sâmbătă, 27 august 2011

Primul presedinte al R.Moldova: Odata cu intrarea in UE, va fi regasirea cu fratii romani

Primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, spune ca Republica Moldova este pe calea corecta - cea a integrarii europene, iar odata cu admiterea in UE se va produce regasirea definitiva a fratilor, referindu-se la cetatenii romani si cei moldoveni.

La 27 august, Republica Moldova sarbatoreste 20 de ani de la proclamarea Independentei. In ce context a avut loc acest eveniment?

Daca e sa vorbim de context trebuie sa o incepem cu conditiile care au fost create de restructurarea "gorbaciovista". Ori, acele conditii de democratie si transparenta i-au descatusat intr-un fel pe oamenii nostri, in special pe intelectuali si la initiativa Uniunii Scriitorilor a si pornit miscarea de sustinere a restructurarii initiate de Mihail Gorbaciov. Acesta a fost impulsul miscarii de eliberare nationala. Au inceput manifestatiile si mitingurile, care luau amploare si in alte republici ex-sovietice, in special in cele baltice.

Gorbaciov a mai staruit asupra mentinerii lor in cadrul URSS, dar a fost pus in situatia sa le recunoasca independenta. Avand acest punct de pornire, noul parlament ales in februarie 1990, ales pentru prima data pe baza de alternativa, a si inceput pas cu pas pregatirile pentru proclamarea independentei. Se stie ca din primele zile de activitate a adoptat o hotarare prin care toate legile adoptate de URSS trebuiau sa fie ratificate de parlamentul de la Chisinau. La 23 iunie 1990 a fost adoptata Declaratia de suveranitate. A fost boicotat referendumul din martie 1991 privind mentinerea URSS. Astfel, proclamarea independentei nu a fost un act spontan. Deputatii erau gata sa intreprinda acest pas si mai inainte, dar evenimentul trebuia pregatit minutios si acest moment portivit a aparut odata cu caderea puciului de la Moscova.

Exista multe voci care spun ca atunci a fost momentul oportun pentru unirea Republicii Moldova cu Romania...

La momentul respectiv asemenea discutii nu s-au purtat. Nu existau premise nici atunci si nici ulterior. Trebuia sa cunosti foarte bine starea de spirit din societate, care timp de 50 de ani a fost educata intr-un alt spatiu cultural si ideologic. Va asigur - daca aceasta problema avea sa fie abordata la modul serios, era sa fie compromisa din start. Situatia Germaniei de Est si de Vest, care este deseori oferita ca exemplu in aceste discutii a fost una total diferita de situatia noastra.

Era vorba de niste situatii concrete in care noi activam. Si Moldova si Romania sunt semnatare ale actului final de la Helsinki si Cartei de la Paris, conform carora granitele nu pot fi stramutate. Si atunci cum trebuia sa procedam? Sangele, insa, apa nu se face, este destul de clar. Suntem parte componenta a aceluiasi spatiu cultural si spiritual. La prima intalnire cu presedintele Ion Iliescu, inca pe cand eram in cadrul URSS, am convenit sa cream conditii nu numai pentru apropierea intre cele doua maluri ale Prutului, dar si trecerea Prutului in ambele directii.

Ulterior, a avut loc simplificarea regimului de trecere in ambele directii, multiplicarea punctelor de trecere, trimiterea tinerilor moldoveni la studii in Romania. largirea schimbului cultural, integrarea economiilor celor doua tari. Eu zic ca pe timpul nostru relatiile dintre Republica Moldova si Romania s-au desfasurat destul de bine. Ulterior, ce a urmat, eu ma abtin sa comentez. Acum, toata lumea trebuie sa se consacre integrarii europene a Republicii Moldova si sunt ferm convins ca odata cu admiterea Republicii Moldova in UE se va produce regasirea definitiva a fratilor.

Acum, la 20 de ani de la proclamarea independentei, credeti ca Republica Moldova si-a atins scopurile?

Raspunsul nu poate fi univoc. Eu sunt sigur ca Republica Moldova s-a constituit in 20 de ani in calitate de stat democrat si, as indrazni sa spun, bazat pe drept. A creat, de bine de rau, o infrastructura pentru trecerea economiei la relatiile de piata, si-a creat banca sa nationala si intreg sistemul bancar, a introdus valuta nationala. Republica Moldova si-a creat sistemul de securitate. Deci, in aceasta ordine de idei, putem constata ca s-a constituit ca stat. Noi suntem recunoscuti de intreaga lume si am devenit membri cu drepturi depline ai tuturor organizatiilor internationale.

Pe de alta parte, exista si regrete, dintre care as mentiona in primul rand faptul ca nu s-au atins conditiile necesare pentru ca oamenii nostri sa duca o viata buna, sa aiba un loc de munca bine platit. Din aceasta cauza a pornit un exod masiv al populatiei peste hotare. Aceasta este o durere a mea pe care o port in suflet de rand cu cea a consecintelor conflictului armat de pe Nistru. De aceea, as vrea ca actualii lideri politici sa intreprinda actiunile necesare ca cetateni nostri sa se intoarca acasa, astfel ca ei sa se poata intalni cu alegatorii nu in Italia sau Portugalia, ci aici, la noi acasa.

Cum vedeti Republica Moldova peste 20 de ani?

Eu cred ca Republica Moldova este pe cale corecta - pe cea a integrarii europene. Bazele care au fost puse de precedenta clasa politica, mai ales la inceputul anilor 90, trebuie inca valorificate. Eu vad Republica Moldova o tara cu oameni liberi, oameni instariti, care sa poata circula liber si sa poata beneficia din plin de traditiile si conditiile care au fost create de secole in acest spatiu spiritual comun. 
 Sursa: AGERPRES / Ziare.com 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro