean pe baricade, iar la Strasburg, pentru a te plînge , să mergi cu Tcaciuc spune ceva...
    Este interesantă şi lista lor preelectorală pentru scrutinul din 28 noiembrie curent. Locomotivele rămîn cele vechi: Voronin şi Greceanîi, dar comparativ cu anul trecut sunt unele schimbări de locuri şi figuri, între candidaţii de pe listă. Astfel, în rândul  primilor zece  au fost plasaţi tocmai acei care, evident pot aduce mai multe voturi partidului şi-l vor menţine pe Vovcic în topul “neînvinșilor”. Spre exemplu, Irina Vlah de la Comrat de pe locul 29 din anul trecut brusc urcată la locul 9, iar Vitiuc de la Bălți  - menținut în continuare în rîndul primilor zece. Mişin de la 21 la locul 7,  Ostapciuc de la şaptele din anul trecut se presupune că-i plasată tocmai pe 60.
     Mai sunt nuanţe, care, de fapt, sunt caracteristice şi pentru alte partide politice, precum includerea unor  “activiştii  ziarişti“ cu voci de soprano  în cîntatul odelor de slavă şi poclon idolului iubit.
   Alta e, că comuniştii, prin sloganul lor electoral, nu aduc nimic nou electoratului . Este şi mai ciudat faptul că tătuca comuniştilor moldoveni nu numai că continuă să ne vadă răstigniţi în stagnarea lor istorică, ci, prin comportamentul său, denotă  şi o deviere psihologică caracteristică bătrîneţii.Să te plîngi la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei  /APCE/ despre strîmtorarea opoziţiei este  confirmarea celor spuse. Ca atare, această mişcare poate fi tot un truc electoral—victima are nevoie de  multă compasiune, de aia este nevoie de propagandă şi agitaţie.
Precum cunoaştem, Parlamentul este deja nefuncţional. Evenimentele politice la ora actuală sunt altele. Filmul evenimentelor din preajma alegerilor este în desfăşurare şi schimbare, iar Voronin , parcă fiind din tagma celor  cu „ jocul de-a păpuşele”  continuă să se bocească. În centrul civilizaţiei parlamentare, în plină sesiune, se plînge că opoziţia mai că nu este strangulată de  către Alianţa de guvernare.
Pare-mi-se că euforia lor de după „ victoria  , obţinută în „lupta” pentru doborîrea unui referendum plăpînd şi nematurizat, le-a fixat minţile în acest stop-cadru. Mai departe ce urmează? Vor scoate de la naftalină vechile lor deprinderi şi strategii.
La gîndul, că am dreptate, mă duc şi unele acţiuni deja puse pe rol electoral din ultimele zile de către comunişti.
Nu numai că merg în alegeri cu sloganul :„ Moldova votează Victoria” ci au pus pe rol  încă o fantomă: „  Moldova este alături de Voronin „. Vede-ţi unde au ajuns.
Sărmanul de el iar este pe rol de victimă, deja cu ajutorul nemijlocit al Procuraturii, care , tocmai în pragul alegerilor, a încercat ” marea cu degetul “ pentru a obţine scopul scontat.
....„ Locuitori, reprezentanţi ai organizaţiilor de veterani, tineri şi colective de muncă din mai multe localităţi ale ţării au semnat Declaraţii prin care îşi exprimă indignarea şi dezacordul în legătură cu intenţia autorităţilor actuale de a-l aresta pe fostul Preşedinte al Moldovei, Vladimir Voronin. Semnatarii cer încetarea necondiţionată a persecutărilor care se fac la adresa preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, semnînd declaraţii cu cererea “Jos mîinile de pe Vladimir Voronin!”—iată doar un fragment din isteriile comuniste care circulă în mai multe localităţi, cît şi pe paginile organului lor de presă.
     Această „ isterie electorală” a comuniştilor este în plină desfăşurare şi prin implicarea altor mijloace de manipulare a maselor. Prin expunerea de opinii ale unor politicieni şi formatori de opinii atît din R Moldova cît şi din afară şi citate în faţa electoratului.
     Potrivit aceluiaş organ de presă al comuniştilor moldoveni,printre apărătorii lui tătuca sunt Leonid Kravciuc, ex-preşedintele şi Anatolii Kinah, ex-premierul Ucrainei, Zurab Todua, politolog rus, Vitali Dîmarski, observator politic, «Eho Moscvî» etc
.Reeşind din aceaişi sursă şi analizînd unele  din aceste opinii, am senzaţia că cel mai înflăcărat, mai  direct  şi „concret” apărător al lui „ tătuca”, se dovedeşte a fi Bogdan Ţîrdea, politolog, care printre altele zice:-„. Puterea liberală a pierdut catastrofal referendumul care, de fapt, a însemnat votul de neîncredere acordat de populaţie şi, pierzînd acest referendum încearcă acum să se răfuiască cu opoziţia, care, în viziunea ei, este vinovată pentru aceste rezultate.
     Este de fapt, un ultim ţipăt de disperare al liberalilor care şi prin aşa metode demonstrează că întreaga lor guvernare nu respecta nici legea, nici Constituţia şi nici bunul simţ.”.
     Aşa dar,  presupusele “ presiuni asupra liderului opoziţiei moldoveneşti” îl menţine  în  topul victimelor, care are nevoie urgent de susţinerea maselor. De aici şi sloganul  “ Moldova alege victoria” este tocmai binevenit pentru victima în cauză.
     Pur psiholog, ţinta este subconştientul maselor în care se injectează ideea fixă--- victoria este de partea comuniştilor doar votaţi-o. Evident  este o manipulare psihologică  a electoratului întruchipată subtil în acest mesaj confuz la prima vedere.
   Ne putem aştepta şi la alte trucuri  electorale  ale comuniştilor moldoveni, toate scoase din sertarele lor mai vechi :--  revenirea la mesajele de tipul “ statalitatea moldovenească”cu utilizarea chipului lui Ştefan Cel Mare şi sfînt în tema moldovenismului,  R Moldova  --“multietnică ori multinaţională”,moldovenii-basarabeni aflînduse printre ei, iar  cei care se socot romîni, “ au ţara lor” zic ei... Şi tot aşa, continuînd , ne putem întreba:--
 Dar,  pînă unde mergem cu Victoria ?...

MARIA  HERŢA

Sursa: www.tribuna-basarabiei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro