joi, 28 ianuarie 2010

Basescu a reconectat Basarabia la Patria mama.

În cea de a doua zi a vizitei oficiale în Republica Moldova, preşedintele Traian Băsescu merge, astăzi, la Cahul, unde va vizita Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" şi viitorul sediu al Consulatului României.

Potrivit programului vizitei oficiale, şeful statului merge la Cahul împreună cu Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova.

În jurul orei 12.00, Băsescu şi Ghimpu ar urma să ajungă la Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, unde vor susţine discursuri şi vor semna în "Cartea de Aur" a Universităţii.

Şeful statului român şi preşedintele interimar de la Chişinău urmează să facă apoi o vizită, la viitorul sediu al Consulatului României din Cahul. Clădirea nu este amenajată şi va fi renovată.

Dimineaţă, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu vor participa şi la o ceremonie de depunere de coroane de flori la "Cimitirul Românesc de Onoare" din localitatea Ţiganca. (Oana Ţepeş)

Bucureştiul va acorda Chişinăului un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro, susţinere pentru aderarea la UE şi trafic liber la frontieră, începând cu luna martiea, a spus, ieri, preşedintele Traian Băsescu, într-o vizită peste Prut.

De asemenea, el a promis conectarea infrastructurii energetice şi uşurarea redobândirii cetăţeniei române de către moldoveni. Asistenţa promisă arată importanţa pe care Bucureştiul o acordă relaţiilor cu Chişinăul, la 6 luni de la schimbarea de putere din Moldova, care a îndepărtat regimul comunist, ostil României.

Ajutorul financiar este destinat „proiectelor de infrastructură în educaţie, modernizarea şcolilor, cu precădere, şi proiectelor la nivel de administraţii locale”, a spus Băsescu, citat de Mediafax. Nu este singurul sprijin financiar pe care contează Chişinăul. SUA au parafat recent un ajutor nerambursabil de 262 de milioane de dolari.

Susţinerea e aşteptată şi dinspre Est, de la Moscova, sub forma unui împrumut de 150 de milioane de dolari, ale cărui detalii nu au fost încă finalizate.

Băsescu promite imposibilul

În timpul vizitei ce a inclus discuţii cu omologul Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi o baie de mulţime, Băsescu a anunţat că doreşte „includerea Moldovei în grupul de ţări din Balcanii de Vest”, ce oferă perspective clare privind aderarea la UE.

Ideea nu e susţinută în UE, fapt recunoscut chiar de preşedinte, care a admis că eforturile diplomatice ale României în acest sens „nu au încă succes”.

Vorbind despre principala nemulţumire a Chişinăului, birocraţia care blochează redobândirea cetăţeniei române, Băsescu a anunţat că guvernul va crea o „agenţie specială” în acest sens. El a subliniat că, în 2009, au fost acordate 20.000 de cetăţenii. Pe tema semnării tratatului de bază, reani mată de liderul Partidului Democrat Moldovean, Marian Lupu, preşedintele a avertizat că „România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera”.
sursa: evz.ro


2 comentarii:

  1. presedintele romaniei T: BÄSESCU; ESTE

    SINGURUL POLITICIAN, CARE A DOVEDIT DRAGOSTEA PT: MOLDOVA.

    RESPECT DLE. PRESEDINTE BÄSESCU!

    RăspundețiȘtergere
  2. In atentia Presedintelui Romaniei,domnul Traian Basescu: GRIGORE VIERU: Ridica-te,Basarabie! (monodrama) Premiera la Uniunea Scriitorilor din Moldova. (12 martie 2009) Urmeaza Miscarea facuta de Noua Generatie Educata si Instruita in Spirit Crestin-National care a cutremurat din temelie regimul comunist de ocupatie din Basarabia Martira! (7 aprilie 2009)

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro