vineri, 9 august 2013

Lavrov a trimis Chişinăului un mesaj în ajunul summitului de la Vilnius



„Rusia vrea să ştie despre relaţiile dintre Republica Moldova şi UE” – acesta este titlul articolului prin care postul de radio Vocea Rusiei relatează despre întrevederea dintre şefii diplomaţiei ruse şi moldoveneşti, Serghei Lavrov şi Natalia Gherman, care s-a desfăşurat miercuri, 24 iulie, la Moscova. Acest titlu, care în română sună niţel stângaci, exprimă cât se poate de clar că Federaţia Rusă urmăreşte cu atenţie posibilele evoluţii ale Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană, în special, în lumina aşteptărilor autorităţilor de la Chişinău de a primi în toamnă, la Vilnius, undă verde pe calea integrării europene.

Mai mult: Flux.md

Un comentariu:

  1. Natalia Gherman – Serghei Lavrov: 1-0

    Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a discutat miercuri, la Moscova, problema transnistreană, cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
    Reieşind din declaraţiile pe care cei doi miniştri le-au făcut după întrevedere, discuţiile au deviat. Partea rusă s-a arătat mult mai interesată de intenţia Chişinăului de a semna, cu UE, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnus, Acordul de Asociere şi cel de liber schimb.

    În timpul declaraţiilor de presă, ministrul rus a şantajat discret Moldova, atenţionând asupra consecinţelor care ar putea apărea dacă Moldova va semna Acordul de libers schimb cu UE. Printre consecinţe s-ar putea regăsi majorarea tarifelor la gazele naturale şi impunerea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Ţinând cont de ponderea transferurilor din Rusia în totalul remitenţelor de la moldovenii care muncesc în afara ţării, dacă Rusia ar impune vize moldovenilor, remitenţele s-ar reduce brusc cu 40%, iar ca urmare a unor restricţii comerciale ruseşti, economia Moldovei ar înregistra o reducere cu cel puţin 12%.
    Lavrov a schimbat tonul

    Tonalitatea ministrului Lavrov s-a schimbat, însă, după reacţia şefului diplomaţiei de la Chişinău. Ministrul Natalia Gherman a spus că drumul european al Moldovei este ireversibil şi că aceasta este poziţia unui stat suveran. Nici un oficial moldovean nu a avut până acum curajul să exprime atât de tranşant, la Moscova, o poziţie care să stăvilească ambiţiile imperiale ale Rusiei.
    După această intervenţie, ministrul rus Serghei Lavrov a menţionat că Rusia respectă alegerea Moldovei privind procesul de integrare europeană, dar vrea să ştie cum va influenţa apropierea Moldovei de UE asupra relaţiilor economice moldo-ruse. „Trebuie să fie discutate obligaţiile pe care şi le va asuma Republica Moldova faţă de UE (în cadrul proiectului energetic II) şi cum se vor răsfrânge acestea asupra relaţiilor Moldovei cu Rusia, în special fiind vorba de angajamentele energetice şi cele de ordin migraţinal”, a spus Serghei Lavrov. El a reamintit şi despre participaţia unor businessmani ruşi în societăţile comerciale din regiunea transnistreană.

    În legătură cu aceasta, ministrul moldovean Natalia Gherman a menţionat că „locuitorii de pe malul stâng al Nistrului vor avea parte de toate beneficiile pe care Moldova le va obţine de la UE”.

    Transnistria, arma de bază a Rusiei împotriva Moldovei
    Expertul economic Roman Chircă este convins că indiferent de evoluţia relaţiilor cu Rusia, Republica Moldova va avea de câştigat urmând calea europeană, deoarece, după o perioadă, populaţia se va reorienta din est spre vest, iar Rusia va pierde teren. La rândul său, analistul politic Vasile Croitoru susţine că Federaţia Rusă încearcă să hărţuiacă Moldova, „pentru a-i întârzia drumul spre Vilnius”, iar în acest sens Rusia deţine o pârghie eficientă – Transnistria şi regimul separatist de acolo.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro